Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 01 juni 2016

'Inbreng van inwoners belangrijk bij herziening afvalbeleid'

Uit een bewonersenquête over het scheiden van afval van de gemeenten Elburg en Oldebroek blijkt dat er onder inwoners best animo is voor meer bronscheiding.

De enquête werd 781 keer ingevuld, representatief voor even zoveel huishoudens. Uit de vragenlijst blijkt dat 50,8 procent van de respondenten achter het idee staat om alleen te betalen per keer dat de grijze container daadwerkelijk geleegd wordt, als daardoor geld wordt bespaard. Verder geeft 59,6 procent van de respondenten aan dat meer voorzieningen hen zouden helpen om afval meer en beter te scheiden. 43,5 procent van de respondenten geeft aan meer afval te scheiden wanneer er meer verzamelcontainers in de buurt zouden staan. Daarnaast geeft 58,9 procent aan meer afval te scheiden als je daarmee geld kunt besparen.

Afvalbeleid gemeenten

De gemeenten Elburg en Oldebroek laten weten dat de resultaten van de enquête reden geven om in de toekomst meer aandacht te besteden aan mogelijkheden voor afvalscheiding aan de bron, maar dat het momenteel niet mogelijk is om dit contractueel te veranderen. Op dit moment wordt veel aan nascheiding van het afval gedaan in beide gemeenten.

Eerder dit jaar kwamen de Gelderse gemeenten al met plannen om maatregelen te treffen die per ingang van 2017 voor reductie van het restafval moeten zorgen. De gemeenten Elburg en Oldebroek willen dus hun huidige afvalbeleid herzien. Daarbij vragen ze op verschillende manieren naar de wensen en meningen van inwoners. Naast het uitzetten van de enquête, organiseerde de gemeenten ook al bijeenkomsten voor gesprekken tussen inwoners en wijkcomités en beleidsmedewerkers.

Gerelateerde artikelen