Categorie: Grondstoffen | Gepubliceerd: 11 januari 2023

Stichting Open start Wecylevoorbedrijven.nl

Een nieuw B2B-platform moet het gratis inleveren van afgedankte elektrische en elektronische apparatuur makkelijker maken voor bedrijven, stichtingen en andere organisaties.

Wecyclevoorbedrijven.nl moet het inleveren van AEEA laagdrempelig maken voor bedrijven.
Foto: Wiep van Apeldoorn | Stichting Open

Stichting Open probeert met Wecycle-campagnes al lange tijd consumenten hun afgedankte elektrisch en elektronisch apparatuur (AEEA) in te laten leveren voor recycling. Uit AEEA zijn immers veel grondstoffen te herwinnen. Consumenten zijn echter natuurlijk niet de enigen die elektrische apparaten gebruiken. Volgens Stichting Open liggen er ook nog veel elektrische apparaten bij Nederlandse bedrijven, en te veel hiervan blijven liggen of verdwijnen in het afval. Daarom komt Stichting Open nu met een alternatief op Wecycle, specifiek gericht op bedrijven, onder de naam Wecyclevoorbedrijven.nl. Dit platform moet het voor bedrijven makkelijk maken om hun elektrisch afval verantwoord in te leveren of op te laten halen. Het gaat hierbij onder meer om voorwerpen zoals laptops en lichtarmaturen, maar ook medische apparaten en bewakingssystemen. Kort gezegd, alles met een stekker of plaats voor een batterij.

“Ik vind het een enorm positieve ontwikkeling dat veel bedrijven met verduurzaming bezig zijn”, aldus directeur van Stichting Open Jan Vlak. “Met Wecyclevoorbedrijven.nl willen we ieder bedrijf, vereniging of stichting de mogelijkheid geven afgedankte elektrische apparaten op een eenvoudige manier af te danken. Op die manier maken we optimaal gebruik van de grondstoffen in dit elektrisch afval. Met veel voordeel voor mens, milieu maar ook de bedrijven zelf.”

B2B

Via het nieuwe platform kunnen organisaties in contact komen met marktpartijen die afgedankte apparaten innemen en hier soms een marktconforme prijs willen bieden. Als de markt geen oplossing kan bieden, kunnen apparaten gratis en veilig via Stichting OPEN worden opgehaald.

Oproep

Stichting Open vraagt ook aan ondernemersverenigingen en brancheorganisaties om een oproep te doen aan hun leden om met behulp van het nieuwe platform verantwoordelijk met AEEA om te gaan.