Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 24 augustus 2017

Nog lang geen gesloten ketens in Duitsland

Ondanks een uitstekend werkende recyclingsector, komt 86 procent van de grondstoffen die de Duitse industrie gebruikt nog altijd uit primaire bronnen. Digitalisering moet uitkomst brengen.

Dat staat in een position paper van het Wuppertal Instituut, in opdracht van het Duitse milieuministerie. Volgens de opstellers van de paper, Holger Berg en Henning Wilts, is er geen milieusector die zo sterk zou kunnen profiteren van digitalisering als de recyclingsector en die er tegelijkertijd op dat vlak zo slecht voor staat.

Onduidelijke herkomst

Recyclaten worden ver beneden de potentiële hoeveelheden terug de kringloop ingebracht. Probleem is onder meer onduidelijkheid over de afkomst van secundaire grondstoffen, versus zekerheid bij primaire grondstoffen. De waarde van de materialen hangt sterk samen met in hoeverre de herkomst bekend is. “Er moet meer informatie komen over mengsels en in het bijzonder de kwaliteit van producten en de grondstoffen die daarin zijn verwerkt, en deze informatie moet behouden blijven”, stelt Berg. De onderzoekers gaan ervan uit dat de digitale transformatie hierbij de oplossing kan bieden.

Begeleiding

Oplossingen moeten er volgens hen primair op gericht zijn om afval te vermijden en een rendabele, efficiënte circulaire economie mogelijk te maken. Wilts en Berg onderzoeken hoe zulke uitgebreide veranderingsprocessen mogelijk zijn en bieden begeleiding bij de realisatie van een grondstofzuinige en digitale recyclingindustrie. Hun projecten zijn bedoeld om de verschillende spelers samen te brengen en een strategisch doel te bieden voor een gedigitaliseerde kringloopeconomie in Noordrijn-Westfalen, Duitsland en Europa. Uitgangspunt is: iedereen wil digitaliseren, iedereen wil een circulaire economie - maar wat is de gemeenschappelijke visie en hoe komen we daar? Vier punten zijn daarbij van belang:

• Bruggen bouwen: combinatie van digitalisering en recycling
• Hiaten wegnemen: ondersteuning voor kleine en middelgrote ondernemingen (KMO's)
• Leiding geven: waar gaat de digitale recyclingindustrie vooruit?
• Big picture: waar is de digitale recycling industrie eigenlijk zinvol?

Meer informatie:

» Position paper wuppertal