Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 01 mei 2018

Nen komt met nieuwe richtlijnen voor duurzaam succes

Normalisatie-instituut Nen heeft een nieuwe norm gepubliceerd waarmee organisaties inzicht krijgen in hun duurzaam succes. Nen werkt nog aan richtlijnen voor het reduceren van verspillingen in organisaties.

De nieuwe ISO 9004:2018 is volgens Nen geheel in lijn met de internationale norm voor kwaliteitsmanagementsystemen ISO 9001:2015, maar gaat dieper in op bepaalde onderwerpen. Te denken valt aan onderwerpen als de identiteit van de organisatie (missie, visie, cultuur), kansen en risico’s, mensen en middelen en innovatie en lerend vermogen als basis van voortdurende verbetering. De richtlijn is daarom geschikt voor organisaties die op basis van hun kwaliteitsmanagementsysteem willen werken aan continuïteit en succes op de lange termijn.

Voortdurend zijn er veranderingen in de interne en externe factoren die van invloed zijn op het succes van een organisatie. Goed inzicht in die veranderingen en daarop inspelen zorgt voor een duurzaam succes van de organisatie. ISO 9004 geeft daarvoor aanwijzingen en helpt een organisatie met behulp van haar kwaliteitsmanagementsysteem voortdurend aan te passen aan de complexe, veeleisende en steeds veranderende omgeving, stelt Nen. Waar ISO 9001:2015 zich richt op het geven van vertrouwen in de producten en diensten van een organisatie, biedt ISO 9004:2018 de basis voor het geven van vertrouwen in het vermogen van de organisatie om duurzaam succes te behalen.

Zelfevaluatie

ISO 9004 bevat een gedetailleerde lijst voor zelfevaluatie, waardoor de organisatie zicht krijgt op de aspecten waarin de organisatie zich kan verbeteren. De resultaten van de zelfevaluatie laten zien wat er op de agenda van het management moet komen te staan en maakt duidelijk wat de 'stepping stones' naar succes zijn, aldus Nen.

Deze zomer publiceert het normalisatieinstituut ook een Nationale Praktijk Richtlijn (NPR) met richtlijnen voor het reduceren van verspillingen in organisaties. Deze NPR 9019 beoogt via een businesscase kwaliteitskosten te reduceren.

Gerelateerde artikelen