Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 24 augustus 2016

Luierinzameling sneuvelt ook in Roermond

De gemeente Roermond stopt per 1 september met de gescheiden inzameling van luiers en incontinentiemateriaal, omdat er geen goede verwerkingsoptie meer voor bestaat.

Per 1 september zal de luierstroom met het restafval ingezameld worden. Roermond had bij zes kinderdagverblijven en de milieustraat ook aparte containers voor luiers staan: deze worden begin september weggehaald. De gemeente roept de inwoners op om de vermeerdering van het restafval te compenseren door de andere afvalstromen extra goed te scheiden. Overigens is Roermond geen diftargemeente.

Voorheen werden de luiers en incontentiematerialen uit Roermond in Lelystad verwerkt tot compost. Eind 2015 is bekend geworden dat de land- en tuinbouwsector geen compost meer wilde afnemen waarvan de grondstof in aanraking is geweest met luiers of incontinentiemateriaal. Daardoor kan deze stroom nergens meer apart verwerkt worden, en is verbranding met restafval de enige optie geworden.

Proeven

Landelijk vinden momenteel diverse proeven met luier- en incontinentiemateriaal plaats. Zo probeert ARN nu of het mogelijk is het materiaal te verwerken met uitgegist slib. De verwachting is dat het minimaal twee jaar duurt voordat een goed, milieutechnisch verantwoord en rendabel verwerkingsalternatief voorhanden is. Als het zover is, zal de gemeente Roermond een aparte inzameling opnieuw overwegen.