Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 13 maart 2024

'Stimuleringsregeling e-waste overtreft verwachtingen'

In twee jaar tijd ziet Stichting Open het volume aan elektrische apparaten, dat via de metaalrecycling naar gecertificeerde verwerkers gaat, enorm stijgen. Dit heeft ook positieve gevolgen op de totale hoeveelheid ingezameld AEEA.

Stichting Open zamelt dankzij de stimuleringsregeling flink meer e-waste in.
Foto: Pn_photo | Dreamstime

Begin 2022 riep de Metaal Recycling Federatie (MRF) haar leden op om zich bij Stichting Open aan te melden voor deelname aan de stimuleringsrecycling voor metaalrecyclers. Deze regeling leverde in 2023 40 kton extra ingezameld elektrische en elektronisch afval op. Dit is een flinke stijging, ten opzichte van de 11,3 kton afgedankte elektrische en elektronische apparatuur (AEEA) die in 2022 via deze regeling werd ingeleverd. Volgens Stichting Open heeft de regeling de verwachtingen in 2023 ruimschoots overtroffen. Afgelopen juli liet de stichting al weten dat de regeling de vruchten afwierp.

Van de extra inzameling bestaat 3 kton uit cv-ketels en 2 kton uit armaturen, die dankzij de regeling hoogwaardig, milieuvriendelijk en veilig zijn verwerkt volgens de Cenelec-standaarden. Mede dankzij de regeling komt de totale hoeveelheid ingezameld AEEA door Stichting Open op 204 kton. Dit is een stijging ten opzicht van de hoeveelheid ingezameld AEEA in 2023, het eerste volledig operationele jaar van de producentenverantwoordelijkheidsorganisatie voor e-waste. Toen ging het namelijk om 170 kton AEEA.

"Effectieve samenwerking"

Willeke Ketting (MRF): “Deze mijlpaal bewijst de effectiviteit van onze samenwerking in de sector, waardoor we niet alleen bijdragen aan de circulaire economie maar ook onze sector toekomstbestendig maken. Het is een bevestiging van onze rol als essentiële schakel in de inzamel- en verwerkingsketen. En de kracht van een positieve financiële prikkel via de stimuleringsregeling.”

Steven van Eijck (Stichting Open): “Met de stimuleringsregeling hebben we uitstekende resultaten behaald, die laten zien wat we kunnen bereiken als we samenwerken. Met ‘Wecycle voor bedrijven’ trappen we het gaspedaal nog dieper in op weg naar een circulair Nederland.” Stichting Open is begin 2023 gestart met het platform Wecyclevoorbedrijven.nl, om het gratis inleveren van AEEA voor bedrijven, stichtingen en andere organisaties makkelijker te maken. Een half jaar na de lancering bleken bedrijven, volgens de stichting, dit platform volop te gebruiken.