Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 07 juli 2016

Van Gansewinkel en Shanks onderzoeken exclusief fusie

Shanks en Van Gansewinkel onderzoeken of zij nog dit jaar tot een fusie kunnen komen. Daarmee zouden de nummer 1 en de nummer 3 van de Benelux samengevoegd worden.

Beide bedrijven hebben een overeenkomst ondertekend waarop ze op exlusieve basis de onderhandelingen ingaan. Het is de verwachting dat de mogelijke fusie nog dit jaar zou kunnen worden afgerond.

Van Gansewinkel wordt door Shanks geschat op een waarde van 440 miljoen euro, lening vrij. Als de fusie zou doorgaan dan is het beeld nu dat de aandeelhouders 306 miljoen euro ontvangen en een aandeel van 29 procent in de gecombineerde groep. Shanks verwacht geen problemen met de financiering van de deal.

Eind mei kondigde Shanks aan een eventuele overname van Van Gansewinkel te gaan onderzoeken. Gesproken werd toen over een omgekeerde overname; het kleinere Shanks dat het grotere Van Gansewinkel overneemt. Inmiddels wordt dus gesproken over een fusie.

Beide bedrijven zien zeer veel synergievoordelen. Zo is Shanks met ATM en Reym sterk in gevaarlijk afval en met de solid waste divisie in bouw- en sloopafval. Ook Orgaworld neemt een aparte positie in. Van Gansewinkel is sterk in de gemeentelijke markt, in de markt voor bedrijfsafval en in de verticale keten van recycling tot productontwkkeling en meer algemeen richting duurzame ontwikkeling. Ook geografisch vullen de twee elkaar aan. Beide bedrijven zijn actief in Nederland en België, Shanks daarnaast nog in Engeland.

Marc Zwaaneveld, CEO van Van Gansewinkel: “Een samenvoeging van Van Gansewinkel en Shanks heeft alle ingrediënten in zich om succesvol te zijn in recycling en waste management in Europa. De gezamenlijke hoeveelheid aan reststromen biedt de combinatie de mogelijkheid om een stevige positie in te nemen in de markt voor secundaire grondstoffen en levert een significante bijdrage aan de circulaire economie. Beiden zijn ook vandaag sterke partijen, met activiteiten en competenties die elkaar goed aanvullen. Bovendien ontstaat door de synergie die er mogelijk is een nog sterker bedrijfseconomisch fundament.”

(zie hier het uitgebreide artikel)

Meer weten over Renewi Nederland BV?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website

Meer weten over Shanks Nederland?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline