Artikelen


Er zijn 2133 items gevonden.

Sorteren op  

Primeur met volledig elektrische Scania's voor inzameling

Prezero_Scania-BEV-2-pers-2022.jpg

Een primeur in Nederland voor PreZero. De specialist in afvalmanagement en recycling gaat in de gemeente Arnhem rijden met de eerste 100 procent elektrische Scania's om afval op te halen bij de verschillende milieustraten. Het gaat om de Scania 25P B6x2*4 Batterij Elektrisch Voertuig (BEV), met elektromotor met een continue vermogen van 230 kW die beschikt over een ruime actieradius om volledig zero-emissie ingezet te kunnen worden.

Weer asfalt in de rechtszaal

veldhoven-fc.jpg

Nederland behandelt asfalt met Pak's veel strenger dan de Europese wet voorschrijft. Dat brengt exporteurs in het nauw, maar de Raad van State laat export voorlopig toch toe.

Naar een fossielvrije weg

paul van der linde 2018.jpg

Het is een spannende balans tussen klimaat en luchtkwaliteit en continuïteit van onze maatschappelijke behoeften. Maar een beetje spanning is gezond, toch?

Door de ogen van ... Jurgen Ooms

Jurgen close.jpg

Jurgen Ooms, adviseur circulaire economie, Tauw, Deventer

Archeologen van het heden

Yvonne Leenaars voor pand Eureco.JPG

In hun zoektocht naar betere scheidingsresultaten kloppen gemeenten regelmatig aan bij Eureco, dat de verschillende afvalstromen analyseert. Hierbij kijkt het onderzoeksbureau onder meer naar de inzamelmiddelen en de inzamelfrequentie. “We zien het verschil tussen Oost- en West-Nederland.”

"Niet transparant willen zijn, is niet meer van deze tijd"

174572337_l.jpg

'Zijn ze gek geworden in Brussel?' Het is een reactie die Salacia Solutions vaker hoort. De Europese Commissie sleutelt aan de regelgeving die bedrijven verplicht om te rapporteren over duurzaamheid. En dat lijkt een forse belasting te worden. Maar de nieuwe regels bieden volgens Salacia ook kansen.

UPV-systemen aanpassen aan 21e eeuw

kleding en schoenen.jpg

Als de Nederlandse overheid de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid (UPV) goed wil toepassen in de transitie naar een circulaire economie, dan moeten producenten en importeurs hogere vergoedingen betalen aan de producentenverantwoordelijkheidsorganisaties. Dit stelt wetenschapper Walter Vermeulen. De textielsector wil verder kijken dan enkel recyclen.

Samenwerking in afvallogistiek in stroomversnelling

afvallogistiek.jpg

In rap tempo kan samenwerking in afvallogistiek onontkoombaar worden voor afvalbedrijven. De Nederlandse ambities op het gebied van CO2-reductie, schone lucht en rustigere en veiligere binnensteden dwingen bedrijven elkaar op te zoeken. En dan is er ook nog een schreeuwend tekort aan chauffeurs dat alleen maar groeit.

Afvalsector kampt met gevolgen pandemie en oorlog

ondergrondse container.jpg

De Europese economie wordt op dit moment hard geraakt, met name door de gevolgen van de coronacrisis en de oorlog in Oekraïne. In diverse sectoren is sprake van leveringsproblemen en stijgende materiaal- en energiekosten. Ook de afvalsector ontkomt hier niet aan, blijkt uit een rondgang.

Zoeken naar geld voor de circulaire economie

Schermafbeelding 2022-06-14 145307.png

Het zal nog tot het voorjaar van 2023 duren voordat duidelijk is of er geld komt voor extra plannen van staatssecretaris Heijnen voor het versnellen van de overgang naar een circulaire economie. De ambities rond de transitie nemen toe, zeker in relatie tot klimaat, alleen het geld (nog) niet.

Attero Wijster: Afvalbedrijf van de toekomst

Attero Wijster AEC plus nascheiding plus PMD sortering plus folie recycling.jpg

Attero Wijster heeft er al een hele historie op zitten. Wie kent de Vam-trein nog die afval uit Den Haag naar Wijster bracht? Sinds de oprichting in 1929 heeft Attero zichzelf al heel wat keren opnieuw uitgevonden. Steeds worden nieuwe activiteiten toegevoegd aan ons ecosysteem waardoor het bedrijf sterker en veelzijdiger wordt.

Pas(t) het besluitbegrip?

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Een eigenaar van een recreatiewoning wil een afvalpas ontvangen om zich van zijn huishoudelijk afval te ontdoen, maar Avri wil deze pas niet leveren. Dit leidt tot een bijzondere rechtsgang.

Voormalige groothandel richt zich nu op recycling

Heathland Simon van der Heijden Nikolaj Garnitsch.JPG

De importrestricties op afval van diverse Aziatische landen hebben ertoe geleid dat Heathland haar werkzaamheden moest veranderen. Waar het bedrijf voorheen plasticafval naar China transporteerde, gaat de aandacht inmiddels naar het recyclen van thermoplastische kunststoffen. Met dank aan een Amerikaanse multinational.

Always look on the bright side of life

paul van der linde 2018.jpg

Ik waarschuw u alvast. Dit is een column met vervelende inhoud. Ik ben van nature positief ingesteld en zoek, als het even tegenzit, altijd naar een vrolijke uitweg. Maar het kost me de laatste tijd steeds meer moeite de bright side of life te zien. U ook?

'Duurzaamheid heeft nog geen duidelijke plek in het onderwijs'

41059421_m.jpg

Duurzaamheid en circulariteit moeten beter worden geïntegreerd in het onderwijs, vindt de Europese Commissie. Maar in hoeverre besteedt het onderwijs hier op dit moment al aandacht aan? En hoe kan dit beter?

Artificial intelligence in de vuilniswagen

Smart trucks Renewi België - AI Trucks LR.jpg

Kunstmatige intelligentie wordt steeds vaker gebruikt in de wereld van recycling. Zo voorziet Renewi in België vuilniswagens inmiddels van AI-camera's die ingezamelde materialen kunnen herkennen. Is dit een opmaat naar meer artificial intelligence in afvalbeheer?

Door de ogen van ... Bas Stoffels

DSC_2622 (002).JPG

Bas Stoffels, directeur Knapzak Benelux BV, Goirle

Het probleem van de peuk

147388613_m.jpg

Peuken op straat zijn een hardnekkig probleem, maar wat is eraan te doen? De tabaksindustrie wordt via de Europese Richtlijn wegwerpplastics verantwoordelijk voor de opruimkosten en werkt aan plasticvrije alternatieven. Milieuorganisaties en artsen zien echter liever een verbod op de sigarettenfilter. “Het is een zinloze toevoeging.”

EC wil van duurzame producten norm maken

s-o-c-i-a-l-c-u-t-RzA6DUaiTl4-unsplash.jpg

Kleding en ander textiel, bouwproducten en eigenlijk zo veel mogelijk andere producten: ze moeten van de Europese Commissie allemaal duurzamer geproduceerd worden, langer meegaan en beter te repareren zijn.

Versnelling nodig voor realisatie Nederlandse groengasambitie

Pellets - biokolen (002).jpg

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland in 2030 2 miljard kubieke meter groengas moet produceren. Drie jaar na het sluiten van het akkoord blijft de jaarproductie echter steken op ruim 200 miljoen kuub groengas. Om de groengasambitie alsnog waar te maken, is exponentiële groei nodig, waarschuwen Perpetual Next en Gasunie.

  │   Vorige   1  2  3  5  10  29  107  │   Volgende