Artikelen


Er zijn 1866 items gevonden.

Sorteren op  

De klopjacht op grondstoffen in de kwd-sector

paul van der linde 2018.jpg

Al een paar jaar is er een lichte spanning voelbaar tussen beleidsmakers en inzamelaars over de rol van de inzamelsector in de jacht op meer grondstoffen uit het kwd-afval. En soms leidt spanning tot het gewenste resultaat. Laat dat nu ook zo zijn.

Geen vrijbrief voor Orac's

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Besluiten over het plaatsen van ondergrondse restafvalcontainers (Orac's) vormen een onophoudelijke bron van rechtspraak. Orac's zijn nodig, iedereen wenst ze, maar niet in de buurt van de eigen woning. Een perfect voorbeeld van een geval not in my back yard.

Elektrisch inzamelen dichterbij als inzamelaars samenwerken

Inzameling bedrijfsafval Amsterdam Halseme.jpg

De inzameling van bedrijfsafval met soms wel acht of negen inzamelvoertuigen van verschillende inzamelaars zorgt in binnensteden voor onnodige drukte, extra uitstoot van schadelijke emissies en is niet kostenefficiënt. Proeven waarbij inzamelaars afval gezamenlijk inzamelen met een neutraal voertuig, tonen aan dat het anders kan.

Waar zijn de verliezers van de circulaire economie?

winnaars en verliezers.jpg

De circulaire economie kent winnaars, maar ook verliezers. Dat moet haast wel. Maar vaststellen wie die verliezers eigenlijk zijn en hoe groot de schade is, blijkt nog niet zo eenvoudig.

Door de ogen van ... Ronald Balvers

DSC_2570.JPG

Ronald Balvers, directeur GP Groot Recycling/manager Sortiva, Alkmaar

Plastics Recycling Show Europe keert terug in Amsterdam

JOB3095W0659.JPG

De Plastics Recycling Show Europe (PRSE), de pan-Europese beurs en conferentie gewijd aan kunststofrecycling, keert op 27 en 28 oktober 2020 terug naar de RAI Amsterdam.

Retourspecialist BuyBay opent aanval op verspilling

DSCN0055.JPG

De grootste webwinkels in de wereld zijn meester in het tegen lage kosten verzenden van de meest uiteenlopende producten. Van het efficiënt managen van retouren hebben ze vaak een stuk minder kaas gegeten. Retourspecialist BuyBay helpt ze retouren beter te verwaarden. “Voor ons is het onvoorstelbaar dat we een product zomaar weggooien.”

Minder AEEA bij schrootbedrijven

DSCN0037.JPG

In 2018 kreeg schrootbedrijf Jansen Recycling Group een officiële waarschuwing van de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT). Een inspecteur had Weeelabex-materiaal ontdekt op de locatie in Vlaardingen. Bij een hercontrole een jaar later blijkt er veel ten goede veranderd bij Jansen én in de keten. “Er zijn echt stappen gemaakt.”

'Via-via inbesteding' van Bar-afval een kunstgreep?

iStock_000018845410_Medium.jpg

Is de quasi-inbesteding van de afvalverwerking van de Bar-gemeenten via Irado bij Afvalsturing Friesland een kwestie van legitieme contractvrijheid? Of gaat het hier om een kunstgreep waarmee de gemeenten de aanbestedingsplicht hopen te omzeilen?

Dertig jaar sleutelen aan Nederlands afvalbeleid

Herman Huisman_PNH7806.jpg

Ondanks een paar kleine missers gaat er wat afvalbeleid betreft niets boven Nederland. Dat is de overtuiging van Herman Huisman. Stuwende krachten achter het succes zijn volgens hem de overlegstructuren. Dat klinkt niet erg spectaculair, maar dat is wel “waarom een heleboel dingen in Nederland lukken”.

Kwaliteit als sleutel voor hogere opk-prijzen

oud papier en karton inzameling.jpg

De daling van de prijzen voor oud papier en karton (opk) zorgt voor problemen: zo zijn inmiddels diverse papierinzamelaars en -verwerkers failliet gegaan. Hoe kan dit worden opgelost? “Denk bij het ontwerp van papieren en kartonnen producten al na over de recycling.”

Impact importheffing moet nog komen

AEB by night.jpg

De importheffing is een feit. De Eerste Kamer heeft er ondanks kritische vragen uiteindelijk mee ingestemd en een kort geding haalde niets uit. Nu worden langzaam de eerste effecten zichtbaar.

De toekomst van intelligent laden en lossen

LA__5010_Original_92767_signatur_sRGB.jpg

Snelle laadcycli, totale veiligheid en lage levensduurkosten. Dat garandeert de Hiab S-HiPro 230W afvalinzamelingskraan. Investeren in Hiab-appartuur betekent investeren in hoogwaardige inzamelprestaties die klanten tevreden houden.

Zoeller Kipper, grondlegger van moderne beladingen

SLF-2.jpg

Innovatie is altijd de kracht geweest van Zoeller Kipper. Het bedrijf ontwikkelde niet alleen al heel vroeg de belading, ook kwam het als één van de eerste met de mogelijkheid voor het automatisch laden van containers.

Is basisolie een afvalstof?

97518905_xl.jpg

Op instructie van een curator van een olieverwerkingsbedrijf in de buurt van Groningen werd in 2015 basisolie overgebracht naar Duitsland, als grondstof voor de productie van scheepsbrandstof. Het OM vervolgde de curator, omdat hij de Evoa-wetgeving had overtreden door de export zonder kennisgeving uit te laten voeren. De Rechtbank Rotterdam sprak hem echter vrij.

Vragen bij ban op plastic voor eenmalig gebruik

cutlery-8188_1920.jpg

Over een jaar gaat een tiental plastic producten voor eenmalig gebruik in de ban. Omdat ze massaal in zee verdwijnen. Prima, vinden producenten, consumenten en recyclers. Zolang alternatieven maar even geschikt en veilig zijn. En duurzamer. Daar valt nog wel wat op af te dingen.

Door de ogen van ... Jelmer Vierstra

DSC_2562.JPG

Jelmer Vierstra, Programmaleider Circulaire Economie Natuur en Milieu, Utrecht

Veel gemeenten gedwongen tot verhogen afvalstoffenheffing

Fotolia_29827059_S.jpg

In veel gemeenten heeft het college een moeilijke boodschap voor de burgers. Na jaren van stabilisatie of zelfs verlaging, moet de afvalstoffenheffing nu fors omhoog. En dat terwijl in veel van die gemeenten de burgers juist meer moeite moeten doen om de Vang-doelstellingen te halen.

Cirwinn sluit lokaal grondstoffenketens

455050A2.JPG

Almere wil in 2022 een stad zonder afval zijn. Cirwinn, voorheen Recyclingmaatschappij Vijfhoek, gaat daarbij helpen. Op een terrein van 7 hectare in het noorden van de gemeente werkt het bedrijf met zijn aandeelhouders aan circulaire oplossingen voor afval uit de regio. Vestigingsmanager Dick Schreuder: “Het slepen met afval willen we zoveel mogelijk beperken.”

Afvalpreventie vooral op papier een topprioriteit

16302958_s.jpg

Op de 40e verjaardag van de Ladder van Lansink moest de naamgever van de ladder constateren dat er in Nederland veel te weinig terecht is gekomen van preventief afvalbeleid. Recycling Netwerk wil daar verandering in brengen.