Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 22 maart 2024

Textielinzamelaar wil af van 'probleemcontainers'

Sympany greep het Gemeentelijk Grondstoffencongres aan om aandacht te vragen voor het vervangen van lekke ondergrondse textielcontainers. Met een financiële tegemoetkoming hoopt de inzamelaar gemeenten hiertoe te verleiden.

Een beeld dat in één oogopslag laat zien waarom afgedankt textiel niet nat moet worden.
Foto: Sympany

“Elk jaar wordt naar schatting meer dan één miljoen kilo nat textiel onnodig vernietigd. Dat is enorm veel. Het gaan dan om meer dan honderd vrachtwagens vol met natte kleding”, zegt Charles Graft, directeur van textielinzamelaar Sympany. “Dit probleem willen wij samen met de gemeenten oplossen.”

Nat textiel gaat stinken en schimmelen. Vervolgens kan het niet meer worden hergebruikt of gerecycled. Al het nat textiel wordt vernietigd. Sympany schat dat het om ongeveer 2 procent van het ingezamelde textiel gaat.

Die vernietiging van waardevolle grondstoffen is volgens Graft onnodig. “Vervang lekkende ondergrondse containers met textielcontainers die het textiel beter droog houden.” Volgens de directeur een relatief eenvoudige oplossing, die zich bovendien snel terugverdient.

Financiële tegemoetkoming

Op het Gemeentelijk Grondstoffencongres vroeg Sympany gisteren (21 maart) samen Sulo aandacht voor de problematiek. Volgens Graft komen de textielcontainers van deze leverancier van inzamelmiddelen in de praktijk ‘als beste uit de bus’.

“Om het probleem van nat textiel op te lossen, gaan we gemeenten actief stimuleren de probleemcontainers te vervangen”, vertelt Graft. “Voor elke te vervangen ondergrondse textielcontainer biedt Sympany een bijdrage aan van 1.000 euro. Sulo geeft eenzelfde bedrag per gemeente.”

Aanbestedingen

Sympany roept andere containeraanbieders op om, specifiek voor textiel, aan hun systemen aanpassingen te doen die het textiel zo droog mogelijk houden. Verder vraagt de inzamelaar gemeenten om bij hun aanbestedingen voortaan op te nemen dat ondergrondse textielcontainers deze specifieke aanpassingen voor textielinzameling moeten hebben.