Categorie: Producten | Gepubliceerd: 01 maart 2017

Carnavalsaanpak succesvol in bestrijding zwerfafval

Een schoon straatbeeld is niet het eerste waar je aan denkt bij carnaval, maar volgens Stichting NederlandSchoon is het mogelijk.

Carnaval_NederlandSchoon_foto2.jpgSchoonmaakteam in actie tijdens carnaval in Oeteldonk.
Foto: Kyver

De naam Oeteldonk heeft weer plaatsgemaakt voor ’s-Hertogenbosch; carnaval is voorbij. Men zou denken dat daarna het grote opruimen plaatsvindt, maar op het stationsplein in ’s-Hertogenbosch begon een speciale pilot schoonmaakactie al tijdens carnaval, georganiseerd door Stichting NederlandSchoon in samenwerking met de gemeente. Tijdens de carnavalsdagen werden in Oeteldonk extra afvalcontainers geplaatst voorzien van aansprekende teksten, kwam een zichtbaar schoonmaakteam in actie en vond een socialmediafoto-actie plaats met D’n Oetel, de mascotte van Oeteldonk. Dit allemaal om zwerfafval zoveel mogelijk te voorkomen en te bestrijden.

‘Carnavalsaanpak’

De zogenoemde Carnavalsaanpak werd geïnitieerd om een extra schone stadsentree te realiseren voor de carnavalbezoekers en de inwoners van Oeteldonk. En dat heeft zijn vruchten afgeworpen volgens NederlandSchoon; in Oeteldonk bleef het straatbeeld schoner en was de feestvreugde des te groter. Uit onderzoek is gebleken dat, op wat confetti na, de stationsomgeving volledig vrij is gebleven van zwerfafval. ‘Schoon houdt schoon’, constateert NederlandSchoon.

NederlandSchoon noemt de pilot een startschot voor de ‘Carnavalsaanpak’, een opvolger van de ‘Koningsdagaanpak’ die reeds drie jaar wordt ingezet. “Wij zijn erg tevreden dat de allereerste Carnavalsaanpak in Oeteldonk zeer succesvol was. Met deze actie hopen wij dat andere gemeenten ook openstaan voor een dergelijke aanpak tijdens evenementen of festiviteiten. We hebben de ambitie om de komende jaren een samenwerking aan te gaan met andere zuidelijke gemeenten om soortgelijke ludieke opruimacties te organiseren en moedigen eigen initiatief hierbij natuurlijk van harte aan”, aldus directeur Stichting NederlandSchoon, Helene van Zutphen.