Categorie: Regels, toezicht en rechtspraak | Gepubliceerd: 04 juni 2021

Ter Horst veroordeeld voor verkeerde opslag asbest en accu's

De rechtbank Overijssel heeft afvalbedrijf Ter Horst uit Varsseveld veroordeeld voor het verkeerd opslaan van asbest en accu's en het vervalsen van rekeningen en brieven.

De eigenaar van het afvalbedrijf is veroordeeld tot een taakstraf van 200 uur en een voorwaardelijke celstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar. De opslag en de vervalsingen gebeurden onder zijn leiding. Een medewerkster is schuldig aan het maken van valse rekeningen en brieven. Zij krijgt een taakstraf opgelegd van 120 uur en een voorwaardelijke gevangenisstraf van 3 maanden met een proeftijd van 3 jaar.

De exploitatiemaatschappij krijgt een boete opgelegd van 50.000 euro, waarvan 20.000 euro voorwaardelijk. De milieutak en de recycling BV moeten 80.000 euro betalen, waarvan 30.000 euro voorwaardelijk. De BV’s krijgen een proeftijd van 3 jaar.

Het OM eiste tijdens een zitting in april nog celstraffen van 15 maanden voor de bestuurder en van 12 maanden voor de medewerker. Daarnaast wilde het OM dat bedrijf een boete van zo’n 90.000 euro zou krijgen. De rechter gaf de bestuurder en medewerker uiteindelijk fors lagere straffen. Daarbij woog mee dat de feiten al jaren geleden zijn gepleegd en dat de zaak lang stil heeft gelegen zonder dat daar een redelijke verklaring voor was.