Artikelen


Er zijn 2075 items gevonden.

Sorteren op  

Europese Green Deal stuwt prijzen secundaire grondstoffen

Fotolia_60019422_S.jpg

De toenemende vraag naar grondstoffen zorgt wereldwijd voor hogere prijzen voor primaire grondstoffen. Overstappen op gerecycled plastic, papier of metaal biedt geen soelaas, want ook daarvan schieten de prijzen omhoog. “Door de Europese Green Deal is de vraag naar recyclaat gestegen, maar er wordt nog te weinig gerecycled om hieraan te voldoen.”

Netwerken en innovatie trekt bezoekers naar beurzen

211010-circular-ski-helmet-ddw2-1800-1010_1633886150.jpg

In de oktobereditie van Afval! (nummer 6) vroegen wij ons af hoe massaal de bezoekers zouden afkomen op de beurzen die hun deuren na ruim anderhalf jaar weer openden. Onder andere de Pollutec, de Dutch Design Week (DDW), de Plastic Recycling Show Europe (PRSE) en de vakbeurs Recycling werden weer gehouden. De evenementen hadden zeker niet te klagen, zo bleek.

Personeelskrapte vraagt om creatieve oplossingen

Cyclus GFTinzameling.jpg

“Overal personeel gezocht, 'tekort aan mensen is de nieuwe crisis'”, kopte de NOS deze zomer. Ook de afvalbranche ontkomt er niet aan. Uit een rondgang langs verschillende bedrijven blijkt dat het vooralsnog geen grote problemen oplevert. Wel zoeken zij naar creatieve oplossingen. “De mogelijkheden raken zo'n beetje uitgeput.”

"De operatiekamer is een goudmijn"

IMG_20201130_124056.jpg

Verbranden van ziekenhuisafval maakt een groot deel uit van de CO2-uitstoot van ziekenhuizen. Onderzoekers van de TU Delft hebben een methode ontwikkeld voor de recycling van medisch inpakpapier. Als het aan hen ligt, is dat nog maar het begin.

Sneeuwbaleffect moet leiden tot meer gescheiden bedrijfsafval

129832077_s.jpg

In 2014 stelde het toenmalige Ministerie van Infrastructuur en Milieu het doel om de hoeveelheid restafval die vrijkomt in de kantoor-, winkel- en dienstensector in 2022 te halveren. Volgend jaar is het zover, maar bedrijven lijken nog in de overleg- en proeffase te zitten.

Staatssecretaris geen scheidsrechter in blikjeskwestie

steven-van-weyenberg-1.jpg

Een tamelijk tam debat met een filosofisch tintje. Dat was het circulaire-economiedebat in de Tweede Kamer, waarin helder werd dat de staatssecretaris geen heil ziet in nationale wetgeving om de recyclebaarheid van plastic verpakkingen te verhogen.

De deceptie van 2021

56530114_m.jpg

2021 moest het jaar worden waarin de overheid circulariteit een flinke boost zou geven. Dat stond vorig jaar bovenaan het wensenlijstje van de afvalsector. Maar de invulling van het gewenste 'drang- en dwangbeleid' bleef nagenoeg uit. Wel zijn er in 2021 (kleinere) stappen voorwaarts gezet en wijzen lezers dit jaar zelfs een 'uithangbord voor de circulaire economie' aan.

De slimme persen van Europress

index.jpg

Europress is één van de grootste producenten van perscontainers ter wereld. Een Fins bedrijf, dat uitgegroeid is tot een wereldspeler, en sinds 2019 ook aanwezig in de Benelux.

OptiProcess voor sturen op feiten

productie02_1920x0.jpg

Personeelstekorten, de roep om kwaliteit en mondiale onzekerheid vragen het om snel te kunnen schakelen, en dat doen we het liefst op feiten. Het softwareproduct OptiProcess van Duim techniek biedt daarbij uitkomst.

Uitenhage neemt nieuwe vuilniswagens in gebruik

DSC_1476.JPG

Uitenhage Verhuur heeft twee nieuwe vuilniswagens voor het ledigen van ondergrondse containers in gebruik genomen. Dit zijn de eerste van vijf nieuwe voertuigen die nog dit jaar volgen.

Door de bomen het bos zien

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Is het hout dat in de biowarmtecentrale in Purmerend verstookt gaat worden een afvalstof of niet? Van het antwoord op die vraag hing af of de omgevingsvergunning voor de centrale terecht was verleend. De Raad van State moest zich over de kwestie buigen.

Vrijwillig onveilig

paul van der linde 2018.jpg

Vrijwilligers die hun vereniging steunen door samen met professionele inzamelaars oud papier in te zamelen bij huishoudens. Een combinatie die te denken geeft en menig chauffeur van een afvalinzamelauto kletsnatte zweethanden bezorgt.

“Het werk kan ons niet moeilijk genoeg zijn”

Dutch Waste vacuumauto.jpg

De aankoop van twee schepen in 2016 betekende voor Klaas de Roode en Ed de Jong de oprichting van Dutch Waste, waarmee ze zich richten op de reiniging van schepen. De inzameling en het transport van afvalwater, oliën en slib is hier nauw aan verbonden, vinden ze. “Wij lossen de problemen van anderen op.”

“Meer televisies herbruikbaar door kennis te delen”

Eppo Gutteling.jpg

Kringloopbedrijf Stilema knapt al jaren op het eerste oog afgeschreven televisies op om ze vervolgens met succes weer te verkopen. Bedrijfsleider Eppo Gutteling kwam erachter dat dit een stuk bijzonderder is, dan hij aanvankelijk dacht. “Studenten van Hogeschool Saxion tappen hier inmiddels onze kennis af om deze veel breder beschikbaar te maken.”

Mobiele milieustraat moet meer vliegen in één klap slaan

BAT mobiele R straat_0049.jpg

Om het inwoners makkelijker te maken hun afval te scheiden, introduceren verschillende gemeenten de mobiele milieustraat. Extra service en goed voor de afvalscheiding, maar de vraag is of het ook betaalbaar is.

Door de ogen van ... Timmy de Vos

DSC_2615.JPG

Timmy de Vos, oprichter/directeur Race Against Waste, Eindhoven

Statiegeld op álle bierflesjes?

BNR-flesjes in kratten.png

Samen met grote bierbrouwers kijken kleinere brouwers naar mogelijkheden om over te stappen op herbruikbare bierflesjes. Daarnaast lijkt blik een steeds interessantere optie.

Toegankelijkheid afval-apps blijkt complex onderwerp

mijn afvalwijzer app.jpg

Wanneer moet welke container aan de straat gezet worden? Een app lijkt voor gemeenten een handige manier om dergelijke informatie aan inwoners te communiceren. Maar de toegankelijkheid laat vaak te wensen over. Gemeenten willen dit probleem wel oplossen, maar dat blijkt nog niet zo eenvoudig.

ZZS-beleid overheid levert recyclers hoofdbrekens op

Metaalrecycler .jpg

Zeer zorgwekkende stoffen horen wat de Nederlandse overheid betreft niet thuis in circulaire ketens. Recyclers moeten deze stoffen dus maar opsporen in het afval dat ze verwerken en uit hun gerecyclede product houden. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu ziet daartoe kansen in verschillende ketens. Recyclers zelf zijn kritisch.

De zoektocht naar zuivere afvalstromen

Ondergrondse container Avri.jpg

De zorg voor zuivere afvalstromen staat hoog op het lijstje van veel gemeenten en afvalinzamelaars. De gemeenten in de regio Rivierenland kozen voor omgekeerd inzamelen. Dit heeft echter nog niet voor alle afvalstromen het gewenste effect gehad. “Het ligt niet alleen aan de burger.”

  │1  2  3  5  9  28  104  │    Volgende