Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 23 december 2011

NTA 8080 voor Den Ouden

Het groenverwerkingsbedrijf Den Ouden uit Schijndel heeft het NTA 8080 certificaat gekregen.

Den Ouden NTA 8080 uitreiking.jpgUitreiking van het NTA8080 certificaat op 22 december met (van links naar rechts) Jan van Hamond, KAM-coördinator Den Ouden Groep; Peter Bakker, bedrijfsleider Den Ouden Groenrecycling BV; Rob den Ouden, hoofd in- en verkoop Den Ouden Groenrecycling; Jorn Bronsvoort, managing director Quality Services Certification BV; Cor van Ommeren, D.G.A. Inspection Certification Verification

Volgens Rob den Ouden, verantwoordelijk voor de in- en verkoop van biomassa bij Den Ouden, is het certificaat noodzakelijk om zwart op wit te kunnen aantonen dat de geleverde biomassa ook echt van duurzame oorsprong is. “Het certificaat geeft afnemers van biomassa zekerheid dat de geleverde partij ook voldoet aan de criteria voor duurzaamheid van de Nederlandse overheid. Zij vragen daar ook om, omdat alleen dan de partij mag meetellen voor hun doelstelling voor hernieuwbare energie. Daarnaast vragen gemeenten en andere overheden ook naar zekerheden over de duurzame verwerking van de biomassa die ze bij ons aanleveren.” Den Ouden wil jaarlijks ongeveer 120 kiloton biomassa onder het NTA 8080 certificaat gaan leveren. Een van de eerste klanten wordt de biomassacentrale in Cuijk van Essent (RWE). Deze doet begin januari voor zes weken een proef om nieuwe soorten biomassa te gaan testen voor het maken van duurzame energie. Ook zal bekeken worden hoe biomassa beter kan worden gebruikt in verschillende recepten.

Sorteerlijn

De groenverwerking is in het afgelopen jaar sterk gewijzigd, vertelt bedrijfsleider Peter Bakker. “We vragen onze klanten het organisch afval zoveel mogelijk gescheiden te houden.” Daarmee doelt hij niet zozeer op scheiding van het overige afval, maar op scheiding van verschillende organische stromen. Op het terrein in Vlagheide staan natuurlijk bergen van plantsoenafval, maar ook van bladafval (uit bladkorven), bermmaaisel, boomstobben en organisch afval uit sloten. Het zijn tien verschillende bergen. Elke berg krijgt een andere behandeling, erop gericht om een samenstel van ingrediënten te produceren waarmee compost op maat voor klanten kan worden gemaakt. Dat laatste gebeurt in een speciale productielijn in Helmond.In Vlagheide is ook iets bijzonders: een sorteerlijn voor groenafval. Daar wordt het voor de verdere bewerking ontdaan van allerlei ongerechtigheden, zoals blikjes, plastic en stenen. Met een ballistische scheiding, windshifting, magneten en zelfs laserherkenning wordt het groenafval gereinigd. Een unieke lijn in Nederland gericht op een hoge kwaliteit. Die heeft echter ook een prijs: zo’n 15 euro per ton. Dat is gezien de huidige markt een lastig gegeven.

Den Ouden

Den Ouden is begonnen als loonbedrijf en inmiddels uitgegroeid tot een onderneming met drie activiteiten: civiele en cultuurtechniek, biomassa en compostproductie en de productie van organische meststoffen. Het is een van de grootste groencomposteerders van Nederland. In 2010 realiseerde het totale bedrijf een omzet van 48,9 miljoen euro, waarvan ongeveer 13 miljoen euro met de composterings- en biomassa-activiteiten. Op de acht locaties wordt jaarlijks in totaal 325 kton groenafval verwerkt.

Meer weten over Den Ouden Groenrecyling BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website