Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 17 juni 2016

Fost Plus ontvangt Lean and Green Award

Fost Plus heeft een Lean and Green Award ontvangen voor haar vijfjarenplan waarmee de organisatie de CO2-uitstoot van de logistieke activiteiten die zij coördineert en ondersteunt met 20% wil verminderen tegen 2020.

Lean-_-Green-2016-06-16-8173-ok2.jpgHet Fost Plus team met de Lean en Green Award:
David Quadflieg, Steve Boussemaere en Philippe Gendebien

De Lean and Green Award wordt door het Vlaams Instituut voor Logistiek (VIL) uitgereikt aan bedrijven die concrete maatregelen nemen om de ecologische voetafdruk van hun transport- en logistieke activiteiten te verkleinen. Om de doelstellingen te bereiken heeft Fost Plus een gedetailleerd actieplan uitgewerkt. Aangezien Fost Plus zelf geen transportactiviteiten uitvoert, is daarin een belangrijke rol weggelegd voor haar partners, waaronder intercommunales en inzamelbedrijven.

William Vermeir, managing director bij Fost Plus: “De Lean and Green Award is de erkenning van de inspanningen die Fost Plus geleverd heeft. Actief bijdragen tot een duurzaam leefmilieu is een kernaspect van onze bedrijfsvoering en deze award is het bewijs dat ons plan naast ambitieus ook realistisch is. Maar Fost Plus staat zeker niet alleen in dit verhaal: we rekenen op al onze partners om dit samen te kunnen bewerkstelligen en de volgende vijf jaar positief en meer duurzaam te maken. Een nauwe samenwerking, sterke betrokkenheid en inzicht in de logistieke processen van onze partners worden dan ook cruciaal om de doelstellingen te behalen. We hopen dat ons engagement als een katalysator kan werken voor de sector. ”

De Lean and Green Award werd op 16 juni uitgereikt in aanwezigheid van Vlaams parlementslid Wouter Van Besien (Groen). Binnen vier domeinen, schuift Fost Plus enkele concrete maatregelen naar voren om op basis van de principes ‘Vermijd’, ‘Verschuif’ en ‘Verbeter’, de vermindering van de CO2-uitstoot met 20 procent binnen een periode van 5 jaar te bewerkstelligen.

Optimalisatie van de ophalingsmodaliteiten

Fost Plus heeft een aantal aspecten geïdentificeerd bij de inzameling die samen goed kunnen zijn voor een belangrijk deel van de 20 procent CO2-vermindering. Door bijvoorbeeld ophalingsroutes, beladingsgraden en frequenties te optimaliseren, leggen inzamelvoertuigen minder kilometers af, wordt er meer tonnage ingezameld per route en wordt er dus minder CO2 uitgestoten. De recente ontwikkelingen op het vlak van IOT (Internet Of Things) kunnen hieraan een extra stimulans geven. Zo kan men de glasbollen voorzien van een sensor om van op afstand hun opvullingsgraad te kennen.

“We willen onze partners helpen en adviseren om een hogere efficiëntie te bereiken door samen met hen de inzamelroutes te evalueren, de vullingsgraad van de containers op het containerpark te verhogen of het legen van de glasbollen te optimaliseren,” aldus William Vermeir, managing director bij Fost Plus.

Ecodriving en technologische vooruitgang

De komende jaren zal de vrachtwagenvloot gedeeltelijk vernieuwd worden, waarbij het wetgevend kader een steeds groenere koers zal varen, mede door de opkomst van lage emissiezones in verschillende steden. Fost Plus zal via de introductie van nieuwe parameters in bestekmodellen, de intercommunales een groener aankoopbeleid voorstellen voor de aankoop van vrachtwagens (door een beroep te doen op onder andere alternatieve brandstoffen of innoverende technologieën). Bovendien kunnen ook de chauffeurs zelf een belangrijke bijdrage leveren tot het eindresultaat: Fost Plus wil in dit opzicht meer inzetten op ecodriving-opleidingen en op de opvolging hiervan.

Nachtinzameling en alternatief transport

Alternatieve ophalingsuren en vervoersmethoden hebben volgens Fost Plus duidelijk potentie om de ecologische voetafdruk verder te verkleinen. Vele intercommunales ondervinden heel wat fileleed, wat maakt dat avond- en nachtinzamelingen nu al door een aantal intercommunales worden toegepast. Fost Plus wil dit soort initiatieven ondersteunen door ze te stimuleren op die plaatsen waar ze een duidelijk voordeel inhouden. Fost Plus kijkt daarnaast ook naar de mogelijkheden van alternatieve vervoersmiddelen, zoals scheepvaart en spoortransport. De recent ingevoerde kilometerheffing maakt deze transporten extra interessant, zeker voor stabiele en voorspelbare stromen zoals afval. Fost Plus zal dit momentum aangrijpen om de haalbaarheid van deze alternatieven voor de gehele logistieke keten te onderzoeken.

 

Meer weten over Fost Plus?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website