plaatje 6260

Minder compost ondanks meer gft

Het composteren en vergisten van gft is in 2017 voor het derde jaar op rij toegenomen, dit keer met 4 procent naar 1,7 Mton gft. Hiervan is 0,7 Mton compost gemaakt. Dat is 7 procent minder dan in 2016.

Nieuws

'Circulair beleid mist in strijd tegen klimaatverandering'

plaatje 8705

In het klimaatbeleid van overheden is vooralsnog te weinig aandacht voor de bijdrage die de circulaire economie kan leveren aan de strijd tegen klimaatverandering. Dat stelt Circle Economy in het Zwitserse Davos.

Afvalproductie Europese huishoudens nagenoeg stabiel

plaatje 10851

Inwoners van de Europese Unie produceerden in 2017 per persoon gemiddeld 487 kilo huishoudelijk afval. Dat is één kilo meer dan in 2016.

'Batterijrecycling noodzakelijk voor groei elektrische auto's'

plaatje 10165

In 2050 zijn wereldwijd 220 megafabrieken nodig om de vereiste lithium-ioncellen voor batterijen te produceren, die nodig zijn voor elektrische auto's. Vanwege deze snelle groei is recycling van batterijen van groot strategische belang.

Recycler met LZV naar Vlaanderen

plaatje 7915

Lang lobbyde vervoerdersorganisatie TLN voor grensoverschrijdend vervoer voor LZV's tussen Nederland en Vlaanderen. Inmiddels is het mogelijk. Een recycler uit Uden maakt er direct gebruik van.

Meer nieuws »

Artikelen

Pledges zorgen voor vraaggestuurde markt

plaatje 10746

Vrijwillige duurzaamheidsbeloften van producenten en importeurs van verpakkingen kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de transitie van een aanbod- naar een vraaggestuurde markt van kunststofrecyclaat. Dat is de hoofdboodschap uit een analyse van RebelGroup naar de pledges van 24 bedrijven actief in de Nederlandse markt. Om de kansen te verzilveren moeten echter nog wel een aantal hindernissen worden genomen.

Op zoek naar kansen op Pollutec

plaatje 10763

Met ruim veertig bedrijven was Nederland dit jaar behoorlijk vertegenwoordigd op de Franse milieuvakbeurs Pollutec. Dertien bedrijven kozen ervoor om aan te sluiten bij het Holland Paviljoen. “Nederland staat er internationaal op afvalgebied toch goed op. Daar liften we hopelijk op mee”, zegt Benedicte Couckuyt van Hermion.

Recycling windmolenwieken nog in kinderschoenen

plaatje 10516

In het nieuwste Landelijk afvalbeheerplan (Lap3) staat dat composietafval in principe niet meer mag worden gestort. Dat geldt ook voor afgedankte rotorbladen van windmolens, die van thermohardende composiet zijn gemaakt. Omdat dit materiaal niet brandt in afvalenergiecentrales, is er binnen Nederland maar één verwerkingsmogelijkheid voor de wieken: Demacq in Vlissingen.

Meer artikelen »