Artikelen


Er zijn 1788 items gevonden.

Sorteren op  

IT-oplossingen geven producent regie in circulaire keten

102527911_l.jpg

Een circulair product ontwerpen en produceren is voor veel bedrijven nog niet zo eenvoudig. Als dit ze dan toch lukt, willen ze er zeker van zijn dat het product uiteindelijk ook echt worden hergebruikt of gerecycled. En ze willen kunnen laten zien wat dit in termen van duurzaamheid oplevert. IT-applicaties kunnen hiervoor een oplossing bieden.

ILT legt Afvalfonds last onder dwangsom op

Fotolia_79537922_S.jpg

Met een last onder dwangsom verplicht de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT) de Stichting Afvalfonds Verpakkingen onder andere om binnen drie jaar achthonderd extra glasbakken te plaatsen in Nederland. Zo moet de nationale recyclingnorm voor glazen verpakkingen worden gehaald. Recycling Netwerk is niet onder de indruk. “Extra glasbakken plaatsen is lapwerk.”

Op de bres voor afvalverbranding

Fotolia_55458398_S.jpg

Om duurzaamheid transparanter te maken is in een nieuwe Europese leidraad voor de financiële sector een lijst met groene activiteiten opgenomen. Afvalverbranding wordt ook in het voorstel genoemd, maar niet als duurzaam. Integendeel zelfs. Belangenorganisaties Cewep en Fead vrezen voor de gevolgen.

Discussie over proef in Negen Straatjes

Brug_24_in_de_Hartenstraat_over_de_Herengracht_foto_2.jpg

Vanaf oktober 2019 start de gemeente Amsterdam met een proef om in de Negen Straatjes voor een periode van vijf jaar huishoudelijk en bedrijfsafval gezamenlijk te laten ophalen. Onderzoeker Simon de Rijke van Hogeschool van Amsterdam is enthousiast. Vereniging Afvalbedrijven toont zich kritisch, met name over de tijdelijke wetswijziging.

The Power of Europe

paul van der linde 2018.jpg

Democratieën lijken af te brokkelen en te wankelen, of het nu de democratie in Nederland is of die van de Europese Unie. De voordelen van de EU herkennen we niet of zien we niet, de nadelen wel. En die worden, als het aan de sceptici ligt, sterk uitvergroot. Maar dankzij een verenigd Europa schiet Kroatië ons te hulp.

Mondiale interesse voor spuitbusrecyclinginstallatie

Spuitbussen.JPG

Een ontmoeting met de Canadees Mike Mackay resulteerde voor Eelco Osse zo'n vier jaar geleden in de oprichting van spuitbusrecyclingbedrijf Despray Environmental. Inmiddels staat de eerste recyclinginstallatie in de Verenigde Staten. “Niemand weet dat spuitbussen chemisch afval zijn, daarom komen ze bij het restafval. Statiegeld kan zorgen voor een aparte afvalstroom.”

Verrassing!

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Waar een last onder dwangsom binnen een jaar na het verbeuren moet worden ingevorderd, kunnen bestuursdwangkosten veel later alsnog worden verhaald. Dat kan jaren later tot vervelende verrassingen leiden.

"Zoek elkaar op en regel het"

Bandencontainer Recycling.jpg

Producentenverantwoordelijkheid werkt het best als een keten de taken gezamenlijk oppakt en zo een collectief gevoel ontstaat, zo is de ervaring van Kees van Oostenrijk, directeur van de jubilerende uitvoeringsorganisatie Recybem. “In de recycling zijn nog de nodige stappen te zetten.”

Zoektocht van Ikea naar schone gerecyclede producten

494946 tomat plantenspuit.jpg

Als een van de grootste grondstofgebruikers wil Ikea een serieuze bijdrage leveren aan de circulaire economie. In 2030 wil het concern klimaatpositief en circulair werken. Dat is een weg zonder gebaande paden. Hoe ver is het concern, en dan vooral in Nederland?

Door de ogen van ... Lisette Bosch

DSC_2445.JPG

Lisette Bosch, Algemeen directeur Twente Milieu, Enschede

Vernieuwde standaard voor helder afvalverhaal

77794534_m.jpg

Afvalmanagement gaat allang niet meer alleen om het efficiënt verwerken van afvalstromen. Vanaf ontwerp tot hergebruik voelen bedrijven zich steeds meer verantwoordelijk voor de reststromen. Om hen een transparant en circulair verhaal te laten vertellen over afval, past het Global Reporting Initiative (GRI) zijn richtlijnen aan.

"Dekt de vlag de lading?"

DSC_0096_BEW.jpg

De A67 bij Venlo is een grensovergang waarlangs veel afvaltransporten komen. Niet verwonderlijk dus dat de Inspectie Leefomgeving en Transport juist daar samen met Duitse collega's een grote Evoa-controle organiseerde. Van tevoren was uiteraard niet te zeggen wat ze zouden aantreffen. Vakblad Afval! mocht erbij zijn.

'Facturen snel betalen draagt bij aan economische ontwikkeling'

Fotolia_131635832_S.jpg

Nederlandse bedrijven doen er gemiddeld ruim veertig dagen over om te betalen, blijkt uit een Graydon-rapport. Afvalbedrijven behoren zelfs tot de traagste betalers. Het initiatief Betaalme.nu wil dat grote bedrijven facturen aan mkb-leveranciers binnen dertig dagen betalen. “Grote bedrijven verbeteren hun werkkapitaal door facturen laat te betalen.”

'Afvalcoaches als hulp bij omgekeerd inzamelen'

Zwerfafval naast container in Nijmegen.jpg

Hoe krijgen gemeenten bewoners zo ver dat ze hun afval beter gaan scheiden? Het programma van het Gemeentelijk Grondstoffencongres bestond vooral uit zogeheten 'best practices', zodat de aanwezigen konden leren van praktijkervaringen. "Omgekeerd inzamelen zorgt niet voor veel meer bijplaatsingen."

Politici blijven op statiegeldaambeeld hameren

AO_circulaire_economie_11-04-19.jpg

De regering is na de Provinciale Statenverkiezingen op zoek naar draagvlak voor haar ambitieuze milieubeleid. Dat raakt ook aan de circulaire economie. Daar was in het Kamerdebat over de circulaire economie maar even wat van te merken. Dat ging als vanouds vooral over statiegeld.

Clean Mat Trucks investeert in optimale dienstverlening

Clean Mat Truckverhuur.jpg

Om klanten zo goed mogelijk van dienst te kunnen zijn investeert Clean Mat Trucks in ruim honderd nieuwe voertuigen, in goedgeschoold (technisch) personeel én in de uitbreiding van haar terrein in Andelst.

Veilig op weg met Brigade Electronics

Keltbray + bike 8.jpg

Verkeersveiligheid was, is en blijft een hot item. “Gelukkig voor ons, want onze core business is levens sparen en ongelukken voorkomen'', vertelt Huib Slijkhuis, directeur bij Brigade Electronics.

Toekomst van afvalinzameling is elektrisch

Vuilniswagens op waterstof in Veldhoven.jpg

De Nederlandse overheid heeft zich als doel gesteld om in 2050 te zorgen voor een CO2-reductie van 95 procent. Dit heeft ook gevolgen voor afvalinzamelingsvoertuigen, waarin diesel nog steeds geldt als meest gebruikte brandstof. Voor elektrische batterijen lijkt de pioniersfase inmiddels voorbij, voor waterstof is het nog niet zover.

Het uitgebreide assortiment van Uitenhage

5D3_0065.JPG

Uitenhage Verhuur verhuurt al meer dan 25 jaar reinigingsmaterialen aan diverse bedrijven en instellingen in de reinigingsbranche. Het bedrijf heeft vuilniswagens met en zonder kraan, haakwagens met en zonder kraan, containerwagens en strooi- en veegwagens in het assortiment.

Meer afval over het water

terneuzen-gent-canal-2825915_1280.jpg

In Nederland kan veel meer huishoudelijk afval over het water worden vervoerd naar verwerkers. Wegen worden zo ontlast en afvaltransporten worden duurzamer en mogelijk zelfs goedkoper. Bij een overstap naar de binnenvaart komt echter nogal wat kijken. Er zijn investeringen nodig en bij aanbestedingen moet meer aandacht voor logistiek komen.