Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 01 juli 2022

Gemeenten willen grotere rol bij UPV-afspraken

Gemeenten gaan aandringen op een grotere rol bij de totstandkoming en implementatie van afspraken over uitgebreide producentenverantwoordelijkheden (UPV).

De motie van de gemeente Rijswijk die hiertoe opriep, is tijdens het VNG-congres bij acclamatie aangenomen. In de motie roept de gemeente de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) op om bij het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat (IenW) aan te dringen om de VNG en de NVRD namens de gemeenten en gemeentelijke inzamelaars te betrekken bij het ontwerpen van de UPV’s.

Daarnaast vraagt de gemeente Rijswijk in de motie bij het inrichten van de UPV-systemen voor specifieke afvalstromen om meer rekening te houden met de wijze waarop gemeenten het huishoudelijk afval inzamelen. Dit moet op zodanige manier gebeuren dat afvalstromen, waarvoor de producentenverantwoordelijkheid geldt (zoals verpakkingen) of gaat gelden (textiel), door gemeenten op de juiste of optimale manier kunnen worden ingezameld en stroken met hun eigen doelstellingen. Voor deze inspanningen dienen gemeenten een dekkende kostenvergoeding te ontvangen van de producenten die daartoe verplicht zijn.

Geen gelijkwaardige partner

Aanleiding van deze motie was het onderzoek van de Universiteit Utrecht waaruit blijkt dat de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid niet leidt tot een sluitende afval- en grondstoffenketen van huishoudelijk afval. Daarnaast constateren de indieners, op basis van het betreffende onderzoek, dat gemeenten en gemeentelijke inzamelaars ten onrechte niet als gelijkwaardige partner aan tafel zitten bij het ontwerpen van UPV-besluiten. Bij het indienen van de motie kreeg de gemeente Rijswijk de ondersteuning van in totaal 35 andere gemeenten.