Artikelen


Er zijn 1942 items gevonden.

Sorteren op  

"Milieurendement gaat boven specifiek materiaalhergebruik"

102841002_m.jpg

Begin augustus meldde ARN trots dat het de recycling van luiers gaat opschalen. In de eerste 'full-scale luierrecyclinginstallatie van Nederland' wil het bedrijf met technologie van Elsinga Beleidsplanning en Innovatie '15 kton luiers per jaar recyclen'. Afvaladviseur Jan IJzerman vindt dat de twee bedrijven een iets te grote broek aantrekken. “Het recyclingrendement stelt erg weinig voor.”

'Geur van plasticrecyclaat is geen probleem, maar excuus'

plastic-bottles-115071_1280.jpg

Om de sterke geur uit plasticrecyclaat te halen, ligt de bal bij overheden en producenten van plastic verpakkingen. Dat vinden Ulphard Thoden van Velzen van Wageningen Universiteit & Research en Gerrit Klein Nagelvoort van Veolia Polymers. "Wil de overheid écht naar design for recycling? Dan moeten heel wat heilige huisjes sneuvelen."

Veolia vergaart belang in onwillig Suez

Fotolia_199834787_S.jpg

Alle weerstand van Suez ten spijt, heeft Veolia 29,9 procent van de aandelen in Suez overgenomen van Engie. Het bedrijf bevestigt de concurrent uiteindelijk volledig over te willen nemen, maar Suez geeft zich niet zomaar gewonnen.

"Samenwerking met regio's kan circulaire transitie versnellen"

MJJ-20201002-Stelpstra-12.jpg

Met haar Green Deal en Circulaire Economie Actieplan wil de Europese Commissie de overgang naar een circulaire economie in Europa versnellen. Voor de rol die regio's daarin spelen is in deze strategieën vooralsnog echter te weinig aandacht. De Drentse gedeputeerde Tjisse Stelpstra hoopt de blinde vlek van Brussel namens het Comité van de Regio's weg te poetsen.

Oplossing voor de hoogbouw: OAT

JLOUSBERG__D3_9874_PRINT (2).jpg

De stad blijft trekken. Zo groeit in Amsterdam de bevolking de komende 15 jaar naar 1 miljoen inwoners. Een toename van 12,8 procent. Tegelijkertijd daalt het aantal personen per huishouden. Hierdoor blijft de behoefte aan woningen in en rond de stad groot, maar er moeten ook groen en ruimte overblijven. Hoe moet de afvalinzameling dan plaatsvinden?

Farmaceutisch afval in de varkenstrog

veldhoven-fc.jpg

Alleen al de naleving van een enkel Evoa-voorschrift had veel leed en schade kunnen voorkomen in een langslepende zaak.

Mijmeren in de bergen

paul van der linde 2018.jpg

Geen vakantie met mijn gezin dit jaar, maar wel met zes vrienden het hooggebergte in. Al 25 jaar een traditie. Met verschillende klimkwaliteiten ben je dagelijks urenlang op jezelf aangewezen. Prima mogelijkheid dus om de ontwikkelingen in afvalland eens als een soort buitenstaander te beschouwen.

Meer ruimte voor duurzame samenwerking afvalbedrijven

Green Collecting Haarlem1.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil het concurrerende bedrijven gemakkelijker maken om duurzaamheidsafspraken te maken. Advocaat Maurice Essers verwacht dat afvalbedrijven hier gretig gebruik van gaan maken. “Op dit moment is er nog vaak onzekerheid over wat er wel en wat er niet mag.”

Door de ogen van ... Florens Slob

fullsizeoutput_3afc.jpeg

Florens Slob, senior consultant circulaire economie TNO, Utrecht

Toekomst voor vuilafvoerbedrijf met potentie nog ongewis

IMG_0844.JPG

Op een langgerekt terrein langs het spoor tussen Leiden en Haarlem verzorgt het Vuilafvoerbedrijf Duin & Bollenstreek (Vab) al sinds de jaren '70 de overslag en afvoer van afval uit de regio. Nu de opstal op het terrein zo goed als afgeschreven is, moeten de gemeenten Katwijk, Noordwijk, Hillegom, Lisse en Teylingen beslissen of ze hun afvalsamenwerking staken of juist nieuw leven inblazen.

OAT moet CO2-uitstoot verminderen

Sluisbuurt_The_Diamond_MetroTaifun_waste_transfer_station_hires.jpg

Naar verwachting zijn in de zomer van 2022 de eerste woningen van de Sluisbuurt in Amsterdam bewoond. Dan moet ook het nieuwe ondergrondse afvaltransportsysteem functioneren. “Voor de Sluisbuurt is het geen proef, maar wel voor Amsterdam. We kunnen dit systeem uitbreiden.”

'Afzet bepaalt recyclebaarheid afval'

Fotolia_54363060_S.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat verkent of vanaf 2030 het verbranden van recyclebaar afval tot stand verboden kan worden. Maar wat bepaalt de recyclebaarheid van afval? “Gerecycled materiaal moet een waarde krijgen”, aldus Robert Corijn van Attero.

Plastictaks is een vreemde eend in de bijt

pexels-leonid-danilov-2768961.jpg

De Europese Unie introduceert vanaf 2021 een belasting op plastic verpakkingen. Niets mis met het idee, als ze maar zou worden ingezet om de verpakkingsketen te verduurzamen. En dus niet om gaten in de Europese begroting te dichten. Op zijn zachtst gezegd een gemiste kans, vinden vertegenwoordigers van de plasticindustrie, de milieubeweging en belastingadviseurs.

Waarom nog talmen met statiegeld op blikjes?

Fotolia_12207045_M.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven wil in het najaar van 2021 een besluit nemen over statiegeld op blikjes. Recycling Netwerk vindt dat dit veel sneller moet én kan en krijgt bijval van Recycling Aluminium Verpakkingen Nederland (RAVN). Hoe later het besluit valt, hoe slechter dit uitpakt voor het milieu en hoe hoger de invoeringskosten, klinkt het.

Huidige pijlers dragen Attero de toekomst in

Paul Ganzeboom (Attero).jpg

Attero CEO Paul Ganzeboom heeft geen LinkedIn en is lastig vindbaar op andere social media platforms. Mensen die hem zouden moeten vinden, weten hem te vinden, is zijn ervaring. En andersom ook. “De vraag is hoe doeltreffend social media zijn. Ik denk dat het in de toekomst wel eens heel belangrijk kan gaan worden dat we veel selectiever zijn in plaats van ons overal maar voor aan te melden en aanwezig te zijn.”

Veolia ziet 'historische kans' voor overname Suez

30562004_m.jpg

Het Franse milieuconcern Veolia aast op Suez. Het bedrijf wil een belang van 29,9 procent in Suez overnemen van Engie en heeft daarvoor een bod ingediend. Op termijn wil Veolia Suez volledig overnemen. Alleen is Suez niet van de onverwachte avances gediend.

Duurzame vloot Van Kaathoven groeit met elektrisch voertuig

Volvo FE Electric Van Kaathoven.jpg

Van Kaathoven gelooft dat investeren in duurzame technologie een waardevolle bijdrage levert aan een schonere leefomgeving. Daarom investeert het bedrijf onder andere in een elektrisch voertuig. Deze zomer zal dit duurzame voertuig in Meierijstad worden ingezet voor de inzameling van pmd bij huishoudens.

Indaver investeert fors in oplossingen voor grootindustrie

gatekeeper-enabler_NDL_Original_19941.jpg

Indaver heeft zo'n 300 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbouw van enkele van haar strategische locaties, waaronder Antwerpen en Terneuzen. Dit zijn twee belangrijke draaischrijven voor de verwerking van afval van de Nederlandse en Belgische grootindustrie. Daarnaast werkt het bedrijf samen met de afvalbranche en de overheid aan een veilig landelijk beleidskader én concrete oplossing voor zeer zorgwekkende stoffen.

MultiNET: uitmuntende service levering en reparatie balenpersen

IMG_0252 foto Bas.JPG

MultiNET International is al jaren een betrouwbare partner voor levering en reparatie van balenpersen, perscontainers en complete installaties voor de recycling- en afvalverwerkingsindustrie. Binnen de recyclingwereld heeft het bedrijf een goede reputatie opgebouwd wat betreft het leveren van kwaliteit en excellente service.

Uit de bocht vliegen

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Het zal wellicht verbazen, maar uitspraken over het tegengaan van overlast door vliegen, vaak als gevolg van het opslaan of verwerken van afval, zijn niet zeldzaam. Afval kan vliegen aantrekken en een broedplaats vormen. Overlast door vliegen of ander ongedierte buiten het bedrijf wordt steevast aangemerkt als een milieugevolg van de inrichting van het betreffende bedrijf.

  │1  2  3  4  9  27  98  │    Volgende