Categorie: bedrijfsnieuws | Gepubliceerd: 07 februari 2024

Bollegraaf wil recycling boost geven met AI

Fabrikant van recyclinginstallaties Bollegraaf gaat samenwerken met Greyparrot en investeert meer dan 10 miljoen euro in dit bedrijf, dat artificial intelligence gebruikt om afval met beeldherkenning te sorteren.

Greyparrot werkt aan AI-oplossingen voor het herkennen van afval.
Foto: Greyparrot

Door een strategisch partnerschap met Greyparrot aan te gaan, wil Bollegraaf het internationale afvalmanagement transformeren. Als onderdeel van de overeenkomst brengt de fabrikant van recyclinginstallaties al zijn inspanningen op het gebied van artificial intelligence (AI) onder bij Greyparrot en investeert Bollegraaf in totaal 11,8 miljoen euro in Grayparrot in ruil voor een minderheidsbelang in het bedrijf. Daarnaast wordt Bollegraaf wereldwijd distributeur van en strategisch partner voor Analyzer, een platform van Greyparrot dat met behulp van artificial intelligence (AI)-camerasystemen zichtbaarheid biedt in de afvalstromen bij recyclinginstallaties in veertien landen.

Door samen te gaan werken willen beide bedrijven bestaande recyclinginstallaties moderniseren met AI om recyclingpercentages te stimuleren en de emissies van materialen, zoals plastics, meetbaar te maken. De samenwerking tussen Bollegraaf en Greyparrot moet resulteren in slimme recyclinginstallaties die volledig geautomatiseerd en wendbaar zijn om nieuwe waarde te creëren uit afvalstromen en te voorkomen dat afval eindigt op stortplaatsen, in oceanen en in verbrandingsovens.

Volgens Bollegraaf wordt momenteel slechts 1 procent van het afval in recyclingfaciliteiten gemonitord en wordt, zelfs in geavanceerde economieën, 40 procent van het afval handmatig gesorteerd. AI moet gaan bijdragen aan een digitalisering en automatisering van systemen, om een enorme hoeveelheid aan verloren financiële waarde vast te leggen. De Greyparrot Analyzer brengt een nieuw en intelligenter niveau van inzicht in afval binnen handbereik, dat binnen Greyparrot bekend staat als ‘waste intelligence’.

In het kader van de deal opent het Britse Greyparrot haar eerste kantoor op het Europese vasteland, in Nederland.

Sortering verbeteren

In mei 2022 maakte startup Greyparrot al bekend dat een groep investeerder ruim 10 miljoen euro in het bedrijf ging investeren, om de ontwikkeling van beeldherkenning van afvalstromen verder te perfectioneren. In Nederland is een consortium van twaalf partijen sinds april 2022 aan het onderzoeken hoe de toepassing van AI de sortering van verpakkingsafval kan verbeteren.