Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 21 februari 2024

Voldoende opslagcapaciteit blijft zorg voor AVR

AVR heeft voldoende opslagcapaciteit om tot 1 april vooruit te kunnen. Het verzekeren van voldoende capaciteit na die datum geeft "reden tot zorg, maar is niet onhaalbaar".

AVR's installatie in Rozenburg.
Foto: André Muller | Dreamstime.com

Voor de periode april tot en met juni is nog ongeveer 40 kton opslagcapaciteit nodig, meldt AVR na vragen van AfvalOnline. Wethouder Arjen Kapteijns van de gemeente Den Haag schreef eind januari nog aan de gemeenteraad dat er op dat moment nog voldoende opslagcapaciteit was tot medio februari. Daar is sindsdien dus nog capaciteit bijgekomen, maar voldoende opslaglocaties vinden blijft een kopzorg voor AVR. "Zodra we er niet meer in slagen voldoende afval te laten verwerken in Nederland of het buitenland, of buffercapaciteit vergund te krijgen, zal de inzameling van het huishoudelijke afval gaan stagneren of stoppen. Dit blijft een risico tot de dag dat AVR weer zal gaan opstarten", zegt een woordvoerder van AVR. De verwachting is nog steeds dat het bedrijf vanaf 1 oktober weer zelf afval kan gaan verwerken. 

AVR kan sinds de grote brand van september 2023 tijdelijk zelf geen afval verwerken. Het afval van gemeenten waarmee AVR een contract heeft wordt daarom tijdelijk elders opgeslagen of verwerkt. Direct na de brand kon AVR met haar afval terecht bij de Spinder van Attero in Tilburg. Sinds januari zijn daar nog tien locaties bijgekomen: zes voor verbranding en vier voor het bufferen (opslaan) van afval. Daarnaast lopen er nog vier vergunningsaanvragen voor nog op te starten bufferlocaties. "Deze lopen tot nu toe voorspoedig, maar iedere aanvraag heeft weer zijn eigen specifieke kenmerken, want het blijven aanvragen die dikwijls niet milieuneutraal zijn en door de calamiteit van de brand toch vergund moeten worden."

Samenwerking

AVR werkt inmiddels samen met verschillende niveaus binnen de gemeenten, provincies en bevoegd gezagen om de continuïteit van de inzameling te kunnen waarborgen. "Als er onduidelijkheden zijn bij lopende vergunningsaanvragen is er onderling contact en merken we dat dit vertragingen weet te voorkomen. Ook houden we het ministerie goed op de hoogte van de laatste stand van zaken."

Lachgascilinders

De lachgasproblematiek waar de hele afvalsector sinds vorig jaar mee kampt, maakt ook het vinden van voldoende verwerkingscapaciteit complexer voor AVR. Door "de aanhoudende exploderende lachgascilinders en bijbehorende capaciteitsuitval" is de beschikbaarheid van de Nederlandse verbrandingscapaciteit volgens het bedrijf namelijk "erg wisselvallig". Ook de export van afval naar Scandinavië, die begin deze maand is gestart, wordt ingewikkelder door de lachgascilinders. "Je gunt niemand een explosie in zijn oven, dan maakt het niet uit of het een Nederlandse of een buitenlandse oven is", aldus de AVR-woordvoerder. "We zetten nu alles-op-alles om het export-afval lachgascilindervrij te krijgen, dit zal het succes van de export gaan maken of breken."