Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 21120 items gevonden.

Sorteren op  

Zeeuws glas vergund

20170309_082401.jpg

Het inzamelen, vervoeren en verwerken van glas uit de 13 gemeenten in Zeeland zal per 1 januari 2018 worden verzorgd door Renewi.

Inspectie BRZO positief over AVR

AVR Rozenburg 2.jpg

Bij de BRZO-inspectie bij AVR Rozenburg zijn geen overtredingen geconstateerd. Wel waren er een aantal verbeterpunten.

Van Veldhoven voorzichtig met biobrandstoffen

refuel-1629074_1280.jpg

Biobrandstof uit bijproducten uit de voedsel- en veevoederindustrie blijft voorlopig te boek staan als conventioneel. Staatssecretaris Stientje Van Veldhoven van IenW vindt het te vroeg om de wet aan te passen.

Wecycle verdubbelt inleverplekken bij supermarkten

inleverpunt Wecycle in supermarkt.png

De uitbreiding met Albert Heijn was een belangrijk onderdeel voor het verdubbelen van het inlevernetwerk voor spaarlampen en kleine apparaten van Wecycle.

Cascadering ook goed voor houtafval

Fotolia_35661408_S.jpg

Een cascaderende inzet van houtafval is efficiënter en beter voor het milieu dan hout simpelweg inzetten als energiebron. In de praktijk staat cascadering echter nog in de kinderschoenen.

Wiebes reageert op zorgen over bij- en meestook biomassa

wood-825792_1280.jpg

De Nederlandse duurzaamheidseisen ten aanzien van biomassa voor bij- en meestook, behoren volgens minister Eric Wiebes tot de meest vooruitstrevende ter wereld. Bij- en meestook van biomassa die voldoet aan die eisen vindt hij dan ook verantwoord.

'Circulaire economie vergt grote transformatie van maatschappij'

800_circulaireeconomie2.jpg

Met een boek wil Fontys Hogescholen een nieuw licht werpen op de benodigde transitie naar een circulaire economie.

100.000 euro boete geëist om explosief gas bij vergister

groengas.jpg

Bij een biovergister in Son en Breugel kwam in 2015 explosief biogas vrij. Het Openbaar Ministerie eist daarom boetes van 100.000 en 75.000 euro.

Breed draagvlak voor milieugerelateerd actieprogramma

Fotolia_143580038_S.jpg

Klimaatrisico's vormen wereldwijd een belangrijke factor voor onveiligheid en conflicten en zijn soms een deeloorzaak ervan. Een nieuwe verklaring, het Planetary Security Initiative, moet aanzetten tot proactief handelen.

Lansinks Ladder en de circulaire economie

20171012 Foto 2 boekpresentatie Ad Lansink Brussel door Sophie van Kempen cropped.jpg

'De man van de Ladder', heet hij op zijn eigen website. Ad Lansink is vergroeid met zijn geesteskind. Ter gelegenheid van zijn nieuwe boek Challenging Changes gaan we met hem in gesprek over de actualiteit van Lansinks Ladder en de toepasbaarheid van de afvalhiërarchie in de circulaire economie.

Nieuwe leden voor Statiegeldalliantie

2266843703_701d21ece2_o.jpg

Meerlanden heeft zich als eerste Nederlandse overheidsbedrijf aangesloten bij de Statiegeldalliantie. Ook diverse gemeenten laten weten voorstander te zijn van uitbreiding van het statiegeldsysteem.

Vlokreeftjes versnipperen plastic zakjes in miljoenen stukjes

Orchestia_gammarellus_DSCN3265.JPG

Onderzoekers van de universiteit van Plymouth deden onderzoek naar de mate waarin vlokreeftjes, ook wel bekend als kwelderspringers, in zee plastic afval opbreken.

Eunomia past ranglijst beste recyclers aan

globe-1567578_1280.jpg

Niet Duitsland, Taiwan en Wales, maar Duitsland, Oostenrijk en Zuid-Korea behoren tot de top drie van beste recyclers wereldwijd. Nederland stijgt een plekje.

Europese Commissie vraagt China tijd

Margrethe_Vestager,_ekonomi-_och_inrikesminister_Danmark._Nordiska_radets_session_i_Kopenhamn_2011_(2).jpg

Eurocommissaris Margrethe Vestager heeft een verzoek neergelegd bij de Chinese overheid om de aangescherpte eisen op afvalimport vertraagd in te voeren.

Pilot hergebruik elektronica overheid voortgezet

Fotolia_83866601_M.jpg

De Rijksoverheid zet twee pilots voor het hergebruik van elektronica voort tot medio 2018. Daarna moet bekeken worden of de aanpak kan worden verbreed.

'Ketensamenwerking nodig voor sluiten plastickringloop'

Fotolia_60019422_S.jpg

De NVRD liet een rapport opstellen over de mogelijke verbeterpunten voor de recycling van kunststoffen. De resultaten zijn niet verrassend; wel helder.

Veolia verbetert afvalverbranding Reims

Veolia.jpg

Veolia heeft een miljoenencontract in de wacht gesleept om de afvalenergiecentrale van het Franse Reims te exploiteren. Na verbeteringen moet de installatie 65 procent meer energie produceren.

"PBL-rapport belangrijke bouwsteen circulair belastingstelsel"

drs.-s.-van-veldhoven-5431-2.jpg

Het zal de overheid niet ontbreken aan rapporten en onderzoeken over het aanpassen van het belastingstelsel aan een circulaire economie.

Twee keer zoveel vervuiling in pmd Eemnes

Kleurkader - Plastic-blik-drink - Scherm.png

In twee jaar tijd is de hoeveelheid vervuiling in de pmd-bakken van Eemnes gegroeid van 12 procent naar bijna twee keer zoveel.

Groenen leggen zich niet neer bij verlenging glyfosaat

stinging-nettle-503939_1280.jpg

Glyfosaat mag weer vijf jaar lang gebruikt worden in de Europese Unie, maar groene partijen in de Europese en Nederlandse politiek laten het daar niet bij zitten.