Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 19 januari 2024

Herstel AVR Rozenburg in volle gang

AVR wil vanaf oktober 2024 weer afval van gemeenten en bedrijven kunnen verwerken in haar afvalenergiecentrale in Rozenburg. Enkele andere installaties draaien al weer (deels).

AVR's site in Rozenburg.
Foto: André Muller | Dreamstime.com

Sinds de grote brand kan AVR het restafval van haar gemeentelijke klanten en de inzamelaars van bedrijfsafval tijdelijk niet meer zelf verwerken. Inmiddels kan door de inzet van vele partijen het ingezamelde afval op een tiental locaties in Nederland verbrand of opgeslagen worden. Dit is een enorme operatie die tot nu toe goed verloopt. Om dit te kunnen continueren, worden zorgvuldige en versnelde (gedoog)vergunningstrajecten doorlopen. In een update over de hersteloperatie geeft AVR aan “zeer dankbaar te zijn voor alle inzet en aandacht die dit nog steeds krijgt van de vele betrokken gemeenten, instanties en (afval)bedrijven”.

Door de brand raakte AVR’s energiecentrale onbruikbaar. Hierdoor is het bedrijf niet in staat afval te verwerken, omdat de hitte die vrijkomt bij het verbranden van het restafval niet kan worden afgevoerd in de vorm van stoom. Inmiddels is AVR een aantal maanden bezig met de voorbereidingen voor de bouw van een nieuwe ‘stoom-watercyclus,’ zodat het bedrijf de stoom weer kan afvoeren. De bouw van de nieuwe ‘stoom-watercyclus’ is begin januari gestart. Zodra de bouw is afgerond, is AVR vanaf oktober 2024 weer in staat het restafval van gemeenten en bedrijven te verwerken. Daarmee wordt dan ook de levering van stoom en stadswarmte hervat.

Tijdelijke noodvoorzieningen

In de tussentijd heeft AVR in samenwerking met Vattenfall en Eneco gezorgd voor drie tijdelijke warmteketels op de locatie Rozenburg. Samen met de overige noodketels die Eneco en Vattenfall elders in de omgeving hebben geïnstalleerd, zorgt dit ervoor dat er voldoende stadswarmte geleverd kan worden waardoor ook met de koude dagen de huishoudens verwarmd blijven.

De brand heeft tevens de huidige elektravoorziening van AVR verwoest, die verantwoordelijk was voor de besturing en hoogspanning van de fabrieken. Dit is tijdelijk opgevangen met noodvoorzieningen. De komende maanden legt AVR echter een compleet nieuw netwerk aan dat moet zorgen voor een stabiele stroomlevering aan al onze fabrieken op het terrein.

Opstart zelfstandige installaties

Naast de afvalverbrandingsinstallatie waar AVR restafval van gemeenten en inzamelaars van bedrijfsafval verwerkt, bevinden zich op het terrein ook een drietal andere fabrieken/installaties. Deze zijn eind december weer opgestart.

De biomassaenergiecentrale is weer in gebruik sinds half november. Hierdoor is AVR in staat om, naast de verwerking van afvalhout, stoom te leveren aan haar klant Tronox. De nascheidingsinstallatie is sinds begin december weer voor 50 procent van haar capaciteit in gebruik. Hierdoor kunnen plastics, metalen en drankkartons worden teruggewonnen uit huishoudelijk afval. En de Caustic Water Treatment, de fabriek waarin AVR afvalwater verwerkt van Shell Moerdijk en LyondellBasell, is ook sinds eind december weer in gebruik.