Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 03 maart 2017

Ruim 3.400 daken zonder asbest, met zonnepanelen

Van 2013 tot en met 2016 is met steun van de provincies bijna vier miljoen vierkante meter asbestdak gesaneerd. Meer dan 3.400 actieve en voormalige agrarische ondernemers en particulieren in het buitengebied werkten hier aan mee.

De boerderijeigenaren plaatsten in het kader van de stimuleringsregeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ nieuwe daken met ruim 89 megawattpiek aan zonnepanelen terug. Omgerekend kunnen daarmee bijna 23.000 huishoudens van energie worden voorzien. Met de regeling hebben de twaalf provincies een impuls gegeven aan de opgave om in 2024 alle asbestdaken in Nederland verwijderd te hebben. Bovendien is een substantiële bijdrage geleverd aan het toepassen van hernieuwbare energie, stelt het Interprovinciaal Overleg (IPO).

Vooral akkerbouwers en melkveehouders

De actieve agrarische ondernemers vormden de grootste groep gebruikers van de stimuleringsregeling. Ongeveer 22 procent van het totaal aantal aanvragen is gedaan door gestopte agrariërs of door particulieren in het buitengebied. Veel aanvragen kwamen uit de akkerbouw en melkveehouderij. In de provincies met een sterke vertegenwoordiging van deze sectoren was de regeling het snelst uitgeput.

In totaal hebben de twaalf provincies ruim 19 miljoen euro besteed. De uitvoeringskosten bedroegen zo’n 7 procent daarvan. Een convenant tussen het IPO en het Rijk uit 2012 lag hieraan ten grondslag. De stimuleringsregeling van de twaalf provincies is eind 2016 beëindigd. Inmiddels is er een rijksregeling voor asbestsanering van kracht, waarbij de plaatsing van zonnepanelen geen voorwaarde is. De provincie Fryslân heeft met eigen middelen de regeling in aangepaste vorm verlengd, juist om de plaatsing van zonnepanelen in Friesland te stimuleren.

Voorbeeld voor toekomstige samenwerking

Tjisse Stelpstra, gedeputeerde voor milieu en energie in Drenthe: “De resultaten van de regeling ‘Asbest eraf, zonnepanelen erop’ laten zien waar een goede samenwerking tussen provincies toe kan leiden. De provincies hebben door slim combineren van de opgaven van asbestsanering en energietransitie, op beide fronten succes weten te boeken tegen lage uitvoeringskosten. Dat is een sprekend voorbeeld voor de rol die we ook de komende jaren in de energietransitie willen spelen”.