Categorie: Producten | Gepubliceerd: 19 mei 2011

Zwerfvuil ruimen cool met BeestenBende

Schoolkinderen steken graag de handen uit de mouwen om afval te rapen als het maar spannend en leuk gebracht wordt, zo blijkt uit onderzoek.

BeestenBende.jpgDe BeestenBende-kinderen gaan elke maand op pad om zwerfafval in hun eigen buurt op te ruimen.

Eén van de manieren om de jeugd enthousiast te maken, is de BeestenBende-formule. Die slaat aan, zo blijkt uit onderzoek door de Radboud Universiteit Nijmegen. Wijken waar BeestenBende-kinderen aan het werk zijn geweest, zijn aanzienlijk schoner dan andere delen van stad of dorp. De kinderen krijgen tevens een neus voor zwerfafval en ruimen rommel uit zichzelf op.

Leefbaarheidsproject
De deelnemende gemeenten (Cuijk, Doetinchem, Oss, Wijchen, Winterswijk en Zeist) van het leefbaarheidsproject zijn zeer te spreken over de aanpak en de formule. Het project werkt aanstekelijk, zo reageren de gemeenten. Uit het onderzoek blijkt dat kinderen daadwerkelijk veel van het project opsteken, waardoor ze gemotiveerd blijven om op pad te gaan. In hun enthousiasme slepen ze ouders en begeleiders mee om het zwerfvuil aan te pakken.

Beste zwerfafvaloplossing
Gemiddeld gaan BeestenBende-kinderen één tot twee keer per maand een uur met hun begeleiders op pad. Een rondje zwerfvuil levert gemiddeld één tot drie zakken afval op. In maart werd tijdens een recordpoging in Oss samen met BeestenBende in een middag 7.840 kilo zwerfvuil opgehaald. Het SBS-programma ‘Het Beste Idee van Nederland’ benoemde de BeestenBende zelfs tot beste zwerfafvaloplossing van het jaar.