Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 21 november 2016

NVRD wil marktgerichte doelstellingen in Lap3

Niet alleen gewicht en volume, maar ook waarde moet meegenomen worden bij het opstellen van concrete recyclingdoelstellingen voor Lap3.

Dat schrijft de NVRD in haar zienswijze op het ontwerp van het derde Landelijk Afvalbeheerplan. De kosten voor inzameling en recycling moeten volgens de vereniging van publieke afvalbedrijven in verhouding staan tot de milieuwinst. Wanneer er nog geen of nauwelijks mogelijkheden zijn voor hergebruik of voor de afzet voor deelstromen, moet de Rijksoverheid innovatie en capaciteit stimuleren om betaalbare recycling wel mogelijk te maken. "We pleiten daarom voor een meer marktgerichte toepassing van het verplicht scheiden en recyclen van specifieke afvalstromen", aldus de NVRD.

Het Lap3 hanteert al wel een grenswaarde van 205 euro per ton voor recycling. Want "hoogwaardig beheer van afvalstoffen mag wat kosten, maar wordt niet tegen elke prijs nagestreefd", zo valt te lezen in het beheerplan. De NVRD vindt dat daarin ook de extra kosten voor gescheiden inzameling meegenomen moeten worden, zoals de transportkosten. Daarnaast zoekt de NVRD een oplossing voor de rechtsongelijkheid die ontstaat bij stromen die slechts enkele partijen recyclen. Partijen die op grotere afstand van de recycler gevestigd zijn, lopen daardoor tegen hogere kosten aan, terwijl ze niet uit kunnen wijken naar een andere recycler.

Financiële prikkels

In het Lap3 staat al de mogelijkheid om financiële instrumenten zoals belastingen in te zetten om ongewenst afvalbeheer tegen te gaan. De NVRD zou daar ook graag een  prikkel aan toe voegen om juist gewenste ontwikkelingen te stimuleren. Zo denkt de vereniging aan lagere BTW voor reparatie of het stimuleren van secundaire grondstoffen.

Andere punten die de NVRD aanhaalt zijn onder meer de mogelijkheden voor het invoeren van producentenverantwoordelijkheid voor meer afvalstromen, maatschappelijk verantwoord inkopen en de verwachtingen voor afvalverbranding in 2025.

Meer informatie:

» Zienswijze NVRD op Lap3

Meer weten over NVRD, Nederlandse Vereniging voor afval- en reinigingsmanagement?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website