Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 21 september 2023

VA wil meer geld én bewindspersoon voor circulaire economie

Wat de Vereniging Afvalbedrijven betreft moet een volgend kabinet meer budget vrijmaken voor de transitie naar de circulaire economie én het klimaat-, grondstoffen- en circulaire-economiebeleid onderbrengen bij één bewindspersoon.

De VA is niet 'blij verrast' door de kabinetplannen voor 2024, zoals enkele andere brancheorganisaties uit de afvalsector dat wel zijn.
Foto: Ministerie van Financiën

De Vereniging Afvalbedrijven (VA) is niet onder de indruk van het budget dat het demissionaire kabinet in 2024 uittrekt voor het stimuleren van een meer circulaire economie. “Het in de Miljoenennota opgenomen bedrag van 82 miljoen euro zien wij graag hoger”, laat de VA aan AfvalOnline weten in een reactie op de op Prinsjesdag gepresenteerde kabinetsplannen. “Zeker in vergelijking met andere maatregelen die in de strijd tegen CO2 zijn opgenomen.”

De VA geeft aan dat de afvalbranche zelf aan ‘de achterkant’ veel tijd, geld en energie steekt in het scheiden, hergebruiken en verwerken van afval, maar aan ‘de voorkant' van ketens moet ook iets gebeuren. “Materialen en producten moeten zo worden ontworpen dat ze goed recyclebaar zijn of een tweede leven kunnen krijgen.”

Een nieuwe kabinet zou, als het aan de VA ligt, één bewindspersoon integraal verantwoordelijk moeten maken voor klimaat-, grondstoffen en circulair beleid. “Deze bewindspersoon moet dan de middelen en mogelijkheden krijgen om de benodigde sorteer- en recyclingfaciliteiten, marktcondities en noodzakelijke fysieke ruimte voor de genoemde faciliteiten te creëren.”

Doorbraken en samenwerking

De VA benadrukt dat de afvalsector de klimaatdoelstellingen van het kabinet steunt. Maar om die te realiseren, zijn er wel doorbraken nodig. Behalve extra middelen zijn daarvoor in de ogen van de VA ook goed overleg en constructieve samenwerking nodig tussen alle partners in de afvalketen, waarbij uiteraard ook de overheid een rol speelt. “It take two to tango”, aldus de VA, die in dat kader niet onbenoemd laat dat de overheid er maar niet in slaagt om over de brug te komen met een oplossing voor het lachgascilinderprobleem waar het de afvalsector mee heeft opgezadeld. “Wij maken ons grote zorgen over de veiligheid van onze medewerkers, de continuïteit van de afvalverwerking en de schade van tientallen miljoenen die dit jaar al aan installaties is aangebracht.”

Meningen verdeeld

Dat de VA enigszins teleurgesteld is over het budget voor het stimuleren van de circulaire economie, is wel opmerkelijk. Andere brancheorganisaties uit de sector waren juist positief verrast over de gereserveerde middelen voor de transitie. De NVRD gaf gisteren al aan blij te zijn dat er niet is bezuinigd, maar juist extra wordt geïnvesteerd in 2024. Het Nationaal Recycling Forum was tevreden dat het budget voor de circulaire economie jaarlijks iets lijkt toe te nemen. BRBS Recycling sloot zich daarbij aan, al tekende deze organisatie daar wel bij aan dat het vooral van belang is wat er met het geld wordt gedaan.

MVO Nederland maakt van dat laatste ook een punt in haar reactie op de gepresenteerde kabinetsplannen. “Natuurlijk lijkt het goed nieuws dat het Nationaal Programma Circulaire Economie vol grote ambities staat over een honderd procent circulaire economie, maar er is in de begroting nog geen zicht op hoe dat er dan concreet uitziet – en hoe dat wordt gefinancierd”, stelt de belangenbehartiger van het duurzaam ondernemende bedrijfsleven.