Categorie: Management | Gepubliceerd: 23 april 2024

AEB weer terug in de etalage

De gemeente Amsterdam start een nieuwe poging om haar aandelenbelang in AEB te verkopen. De prijs staat daarbij voorop.

Rokende schoorstenen bij AEB in Amsterdam.
Foto: Pmcfoto | Dreamstime

In december 2023 maakte de gemeente al bekend dat het in het voorjaar van 2024 een nieuw verkoopproces van AEB zou starten, en ondanks meerdere pogingen van de Amsterdamse SP-fractie om dit via een referendum te stoppen, is het nu dan zover. De gemeente geeft vandaag (23 april) aan dat het verkoopproces is gestart. Dat proces loopt door tot in de tweede helft van het jaar. Partijen kunnen zich aanmelden als potentiële koper. De gemeente zal hen dan een informatiepakket sturen, en uitnodigen om een indicatief bod uit te brengen.

Criteria

Prijs is volgens de gemeente het belangrijkste verkoopcriterium, maar ook transactiezekerheid, duurzaamheid en werkgelegenheid zijn belangrijk. De gemeente zegt op zoek te zijn naar een nieuwe aandeelhouder met een langetermijnperspectief, die AEB in staat stelt om verder te verduurzamen en haar rol voor Amsterdam en haar inwoners te blijven vervullen. Daartoe zal de gemeente onder meer nagaan hoe geïnteresseerde partijen staan tegenover de ambitie van AEB om te investeren in CO2-afvang.

In het kader van de vertrouwelijkheid zullen alle betrokken partijen tijdens het verkoopproces geen informatie delen met derden. Pas nadat het college van de Amsterdamse gemeenteraad een besluit heeft genomen over de verkoop, zal een publieke aankondiging volgen. Het verkoopproces wordt begeleid door M&A adviesbureau AXECO Corporate Finance B.V.

Vertrouwen

Zowel de gemeente als AEB is ervan overtuigd dat het dit keer gaat lukken. AEB-CEO Wim van Lieshout: “Het Afval Energie Bedrijf is gereed voor verkoop. Vol vertrouwen gaan wij het verkoopproces in op zoek naar een nieuwe aandeelhouder, die zich voor langere tijd aan AEB verbindt.” Ook wethouder Reinier van Dantzig (Deelnemingen) geeft aan er vertrouwen in te hebben dat de gemeente via een zorgvuldig verkoopproces een goede koper kan vinden.

Déjà vu

Amsterdam besloot in de lente van 2021 al om AEB te verkopen, vanwege onder meer de plotselinge sluiting van verbrandingslijnen in de zomer van 2019, wat meerdere financiële injecties van de gemeente nodig maakte. In december 2021 werd bekend dat AVR de beoogde koper was, maar na een lang onderzoek zette de Autoriteit Consument & Markt (ACM) in mei 2023 een streep door de verkoop. De combinatie AVR/AEB zou volgens de ACM te machtig zijn.

Snel na het besluit van de ACM stemde de Amsterdamse gemeenteraad in juni 2023 met een grote meerderheid opnieuw voor de verkoop van AEB. Destijds was de wens nog om de nascheidingsinstallatie ‘in principe’ te behouden, maar uit onderzoek bleek dat het loskoppelen van AEB en de nascheidingsinstallatie niet haalbaar is. Deze staat nu dus samen met de rest van AEB in de etalage.