Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 12 september 2016

Mogelijk duurzaamheidscentrum Avalex in Voorschoten

Avalex heeft plannen voor een duurzaamheidscentrum in Voorschoten. Het centrum moet ruimte bieden voor educatie, recycling en social return.

De colleges van B en W van de gemeenten Voorschoten, Leidschendam-Voorburg en Wassenaar hebben samen met Avalex gekeken naar de mogelijkheid voor een gezamenlijk duurzaamheidscentrum. Volgens de drie gemeenten gaat het om een innovatief concept voor de afvalloze samenleving: een moderne versie van een milieustraat. Twee van de vijf milieustraten van Avalex voldoen namelijk niet meer aan milieu- en duurzaamheidsnormen. Daarom is gekeken naar een gezamenlijke locatie als alternatief. Uit vooronderzoek bleek dat dat ook kostenvoordelen heeft.

Bij het duurzaamheidscentrum kunnen inwoners niet alleen goederen en materialen inleveren, maar bijvoorbeeld ook gebruikte bouwmaterialen ophalen om te hergebruiken en gebruikte goederen ruilen en repareren. Ook krijgt het duurzaamheidscentrum een educatieve functie, met bijvoorbeeld een voorlichtings- of lesruimte, en willen de gemeenten kansen bieden aan mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt.

Locatie

Als meest geschikte locatie is uit onderzoek de Dobbewijk in Voorschoten naar voren gekomen. Of het duurzaamheidscentrum er ook echt komt, is nog afwachten. Medio oktober besluit het bestuur van Avalex of het plan verder uitgewerkt mag worden. Als dat het geval is, zullen met name de directe omwonenden worden geïnformeerd en betrokken in het ontwikkelingsproces.

In tegenstelling tot Leidschendam-Voorburg en Wassenaar is Voorschoten overigens geen deelnemer in de gemeenschappelijke regeling Avalex. De gemeente heeft wel een leveringsovereenkomst met Avalex voor het gebruik van de milieustraten. Een woordvoerder van Avalex geeft aan dat de gemeente momenteel geen plannen heeft voor toetreding tot Avalex.