Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 11 maart 2024

HVC wil herbruikbaar hout tweede leven geven

HVC wil voorkomen dat goed herbruikbaar hout tot grondstof voor spaanplaat of biobrandstof wordt versnipperd. Hiervoor is het bedrijf een proef gestart voor de gescheiden inzameling van herbruikbaar hout.

Straatmeubilair van herbruikbaar hout.
Foto: HVC

Op het afvalbrengstation van HVC in Alkmaar kunnen inwoners sinds vorige maand hun volhouten grof afval zoals balken, planken, pallets en tafelbladen apart inleveren. Het ingezamelde hout moet een tweede leven krijgen in onder meer woningen, winkels en tuinen. Samen met circulaire bouwmarkten, meubelmakers en andere duurzame bedrijven wil HVC onderzoeken welke nieuwe waarde het ingezamelde, herbruikbare hout kan krijgen. Geïnteresseerde afnemers in de regio zijn uitgenodigd om samen met HVC nieuwe toepassingen met herbruikbaar hout te bedenken en te ontwikkelen. De proef loopt in ieder geval tot het eind van dit jaar.

Waarde behouden

Zo’n 5 procent van het huishoudelijke afval dat wordt aangeboden bij de afvalbrengstations van HVC bestaat uit hout of houtproducten. In de regel wordt ingezameld hout, dus ook herbruikbaar hout (zonder impregneermiddel, lijm, houtrot of schimmel), vermalen tot grondstof voor spaanplaat of biobrandstof.  De herbruikbare houten elementen scheiden van bijvoorbeeld spaanplaat of multiplex, moet ervoor zorgen dat veel meer hout zijn waarde behoudt. Er hoeft dan niet onnodig nieuw hout te worden geproduceerd of gekapt, wat bijdraagt aan biodiversiteit en ontbossing voorkomt. Hergebruik van hout zorgt tevens voor uitstel van biogene CO2-uitstoot omdat er niet geproduceerd of verbrand hoeft te worden. Het ingezamelde hout kan daarnaast worden hergebruikt als alternatief (bouw)materiaal voor bijvoorbeeld beton, staal of kunststof, waarmee gebruik van niet-hernieuwbare grondstoffen en fossiele CO2-uitstoot wordt voorkomen.

Meer hergebruiken

De proef met de aparte inzameling van herbruikbaar hout is volgens HVC een belangrijke stap naar meer hergebruik en een circulaire samenleving. Volgens onderzoekers is de milieu-impact van huishoudens namelijk voor het leeuwendeel (34 procent) te wijten aan de aankoop van nieuwe materialen en goederen.