Categorie: Diversen | Gepubliceerd: 29 augustus 2014

Tasjestaks succesvol in Noord-Ierland

Een jaar na een verbod op gratis plastic tasjes in Noord-Ierland is het verbruik met ruim 70 procent gedaald.

Dat blijkt uit cijfers van het Ierse milieuministerie. Sinds april 2013 moeten de Ieren minstens 5 pence (ongeveer 6 eurocent) voor een tasje betalen. Sindsdien hebben winkeliers ongeveer 84,5 miljoen tasjes uitgegeven. In dezelfde periode een jaar eerder waren dat er nog zo'n 300 miljoen, volgens een schatting gebaseerd op cijfers van Wrap en winkeliers. Doordat de hoeveelheid uitgegeven tasjes pas sinds de invoering van de taks precies wordt bijgehouden, is ook het cijfer van 71,8 procent minder tasjes een schatting.

De heffing geldt niet alleen voor plastic tasjes, maar ook voor tassen van papier of plantaardige materialen zoals zetmeel. Wel zijn er uitzonderingen voor tasjes die alleen gebruikt worden voor producten als onverpakt voedsel, zaden en bollen, messen en tassen voor afhaalmaaltijden. In 2013/2014 bracht de heffing 5,25  miljoen euro op. De opbrengsten gaan direct naar het milieuministerie, dat het meeste geld inmiddels heeft herverdeeld onder de lokale gemeenschap en verschillende goede doelen.

Vanaf januari 2015 gaat de tasjestaks nog een stapje verder en moeten winkeliers 5 pence meer vragen voor alle herbruikbare tasjes met een prijs van minder dan 20 pence.