Categorie: duurzaam | Gepubliceerd: 13 juni 2017

'Duurzame economie belangrijker voor ondernemer dan Trump'

Ondernemers hebben vooral hoofdbrekens over 'de duurzame economie'. In ieder geval meer dan over thema's als robotisering, digitalisering en de wet DBA.

Dat blijkt uit de FIT Business Monitor, een gezamenlijk jaarlijks onderzoek van Finext, Improved Corporate Finance en The Review Group onder 3.000 Nederlandse ondernemers en managers die werkzaam zijn in verschillende branches bij zowel kleine als grote organisaties.

Op de vraag uit het onderzoek met welke thema’s ondernemers en managers op dit moment het meest bezig zijn antwoordt 37 procent met ‘duurzame economie’. Een kans voor milieubedrijven. Met digitalisering of robotisering is 35 procent bezig. Slechts 16 procent ligt wakker van de wet DBA en 7 procent heeft kopzorgen over het presidentschap van Donald Trump.

Innoveren

De belangrijkste uitdaging voor ondernemers is de komende tijd innovatie en productontwikkeling. Het opleiden van personeel staat op de tweede plaats. De onderzoekers zien duidelijk dat de respondenten hun klanten meer bij de ontwikkeling van producten willen betrekken (63 procent). Toch toetst nog maar 8 procent van hen hun businessplan bij de klant.

Personeel

De helft van de ondervraagde ondernemers heeft het investeren in personeel tot een speerpunt benoemd. Hierbij moet gedacht worden aan opleidingen, maar ook aan vaardigheden als het maken van goede plannen en het analyseren van data. Het opzetten of professionaliseren van business- en data intelligence is bij de helft van de ondernemers een belangrijk initiatief.