Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 28 februari 2023

Iets meer lucht voor recycler met hoge energierekening

Veel mkb'ers zagen hun energiekosten het afgelopen jaar fors toenemen. Bedrijven bij wie de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen, kunnen vanaf 21 maart de Tegemoetkoming Energiekosten aanvragen.

Stijgende energiekosten brachten een aantal recyclers al in de problemen.
Foto: Ossi Lehtonen | Dreamstime.com

Met behulp van de Tegemoetkoming Energiekosten (TEK) krijgen energie-intensieve mkb’ers meer adem om hun bedrijfsmodel toekomstbestendig te maken. Mkb-ondernemingen bij wie de energiekosten minimaal 7 procent van de omzet bedragen en die voldoen aan de overige voorwaarden van de regeling, ontvangen een vergoeding van maximaal 160.000 euro. De compensatie bedraagt 50 procent van de energiekostenstijging boven een vastgestelde zogenoemde drempelprijs. Deze regeling moet voldoen aan Europese staatssteunregels en daarom goedgekeurd worden door de Europese Commissie. Bij akkoord van de Europese commissie kan de regeling opengesteld worden. De regeling is echter vandaag (28 februari) al gepubliceerd in de Staatscourant.

Voorwaarden

De TEK-vergoeding is bedoeld voor energie-intensieve mkb’ers die voldoen aan de mkb-definitie, met maximaal 249 medewerkers en hoogstens 50 miljoen euro omzet en/of een balanstotaal van maximaal 43 miljoen euro. Stichtingen, verenigingen en overige instellingen die voldoen aan de voorwaarden kunnen de regeling ook aanvragen. De verwachting is dat enkele tienduizenden bedrijven en organisaties in aanmerking komen.

De subsidie is gebaseerd op gemodelleerde verbruiks- en prijsgegevens en dus niet op het daadwerkelijke gebruik en de actuele prijs van energie. Hierdoor kunnen aanvragen sneller worden behandeld. Het gas- en elektraverbruik wordt mede bepaald aan de hand van het gemiddeld historisch verbruik. Deze gegevens worden opgevraagd bij de netbeheerders. Het minimale deel dat bedrijven zelf betalen, de zogenoemde drempelprijs, is 1,19 euro per kubieke meter gas en 0,35 euro per kilowattuur voor elektriciteit. Voor het berekenen van de subsidie wordt verder gewerkt met een maximale prijs voor gas (3,19 euro per kubieke meter) en elektriciteit (0,95 euro per kilowattuur). Ondernemers die in aanmerking komen voor de TEK krijgen maximaal de helft van het verschil tussen de drempelprijs en de maximumprijs. Na een positief besluit ontvangen ondernemers binnen twee weken een voorschot. Ondernemers dienen uiterlijk 31 mei 2024 een vaststellingsverzoek in waarna de definitieve subsidie wordt bepaald. De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO.nl) voert de TEK-regeling uit in opdracht van het ministerie van Economische Zaken en Klimaat. Op de website rvo.nl kunnen aanvragen worden gedaan en is meer informatie te vinden.

Recyclers

In de afvalsector lijken voornamelijk recyclers (met energie-intensieve processen) te kunnen gaan profiteren van de tegemoetkoming. Uit de pan rijzende energieprijzen dreigden de afgelopen maanden velen van hen in de problemen te brengen. Belangenorganisaties zoals de Bir en Euric noemden de hoge prijzen zelfs een ‘levensgroot risico’ voor recyclers en pleitten voor overheidssteun. Met name voor de levensvatbaarheid van recyclers op de middellange en lange termijn moest er iets gebeuren.

In de afgelopen maanden kwamen er al recyclers acuut in de problemen. Delkeskamp, één van de grootste recyclers van papier en drankenkartons, besloot afgelopen september bijvoorbeeld de recycling van drankenkartons in het Duitse Nortrup te staken. Dit wegens stijgende energiekosten en een teruglopende papierafzet. Dat liet zich ook in Nederland voelen. De recyclingcapaciteit voor nagescheiden drankenkartons uit ons land viel hierdoor weg, want Delkeskamp was de enige recycler die onze nagescheiden drankenkartons accepteerde. Verder zette afgelopen najaar het Belgische Plastirec uit Rijkevorsel zijn recyclinginstallatie stil en vreesde directeur Jan Busser van A. Jansen BV uit Son even voor het einde van zijn bedrijf toen hij in slechts negen maanden tijd de gasrekening zag vertienvoudigen naar 10 miljoen euro.

Uitgebreidere toegang

De TEK biedt echter niet voor iedereen in de afvalsector uitkomst. Werkgevers in de kringloopbranche stelden november vorig jaar dat de hoge energieprijzen (in combinatie met verhoogde huurprijzen en loonkosten) veel kringloopbedrijven in het nauw brengen. Sommigen zagen hun energierekening tot wel drie keer over de kop gaan. De energiekosten van een kringloopwinkel blijven echter veelal onder de grens van 7 procent van de omzet die nodig is om steun te krijgen. Rachel Heijne, directeur van de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN), pleitte toen voor uitgebreidere toegang tot de TEK en dan met name voor bedrijven die een positieve impact hebben op de circulaire economie én de inclusieve samenleving. Met andere woorden: voor haar eigen achterban. Aan die wens heeft het kabinet echter geen gehoor gegeven.