Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 12 maart 2024

PreZero gaat wegwerphandschoenen inzamelen en recyclen

PreZero is een samenwerking gestart met Gloovy Eco Gloves om de kringloop van wegwerphandschoenen te sluiten.

Wegwerphandschoenen worden onder meer in de schoonmaak- en thuiszorgbranches gebruikt.
Foto: Gloovy

Gloovy heeft naar eigen zeggen als eerste een wegwerphandschoen op de Europese markt gebracht die na gebruik weer ingezet kan worden als grondstof voor nieuwe handschoenen. PreZero zamelt de handschoenen in bij de distributeurs van Gloovy en zorgt ervoor dat ze worden verwerkt tot granulaat, dat vervolgens in de fabriek van Gloovy als grondstof wordt ingezet om nieuwe handschoenen van te maken. Zo kunnen dit jaar al 40 miljoen handschoenen worden gerecycled, verwachten de twee bedrijven. Tegen 2026 moet dat oplopen naar ruim 100 miljoen. 

Gerecycled materiaal

Naar schatting belanden er jaarlijks wereldwijd maar liefst 400 miljard wegwerphandschoenen in de afvalcontainer. Deze handschoenen worden in allerlei sectoren gebruikt: van food tot gezondheidszorg en van horeca tot de schoonmaakbranche. De handschoenen zijn meestal gemaakt van latex of nitril, materialen die nauwelijks te recyclen zijn. Daarom worden ze voornamelijk verbrand. De handschoenen van Gloovy bestaan daarentegen voor 60 procent uit gerecycled materiaal, zogeheten thermoplasten die geschikt zijn voor hergebruik. Met speciale containers bij de hoofdkantoren, distributiecentra of andere hubs van bedrijven worden de handschoenen ingezameld en in de kringloop gehouden. Drie grote schoonmaakbedrijven (Asito, CSU en Gom Schoonhouden) gebruiken sinds dit jaar handschoenen van Gloovy. 

Tweede leven

“De ‘gloovy’ is een bijzondere innovatie, die het voor het eerst mogelijk maakt dat wegwerphandschoenen een tweede leven krijgen. Met de recycling van deze duurzame handschoenen slaan we twee vliegen in één klap: we zorgen niet alleen dat de ‘gloovies’ na inzameling en verwerking een nieuw leven krijgen, het levert ook een forse CO2-reductie op. We laten hiermee opnieuw zien dat we door samen te werken mooie stappen kunnen zetten op weg naar een duurzaam morgen”, zegt Barbara Huizink, Directeur Innovatie van PreZero. “De samenwerking met PreZero stelt ons in staat de milieu-impact van deze handschoenen significant te verlagen. We zijn dan ook erg blij dat we samen een belangrijke stap vooruitzetten om de kringloop van wegwerphandschoenen te sluiten”, vertelt Thijs Groenen, medeoprichter van Gloovy.