Categorie: verpakkingen & zwerfafval | Gepubliceerd: 16 augustus 2017

Buit Beach Cleanup: bijna 15 ton afval

Bij de vijfde Boskalis Beach Cleanup hebben 2.748 vrijwilligers uiteindelijk bijna 15.000 kilo afval opgeruimd. Dat is minder dan vorig jaar.

Om precies te zijn ging het om 14.929 kilo afval. Vorig jaar werd nog 19.203 kilo afval verzameld. Dat betekent echter niet dat de Noordzee en stranden ook minder vervuild worden. Dit jaar werd dan wel minder afval opgeruimd dan in 2016, maar het is wel weer beduidend meer dan de 11.555 kilo van 2015. De verschillen kunnen volgens organisator Stichting De Noordzee onder andere komen door de stand van de wind, zeestromen, het aantal stranddagen, de hoeveelheid badgasten of andere schoonmaakacties. Floris van Hest, directeur van Stichting De Noordzee: "De resultaten van ons officiële afvalonderzoek, dat wij sinds 2004 uitvoeren, laten zien dat er nog steeds gemiddeld 375 afvalitems op elke 100 meter strand liggen."

De hele Nederlandse kust werd aangedaan tijdens de schoonmaakactie, van Cadzand tot Schiermonnikoog. Opvallend was dat tijdens vrijwel elke etappe de vrijwilliger paraffine aantroffen. Samen met Rijkswaterstaat doet Stichting De Noordzee onderzoek naar de samenstelling en afkomst van de grote hoeveelheid aangespoelde paraffine. Daarnaast stond de etappe Scheveningen - Wassenaar in het teken van de 'filter challenge', waarbij zoveel mogelijk sigarettenfilters opgeruimd werden. In totaal werden op 500 meter strand 3.733 filters opgeraapt.

Meer weten over Stichting De Noordzee?

» Bekijk de profielpagina op AfvalOnline of ga direct naar de website