Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 27891 items gevonden.

Sorteren op  

Plastictaks is een vreemde eend in de bijt

pexels-leonid-danilov-2768961.jpg

De Europese Unie introduceert vanaf 2021 een belasting op plastic verpakkingen. Niets mis met het idee, als ze maar zou worden ingezet om de verpakkingsketen te verduurzamen. En dus niet om gaten in de Europese begroting te dichten. Op zijn zachtst gezegd een gemiste kans, vinden vertegenwoordigers van de plasticindustrie, de milieubeweging en belastingadviseurs.

VA: 'Nationale CO2-heffing creëert ongelijk Europees speelveld'

Fotolia_18156757_S.jpg

De afvalverbranders willen bijdragen aan de klimaatdoelen, maar de CO2-heffing zal het verbrandingsproces niet verduurzamen. Deze nationale heffing zorgt voor een ongelijk Europees speelveld, meent de Vereniging Afvalbedrijven (VA).

Recyclecheck voor verpakkingen van papier en karton

dreamstime_6292056 2.jpg

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) introduceert een recyclecheck voor papieren en kartonnen verpakkingen. Tegelijkertijd presenteert de papiersector een website over circulair verpakken en de recycling van papier en karton.

'Europeanen zien urgentie recycling door corona'

29947996_s.jpg

86 procent van de Europeanen vindt dat er na de coronapandemie beter voor het milieu gezorgd moet worden door meer te recyclen. 90 procent vindt dat meer of alle drankverpakkingen gerecycled moeten worden.

Vakbeurs Recycling en Recyclingsymposium slaan jaar over

vakbeurs recycling 1.jpg

De komende editie van Vakbeurs Recycling wordt vanwege de gevolgen van de corona-maatregelen verplaatst naar volgend najaar. Ook het Recyclingsymposium slaat een jaar over.

Fead wil strengere Europese maatregelen tegen storten

dreamstime_1338045.jpg

Fead ondersteunt de nieuwe Europese methaanstrategie, maar pleit ook voor strengere maatregelen om te voorkomen dat recyclebaar afval wordt gestort.

Huitema wil meer ambitie in actieplan circulaire economie

20191008_EP-092287C_EGZ_275_RESIZED_L.JPG

Als het aan Europarlementariër Jan Huitema ligt, gaat het actieplan voor een circulaire economie van de Europese Commissie zorgen voor een ommekeer van 'een race naar de bodem' naar 'een race naar de top'.

Wur pleit voor grenswaarden in strijd tegen plastic rivierafval

1.jpg

Met grens- en streefwaarden moet worden bepaald hoe zwaar vervuild een rivier is met plastic. Zo kan het probleem van plastic rivierafval effectief worden aangepakt.

Hoeveelheid gestort afval in Engeland stijgt 4 procent

westminster-1176318_1280.jpg

De hoeveelheid gestort afval in Engeland is in 2019 met 4 procent gestegen naar 45.859 kton afval. Dit betekent een stijging van 1,8 Mton afval ten opzichte van 2018.

Circulaire bouwketen dichterbij met UOB-app?

dreamstime_l_9275621.jpg

Op 27 oktober wordt tijdens Building Holland Digital een app gelanceerd die het mogelijk maakt om de Uniforme Objecten Bibliotheek (UOB) in de praktijk toe te passen. Dit open platform zorgt voor uitwisseling van BIM 3D-modellen tussen partijen in de bouwketen.

Nieuw afvalbeleid voor minder restafval in Renkum

39963213_s.jpg

Het nieuwe afvalbeleidsplan van de gemeente Renkum moet leiden tot 80 kilo restafval per persoon per jaar in 2025. Een uitbreiding van de gft+e-inzameling tijdens de zomermaanden moet hieraan bijdragen.

Rol vuilniszakken cruciaal bewijs bij overval tankstation

dreamstime_l_361990.jpg

Een na een overval op een tankstation achtergebleven rol vuilniszakken lijkt er voor te gaan zorgen dat een 25-jarige Alphenaar voor mogelijk 3 jaar de cel in gaat.

Nederland Schoon lanceert #mondkapjegeenzwerfkapje

Zwerfkapje.jpg

Met de mondkapjesplicht in aantocht vrezen Nederland Schoon en Plastic Soup Foundation dat steeds meer mondkapjes op straat terechtkomen.

Snoeiafval als compost voor groen gras op Tweede Maasvlakte

20130317_082704.jpg

Als proef is Havenbedrijf Rotterdam begonnen met het maken en toepassen van bokashi, om op de Tweede Maasvlakte zandverstuiving tegen te gaan.

Kamer eist opheldering over dump plasticafval in Turkije

Flag_of_Turkey.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven heeft iets uit te leggen in de Tweede Kamer. Hoe kan het dat Nederlands plasticafval op vuilnisbelten en illegale stortplaatsen in Turkije eindigt?

KIDV: 'Storende werking PLA-plastic bij petrecycling bekend'

Chris Bruijnes.jpg

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) legt het verwijt van Holland Bioplastics dat ze meewerkt aan een negatieve beeldvorming rond bioplastics, zoals PLA, naast zich neer.

EC scherpt regels overbrenging kunststofafval aan

93362702_s.jpg

De Europese Commissie legt de handel in kunststofafval aan banden, zodat de illegale export van afval wordt teruggedrongen en dit afval verantwoorder wordt verwerkt.

Pleidooi voor afvalverbranding in Europese taxonomie

32047541_s.jpg

Negen Europese brancheorganisaties beschouwen afvalverbranding als een belangrijke aanvulling op recycling. Daarom pleiten ze ervoor dat het verbranden van afval in de Europese taxonomie wordt opgenomen als duurzame economische activiteit.

Waarom nog talmen met statiegeld op blikjes?

Fotolia_12207045_M.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil in het najaar van 2021 een besluit nemen over statiegeld op blikjes. Recycling Netwerk vindt dat dit veel sneller moet én kan en krijgt bijval van Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN). Hoe later het besluit valt, hoe slechter dit uitpakt voor het milieu en hoe hoger de invoeringskosten, klinkt het.

Eerste Nationaal Recycling Congres wordt online event

nationaal recycling congres.png

De organisatoren van het eerste Nationaal Recycling Congres hebben wegens de coronacrisis besloten het programma online aan te bieden.

  │1  2  3  7  31  202  1395  │    Volgende