Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 29 maart 2024

Recycling Netwerk verbreedt onder nieuwe naam

De milieuorganisatie die startte om statiegeld op drankverpakkingen te krijgen, gaat na dat succes verder om van andere vervuilende productstromen ook de milieubelasting te verminderen.

De laatste jaren is het werkveld van Recycling Netwerk al verbreed, met onder andere acties tegen rubber infill van kunstgras, het bevorderen van hergebruik van verpakkingen (Mission Reuse) en het verbieden van sigarettenpeuken. Het woord recycling in de naam ging daarbij meer en meer ongemakkelijk voelen. Recycling is volgens de organisatie niet de ultieme oplossing, maar een onderdeel ervan. Preventie en hergebruik komen daarom in de nieuwe strategie vooraan te staan en dan komt een nieuwe naam ook snel in beeld.

De keuze is na een trits van alternatieven gevallen op Fair Resource Foundation. Fair staat voor een rechtvaardig milieubeleid, dat een van de strategische doelstellingen is. Rechtvaardig is in dit verband niet alleen dat het beleid iedereen evenredig belast, en dat bijvoorbeeld vervuiling niet wordt geëxporteerd. Het geeft ook aan dat de organisatie werkt aan een beleid dat transparant en democratisch tot stand komt en de brede samenleving en ook toekomstige generaties dient.

De nieuwe strategie legt het accent op het verminderen van het grondstofgebruik, en dit wettelijk verankeren. Kunststof kan wat hen betreft volledig worden uitgefaseerd. Verder blijft het streven zo min mogelijk afval te produceren, en als dat toch ontstaat de vervuiling ervan te minimaliseren. De scope wordt ook breder. Naast de bestaande projecten voor verpakkingen krijgen twee nieuwe productstromen de focus: textiel en e-waste.

Directeur Rob Buurman realiseert zich dat de wind in de samenleving niet uit de beste hoek komt. “Sinds de verkiezingen zit milieu in de verdrukking. De boze burger is een verontwaardigde burger. Ik begrijp die verontwaardiging ook en die is ook terecht. Maar ik ben ervan overtuigd dat in die verontwaardiging het milieu ook weer naar boven komt als de effecten van onze productie en consumptie zichtbaar worden in nieuwe schandalen.”

Terugblik

Al twintig jaar bestaat de lobby- en actie-organisatie Recycling Netwerk Benelux. Oprichter Robbert van Duin blikte gisteren terug op het ontstaan. “De klad kwam twintig jaar geleden in het milieubeleid. Er was een convenant verpakkingen dat niet lekker liep en dat wilde men toen in wetgeving gaan omzetten. Er was toen veel te weinig deskundigheid bij de overheid en milieuorganisaties om tegendruk te geven aan de industrie.” Als belangrijkste wapenfeit noemt Van Duin niet als eerste de invoering van statiegeld, zoals dat na jaren van actievoeren uiteindelijk toch is gerealiseerd. “Dat de gordijnen open zijn gegaan en dat er nu veel kritischer en deskundiger wordt gekeken naar wat de gevolgen zijn van ons handelen, de industrie en van ontwikkelingen, dát vind ik de belangrijkste prestatie.”

1987: Robbert van Duijn (rechts) biedt een rapport over preventie en hergebruik ongevraagd aan minister Ed Nijpels (links) en voormalig minister Leendert Ginjaar (midden) aan. Ongevraagd advies blijft een belangrijk middel voor de foundation.