Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 06 februari 2024

Van Werven gaat koolstofcertificaten verkopen

Door koolstofcertificaten te gaan verkopen, verwacht kunststofrecycler Van Werven te kunnen zorgen voor de continuïteit en de opschaling van zijn eigen kunststofrecycling.


Bigbags met harde gerecyclede kunststoffen op het terrein van Van Werven in Biddinghuizen. Foto: AfvalOnline

Van Werven is naar eigen zeggen het eerste Nederlandse bedrijf dat de gereduceerde CO2-uitstoot gaat verhandelen met koolstofcertificaten. Klimaatbewuste bedrijven kunnen met deze certificaten de CO2-uitstoot die zij nu nog niet kunnen verminderen compenseren. CEO Wilfried van Werven: “De certificaten zijn voor ons enorm belangrijk als noodzakelijke financiële waardering voor de klimaatimpact, die we met onze plasticrecyclingactiviteiten creëren. Kopers van de certificaten dragen bij aan de continuïteit en opschaling van plasticrecycling en daarmee de circulaire economie in Nederland.”

Onderzoeksinstituut TNO heeft de hoeveelheid vermeden CO2-uitstoot in kaart gebracht. De kwaliteit van de uitgegeven certificaten is na strikte procedures geborgd door Stichting Nationale Kunststofmarkt en wordt onafhankelijk gecontroleerd. Hierdoor zijn kopende bedrijven verzekerd van hoogwaardige certificaten. 

Bemiddelaar in koolstofcertificaten Orca verkoopt de certificaten van Van Werven. Orca heeft als doel om circulaire projecten te begeleiden bij het aanvragen van certificaten en deze te verkopen aan klimaatbewuste organisaties.

Crisis in kunststofrecycling

Op haar locatie in Biddinghuizen zamelt Van Werven onder meer harde plastics, zoals tuinstoelen en kratten, maar ook buizen uit bouw- en sloopafval in. Deze stromen worden verwerkt tot hoogwaardig gerecyclede kunststoffen, waarvan nieuwe producten gemaakt kunnen worden. Hierdoor voorkomt Van Werven CO2-uitstoot, omdat het plasticafval niet meer in verbrandingsovens eindigt. Door het grote aanbod van goedkoop primair plastic uit China verkeert de plasticrecyclingsector momenteel in een grote crisis, met onder meer het faillissement van plasticrecycler Umincorp als gevolg.

Gerelateerde artikelen