Artikelen


Er zijn 2001 items gevonden.

Sorteren op  

Sloper zonder kranen klaar voor groeispurt

Alliantie 04.jpg

New Horizon Urban Mining is in iets meer dan vijf jaar tijd uitgegroeid tot één van de grootste sloopbedrijven van Nederland. Daarnaast beschikt het bedrijf volgens directeur en oprichter Michel Baars inmiddels over het breedste assortiment aan bouwmaterialen uit urban mining. Tevreden is de ondernemer zelf echter pas als circulair bouwen de norm is in Nederland.

De frisse en praktische blik van lectoraten

Kunststoffolies -foto Omrin.jpg

Twintig jaar geleden zijn hogescholen begonnen met praktijkonderzoek. Ondertussen zijn er een kleine zevenhonderd lectoraten. De afvalsector werkt hiermee regelmatig samen. Dat levert geen enorme doorbraken op, maar wel meer praktische kennis en een breder perspectief.

Waarom IenW tekst zwart lakt en de rechter daar niets aan doet

20210609_142201.png

Door de nieuwe openheid in Den Haag zijn zwartgelakte teksten over de invoering van de importheffing op afval toch openbaar geworden. Dat geeft een uitzonderlijke kijk op hoe het Ministerie van IenW omging met transparantie. Het laat ook zien dat de rechterlijke macht niet in staat is geweest - of wilde zijn - om tot een goed oordeel te komen.

Door de ogen van ... Wim Nooijen

wim nooijen-2.jpeg

Wim Nooijen, directeur JMA, Zeist

Horeca experimenteert met herbruikbaar

Foto bakjes Broei.jpeg

Het bestellen van een afhaal- of bezorgmaaltijd heeft sinds de coronacrisis een vlucht genomen - met als gevolg een stortvloed aan wegwerpverpakkingen. Terwijl de rijksoverheid werkt aan beleid om hergebruik te stimuleren, wordt er in Utrecht al mee geëxperimenteerd.

Minder dan 15 procent pmd-vervuiling haalbaar?

Afvalbak met pmd.jpg

Dertien Twentse gemeenten vormen sinds eind vorig jaar een proefgebied voor Nedvang om het vervuilingspercentage in het pmd naar beneden te krijgen. Diverse maatregelen lijken vruchten af te werpen. Toch vragen de gemeenten zich af of de afgesproken grens van 15 procent vervuiling reëel is.

Is CO2 een goede graadmeter voor afvalbeleid?

70655076_m.jpg

Hoe meet je het effect van het afvalbeleid? Vergelijken op gewicht lijkt achterhaald. Is het zinvol om CO2 als dominante parameter aan te wijzen? Voor dat idee valt wel wat te zeggen, maar ook het een en ander op af te dingen.

'Kwaliteit' bewandelt nieuwe wegen

Kleding Nuenen.jpg

De concurrentie in tweedehandskleding groeit stevig. Vooral de verkoop via webshops en online deelplatformen stijgt. Tegelijkertijd baart de dalende kwaliteit van kleding in inzamelcontainers zorgen. Hoe kijken de klassieke spelers in de textielketen, zoals de kringloopwinkel, de conventionele kledingwinkel en de tussenhandelaar tegen de ontwikkelingen aan?

Afvalstof of geen afvalstof: het blijft puzzelen

Fotolia_125565706_L stempel afval.jpg

Het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat gaat zich inspannen om bedrijven en organisaties meer duidelijkheid te geven over wanneer iets afval is en wanneer product. Waterschappen gaan hier als een van de eerste van profiteren, maar blijven kritisch. “Het huidige instrumentarium voor einde-afval biedt niet de nodige rechtszekerheid.”

'Ecologische kampioen' komt er dan toch

Fotolia_199834787_S.jpg

Na maanden van gekissebis over en weer lijkt de kogel dan toch door de kerk: Veolia en Suez gaan fuseren. Veolia heeft besloten nog dieper in de buidel te tasten. Een fusie van concurrenten is echter geen garantie voor succes. Het is daarnaast nog afwachten wat deze overname in Nederland zal betekenen.

Het afvalbeleid onder Van Veldhoven

stientje-van-veldhoven-1.jpg

Stientje van Veldhoven bekleedt sinds 26 oktober 2017 een functie in het kabinet-Rutte III: voornamelijk als (demissionair) staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat en korte tijd als minister van Milieu en Wonen. Vakblad Afval! blikt terug op haar ambtsperiode. Met de formatie van een nieuw kabinet in volle gang laten brancheorganisaties weten haar graag terug te zien in een volgend kabinet.

VDL pakt door met elektrische inzamelvoertuigen

First-DAF-CF-Electric-refuse-collection-truck-delivered-to-ROVA-02-1024x683.jpg

VDL Translift, producent van innovatieve afvalinzamelingsoplossingen voor (ondergrondse) containers en onderdeel van VDL Groep, ontwikkelde vier elektrische voertuigen voor de inzameling van afval in een stedelijke omgeving. Met meerdere partners is vervolgens kennis en ervaring opgedaan met geluidsarme afvalinzameling waarbij geen schadelijke stoffen vrijkomen.

Baggerspecie uit België

veldhoven-fc.jpg

De Europese verordening overbrenging afvalstoffen (Evoa) kent een terugnameplicht. Wanneer een transport van afvalstoffen niet zo gaat als gepland, kan daarop een beroep worden gedaan. Maar dan moet wel de juiste partij worden aangesproken.

De routemap naar een circulaire economie

paul van der linde 2018.jpg

De vorige keer schetste ik een wereldbeeld in 2040. Ik kan er uiteraard een paar jaar naast zitten, maar willen we onze aarde redden, dan moeten we toch die stappen hebben gezet. Op de vraag van mijn directeur hoe er te komen, geef ik vandaag antwoord.

Door de ogen van ... Addie Weenk

2021-02-11 addie ogen.jpg

Addie Weenk, Adviseur Afval en Circulair bij Rijkswaterstaat, Utrecht

Beter zicht op Vlaams afval

20170309_081623.jpg

Niet-gevaarlijk of 'groene lijst'-afval dat wordt geëxporteerd, is moeilijk of niet te traceren. Met de ontwikkeling van een digitaal datamonitoringsysteem wil de Openbare Vlaamse Afvalstoffenmaatschappij (Ovam) hierin verandering aanbrengen. Het systeem moet vanaf 2025 alle afvalstromen en secundaire grondstofstromen transparant en efficiënt gaan volgen.

Eindelijk duidelijk kader voor plasticrecyclers?

Fotolia_177296626_S.jpg

In 2008 stelde de Europese Commissie een verordening op die regelt dat gerecyclede plastics veilig in aanraking kunnen komen met voedsel, en er geen lekkage van gevaarlijke stoffen naar eten kan plaatsvinden. Goed geregeld, zou je denken, maar er is een 'maar'; ruim twaalf jaar later is deze verordening nog altijd niet volledig van kracht.

Recycling drankenkartons noodgedwongen over de grens

Drankenkartons in afvalbak.JPG

Vanwege het Plastic Pact-doel om in 2025 20 procent minder plastic in verpakkingen te gebruiken, zouden fabrikanten kunnen kiezen voor drankenkartons als alternatief. Voor een hoogwaardige recycling worden deze verpakkingen naar Duitsland gebracht. Is de afhankelijkheid van de verwerkers Delkeskamp en Papierfabrik Niederauer Mühle wenselijk?

Circulair dankzij Al Gore en Netflix

PostNL_Schijvens_Portret_Shirley Rijnsdorp-Schijvens_137-1 KEUS B.jpg

Al zo'n 150 jaar produceert Schijvens Corporate Fashion bedrijfskleding. Tot 2000 gebeurde dat voornamelijk in een atelier aan huis in Hilvarenbeek, waar in de hoogtijdagen zo'n honderd naaisters werkten. Toen het bedrijf de productie verplaatste naar lagelonenlanden landde bij directeur Shirley Schijvens het besef dat de eigen keten socialer én circulair moest worden.

“Rinkelende alarmbellen” na meer meldingen pmd-vervuiling

Scheiden van pmd.jpg

Te veel vervuiling in het pmd van juli tot en met november 2020 zorgde voor een flinke financiële strop voor dertien Twentse gemeenten. Inmiddels vormen ze voor Nedvang een proefgebied om de hoeveelheid vervuiling te verminderen.

  │1  2  3  5  9  28  101  │    Volgende