Categorie: Duurzaamheid | Gepubliceerd: 26 september 2022

Hoge energieprijzen vormen 'levensgroot risico' voor recyclers

De Europese recyclingsector roept beleidsmakers op om onmiddellijk financiële steun te bieden, om langdurige schade aan de Europese recycling te voorkomen.

Europese recyclers zijn niet opgewassen tegen uit de pan schietende energiekosten, schrijft Olivier François, voorzitter van Euric in een nieuw position paper. “Recycling is een ingewikkeld proces dat 7 dagen per week ononderbroken doorgaat. We kunnen niet zomaar onze productie aan en uit zetten als een lichtknop”, aldus de voorzitter van de Europese koepelorganisatie voor recyclers. Volgens François vormen de stijgende energiekosten een direct gevaar voor de Europese ambities op het gebied van klimaat en de circulaire economie, en ook de groene lokale banen in de recyclingsector.

Ondanks een groeiende recyclingindustrie is slechts 12 procent van de materialen die in de EU bij productie worden gebruikt afkomstig van recycling. Deze vooruitgang wordt nu tenietgedaan door stijgende energieprijzen, en brengt volgens Euric met name MKB-bedrijven op de knieën. De organisatie roept Europese beleidsmakers op om het gebruik van gerecycled materiaal te stimuleren door emissierechten, groene overheidsopdrachten en bindende doelstellingen voor gerecycled materiaal te implementeren. Volgens Euric bespaart recycling in vergelijking met vers gedolven grondstoffen namelijk niet alleen CO2, maar ook energie.

Landelijk

Op landelijk niveau klinken vergelijkbare kreten. In een gezamenlijke verklaring eisten Duitse brancheorganisaties BDE, BDSV, bvse en VDM eerder deze maand dat de recyclingsector wordt opgenomen in het Energiebesparingsprogramma. De BDE pleitte later ook nog voor maatregelen om energiekosten voor de Duitse maakindustrie te verlichten, omdat een stilliggende maakindustrie ook desastreus zou zijn voor de recyclingsector.