Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 20 april 2022

Management Ter Horst verdacht van criminele activiteiten

Provincies Gelderland en Overijssel willen de vergunningen van Ter Horst intrekken en lopende vergunningaanvragen weigeren, omdat het bedrijf de vergunning gebruikt voor criminele activiteiten.

De provincies lijken klaar te zijn met Ter Horst. Al jaren staat het bevoegd gezag tegenover het bedrijf en hoewel er door het bedrijf wel maatregelen worden genomen die tot verbetering leiden is het onvoldoende. Belangrijkste argument nu van de provincies is het gevaar voor criminele activiteiten door het bedrijf. Uit eigen onderzoek van de provincies en adviezen van het Landelijk Bureau Bibob komt naar voren dat het aannemelijk is dat het management de activiteiten die zijn vergund daarvoor gebruikt. Daarbij zou het vooral de aansturing van het bedrijf zijn die in de fout gaat en in veel mindere mate medewerkers.

Eind vorig jaar is het bedrijf al in kennis gesteld van het voornemen om de vergunning in te trekken. De provincies kunnen niet vertellen wat er precies speelt en waarom Landelijk Bureau Bibob concludeert dat er sprake is van ernstig gevaar.

Ter Horst gaat bezwaar maken tegen het voornemen om geen nieuwe vergunning meer te verstrekken en de lopende in te trekken. In een verklaring stelt ze dat er geen grond bestaat voor het bevoegd gezag om tot een dergelijk vergaand besluit te komen. Blijven de provincies bij het besluit, dan zal beroep worden aangetekend bij de Raad van State. Het zal dus zeker nog even duren voor er duidelijkheid is. Tot die tijd zal de dienstverlening ongestoord doorgaan, zo laat het bedrijf aan haar klanten weten.

Zorgen om naleving van regels

Ter Horst is een afvalbedrijf dat een breed pakket van afvaldienstverlening heeft, maar zich profileert met de inzameling van accu’s en batterijen en metaalrecycling. Ook verzorgt ze de inzameling van huishoudelijk afval, op dit moment alleen nog in de gemeente Rozendaal. Het hoofdkantoor staat in de gemeente Oude IJsselstreek (Gelderland) en een nevenvestiging in de gemeente Hof van Twente (Overijssel). De provincies Overijssel en Gelderland zijn bevoegd gezag voor het verlenen van omgevingsvergunningen en voor toezicht en handhaving. Het bedrijf heeft in 2006 in Gelderland een vergunning gekregen voor afvalwerking in Varsseveld. In Overijssel is voor de locatie Goor de vergunning eind 2009 verleend. Voor de hoofdvestiging in Varsseveld geldt dat al lange tijd door provincie Gelderland en Omgevingsdienst Regio Arnhem intensief toezicht wordt gehouden op naleving van de regels en handhaving bij overtredingen. Door bestuurlijke maatregelen te nemen, zoals dwangsommen en extra controles, is de afgelopen jaren geprobeerd het bedrijf op het juiste spoor te krijgen. Het bedrijf heeft aanpassingen gedaan, maar de zorgen over naleven van de regels en daarmee de risico’s voor volksgezondheid vanwege brandgevaar en milieuverontreiniging, blijven.

Al jaren lang

De problemen bij Ter Horst zijn niet van gisteren. In 2018 werden na een politie-inval al overtredingen geconstateerd waarna verschillende keren brand op de locatie in Varsseveld uitbrak. De overtredingen waren voor de provincie Gelderland toen aanleiding om bestuursdwang op te leggen. Daar bleef het niet bij, want ook strafrechtelijk werd vervolging ingesteld. Het onderzoek dat volgde op de inval deed het OM besluiten het bedrijf te verdenken van fraude met accu’s. Ook bestond het vermoeden dat de eerdergenoemde branden veroorzaakt werden doordat er teveel afval opgeslagen lag. De verdenking leidde vorig jaar tot een veroordeling van de eigenaar, een medewerkster en het bedrijf als geheel voor het verkeerd opslaan van asbest en accu's en het vervalsen van rekeningen en brieven. De straffen waren fors minder dan geëist door het OM, omdat de feiten al jaren geleden waren gepleegd en dat de zaak lang stil heeft gelegen zonder dat daar een redelijke verklaring voor was.

Gemeenten steunen provincies.

De gemeentes Oude IJsselstreek en Hof van Twente, waar het bedrijf vestigingen heeft, steunen het besluit van de provincies. Wel vinden de burgemeesters van de gemeenten dat het een ingrijpend besluit is dat vragen en zorgen oproept bij medewerkers van het bedrijf, maar ook bij andere betrokkenen. Echter constateren ze ook dat veel vragen op dit moment niet te beantwoorden zijn.

Wet Bibob

De Wet bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur (Wet Bibob) is in het leven geroepen om bestuursorganen te beschermen tegen het (onbewust) faciliteren van witwassen en criminaliteit. Bij een aanvraag voor onder andere omgevingsvergunningen milieu en bouwen, maar ook bij bestaande vergunningen, kunnen bestuursorganen onderzoeken of ze te maken hebben met een integere partij die niet in relatie staat tot strafbare feiten. Daarbij gaat het om de vraag of er sprake is van een ernstig gevaar dat de vergunning gebruikt wordt voor het witwassen van geld of voor het plegen van criminele activiteiten.

Ernstig gevaar

Het Landelijk Bureau Bibob doet op verzoek van bestuursorganen uitgebreid onderzoek en kijkt hierbij onder andere naar strafrechtelijke veroordelingen, politiegegevens, bestuurlijke handhavingsacties en belastingovertredingen. Als er sprake is van een ernstig gevaar kan een bestuursorgaan consequenties verbinden aan de vergunning. Het kijkt eerst of dat ernstige gevaar kan worden weggenomen door het opleggen van voorschriften waar het bedrijf aan moet voldoen om de vergunning te behouden. Als dat niet mogelijk is, kan het bestuursorgaan de vergunning weigeren of intrekken. De provincies Gelderland en Overijssel passen de Wet Bibob onder andere toe bij alle aanvragen van afvalstoffenbedrijven voor een omgevingsvergunning milieu.

Definitief besluit volgt

De voorlopige besluiten om de vergunning in te trekken hebben beide provincies medegedeeld aan het bedrijf. Het bedrijf en eventuele andere belanghebbenden hebben nu zes weken de tijd om hierop te reageren. Daarna zullen de provincies een definitief besluit nemen. Het voorgenomen besluit heeft dus nog niet direct gevolgen voor het mogen uitvoeren van de afvalverwerkingsactiviteiten van Ter Horst.