Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 27 februari 2017

Gemeenteraad West Maas en Waal wil vierde container

In de gemeente West Maas en Waal wordt het afval straks anders ingezameld, net als in de andere Avri-gemeenten. Maar hoe precies? De gemeenteraad heeft een voorkeur voor een vierde container.

De gemeenten in de regio Rivierenland, verenigd in het algemeen bestuur van Avri, nemen in maart een beslissing over de nieuwe manier van inzamelen. Daarbij hebben ze twee opties: omgekeerd inzamelen, waarbij bewoners betalen voor iedere keer dat ze de brengcontainer voor restafval gebruiken, of een kleinere container voor restafval, met lagere inzamelfrequentie, plus een extra (vierde) container voor pmd.

De gemeenteraad van West Maas en Waal kiest dus voor de tweede optie. Opvallend, want eerder sprak het college van de gemeente haar voorkeur uit voor omgekeerd inzamelen. De gemeenteraad kwam tot een andere keuze op basis van gesprekken met bewoners. Wethouder de Vree neemt deze voorkeur mee naar de vergadering van het algemeen bestuur van Avri.

Met de nieuwe manier van inzamelen moeten de Vang-doelstellingen binnen bereik van de gemeenten komen. In 2015 zamelde West Maas en Waal gemiddeld 116 kilo restafval per inwoner in. In 2020 wil de gemeente dat terugbrengen tot 75 kilo, nog onder de Vang-doelstelling van 100 kilo per inwoner.