Categorie: Bedrijven | Gepubliceerd: 03 mei 2016

Scheidingspercentage GAD blijft steken

Met de GAD-meter informeert de Gooi- en Vechtstreek over de grondstoffen- en afvalstoffeninzameling in de regio. De afgelopen jaren blijft het scheidingspercentage steken op 55 procent. Werk aan de winkel, dus.

GAD Meter voorkant.jpgUit de GAD-meter blijkt dat erin 2015 per inwoner 185 kilo aan fijn huishoudelijke grondstoffen gescheiden is ingezameld, in totaal werd dit jaar 125 kton afval ingezameld. Tevens is er per inwoner gemiddeld 232 kilo aan restafval ingezameld, totaal voor de regio 57 kton. De sorteeranalyse in 2015 wijst uit dat er nog veel componenten in het restafval zitten die gescheiden aangeboden hadden kunnen worden (160 kilo per inwoner). GAD was in 2014 samen met de regiogemeenten gestart met het project: ‘Naar 70 procent hergebruik huishoudelijk afval’, met als doel om het percentage gescheiden inzameling te laten stijgen tot minimaal 70 procent in 2019.

Afgelopen jaar heeft de GAD de landelijke doelstelling overgenomen van 75 procent afvalscheiding in 2020 en een programma opgesteld met plannen hoe de regio dat wil bereiken met de inwoners. Om de overgenomen Vang-doelstelling te realiseren, wil GAD de inzamelfrequentie voor gft en oud papier en karton opvoeren en is de pmd-inzameling opgestart. In het nieuwe systeem verdwijnt de inzameling van de grijze huisvuilzak op straat. De nadruk in het systeem ligt op een verhoogde service voor grondstoffen. In april 2016 stemde de regio in met de plannen.

Het bronscheidingspercentage is al jaren stabiel en kwam in 2015 met 54,7 procent slechts 0,2 procent hoger uit dan het voorgaande jaar. Door afvalscheiding en hergebruik is circa 40 kton CO2-uitstoot vermeden, het potentieel (bij optimale bronscheiding) ligt echter op 76 kton.

Gft-aanbesteding

Afgelopen jaar heeft de in 2014 uitgestelde aanbesteding van 22 kton gft plaatsgevonden. Uitkomst van de aanbesteding is dat Indaver Nederland vanaf 1 januari 2016 de overslag, transport en verwerking van het gft van de Regio Gooi en Vechtstreek voor tenminste drie jaar voor haar rekening neemt. Het contract met Van Kaathoven liep daarmee eind december 2015 teneinde.

Ook is in 2015 de nieuwe, duurzame op- en overslaghal voor pmd in Hilversum in gebruik genomen. De hal is voorzien van 144 zonnepanelen. Het pmd wordt gesorteerd en vermarkt door Sita.

De GAD heeft in het eerste kwartaal van 2016 een klanttevredenheidsonderzoek laten uitvoeren. De totale dienstverlening is gemiddeld beoordeeld met een 7,4. Dit is vergelijkbaar met het onderzoek van begin 2015.

De GAD-gemeenten zijn Blaricum, Bussum, Hilversum, Huizen, Laren, Muiden, Naarden, Weesp en Wijdemeren.

Meer informatie:

» GAD Meter 2015