Artikelen


Er zijn 2111 items gevonden.

Sorteren op  

Overname AEB door AVR verder onder de loep

AEB-exterieur%2008-08-2020%200843.jpg

De Autoriteit Consument & Markt gaat de geplande overname van AEB door AVR verder onderzoeken. De vrees bestaat dat de overname leidt tot hogere tarieven voor afvalverwerking. Private marktpartijen zien juist voordelen in de verdere privatisering van de verwerkingsmarkt.

Verwerkingscapaciteit, recycling en warmtenet voor industrie

Haven van Antwerpen _TOMD8759 resize.jpg

De grootindustrie wil absolute zekerheid over de verwerking van hun afval. Die continuïteit is cruciaal om de productie te vrijwaren. In crisistijd is verwerkingscapaciteit schaars en dus blijft Indaver investeren in nieuwe installaties en in technologieën voor afvalverwerking en hoogwaardige recycling. Daarnaast speelt het afvalbedrijf in de - onder druk staande - energietoelevering een cruciale rol in een nieuw warmtenetwerk voor de industrie.

Brandschade door broei voorkomen met AI

2N5A9702 - Kopie.jpg

Een straatbeeld vol zelfrijdende auto's mag dan nog toekomstmuziek zijn, artificial intelligence (AI) is allang overal te vinden. Ook de Rising Early Detection (RED) van Kooi heeft AI en die technologie ontwikkelt het bedrijf steeds verder door.

Asfalt over de grens

veldhoven-fc.jpg

Moeten bij het importeren van een oranje-lijst afvalstroom in de kennisgeving specifieke inrichtingen genoemd worden die deelfracties van die afvalstroom afnemen? Of gaat dat te ver? De voorzieningenrechter van de Raad van State zet er in ieder geval vraagtekens bij.

Met een 10 de bouwplaats op

paul van der linde 2018.jpg

Afvalinzamelaars komen overal waar afval vrijkomt. En omdat bouw- en sloopafval één van de grootste afvalstromen is, wordt er dus ook regelmatig een bouwplaats opgereden om een afvalcontainer te plaatsen of op te pikken. Een plaats waar veel ongevallen plaatsvinden, dus ook voor de afvalchauffeur is het opletten geblazen.

Afvalbranche kwetsbaar voor cyberaanval

110102621_m.jpg

De afvalbranche is een essentiële dienst die kwetsbaar is voor cyberaanvallen. Dat zegt cybersecuritydeskundige Dave Maasland. De sector heeft volgens hem een aantal kenmerken waardoor bedrijven zich extra bewust moeten zijn van het risico. “Maar er zijn genoeg mogelijkheden om je hiertegen te verweren.”

Een circulaire keten voor fietsbanden: reëel of utopie?

IMG_0904 binnenbanden voor recycling.JPG

Fietsen is goed voor mens en milieu. De manier waarop we in Nederland met versleten fietsbanden omgaan, is dat niet. Op enkele duurzame initiatieven voor hergebruik na, verdwijnt het gros nog altijd in de verbrandingsovens.

Door de ogen van ... Natascha Spanbroek

Natascha-2.jpg

Natascha Spanbroek, coördinator onderzoeksprogramma Circulaire Economie, Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), Bilthoven

Synergie tussen sorteren en Subcoal

4.2.1.2.5 Plant picture 5 (1).jpg

Familiebedrijf N+P Group wil groeien. Van nichespeler naar een bedrijf met minstens vijftien installaties door heel Europa. Desnoods van de grond af opgebouwd, maar de snelle groei komt vooralsnog vooral uit overnames.

Van handelaar naar recycler én regisseur

Huib.jpg

Het voormalige Besstrade, dat de afgelopen decennia over de hele wereld partijen pvc verhandelde, legt zich meer en meer toe op het zélf recyclen van dit 'magische materiaal'. Directeur Huib van Gulik: “Producenten willen hun grondstoffen terug. Wij gaan ze daarbij helpen.”

Kamer wil betere monitoring peuken in zwerfafval

cigarette-1659048_1280.jpg

Begin februari mocht de nieuwe staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat (IenW), Vivianne Heijnen, haar eerste plenaire debat met de Tweede Kamer voeren. Het was het Tweeminutendebat Circulaire Economie, de afronding van het debat dat haar voorganger Steven van Weyenberg in november met de vaste commissie van IenW had gevoerd.

Zuid-Holland stelt “ondergrens aan brandveiligheid”

battery-22119_1280.jpg

Voor het reduceren van het aantal branden bij afval- en recyclingbedrijven, lijken overheidsmaatregelen zoals verscherpt toezicht tekort te schieten. Daarom wil de provincie Zuid-Holland dat afvalbedrijven zélf met gerichte maatregelen komen. Andere provincies volgen wellicht, al hebben sommige weinig zicht op de jaarlijkse hoeveelheid afvalbranden.

Ontdoener en verwerker gevaarlijk afval vinden elkaar

Begin deze eeuw exporteert Nederland amper gevaarlijk afval. Met twee draaitrommelovens van AVR kunnen we prima onze eigen broek ophouden. Als deze ovens niet meer rendabel zijn en de overheid vanaf 2004 niet meer wil bijpassen, is ons land echter al snel exportkampioen gevaarlijk afval. De Europese markt blijkt voor ontdoeners zo zijn eigen wetten en beperkingen te hebben.

Te weinig concurrentie?

T5olU-inzamelorganisatie-per-gemeente-in-2022 (3).png

Drie gemeenten trokken zich het afgelopen jaar terug uit de private markt voor inzameling van huishoudelijk restafval. Zij kozen langjarig voor een publieke partij, omdat de concurrentie op de private markt te gering is. Teken aan de wand of uitzondering?

Inzameling statiegeldblikjes tóch in de supermarkt

151060395_m.jpg

Supermarkten gaan vanaf 1 januari 2023 toch zelf blikjes inzamelen. Het plan met de circulaire hubs bleek door de grote tegenstand niet houdbaar. Maar voor de toekomst wordt de deur naar dit systeem open gehouden.

Terberg Matec Nederland: een compleet aanbod inzamelvoertuigen

De Olympus EuroMAX geleverd M&M Containerservice.jpg

Terberg Matec Nederland is onderdeel van de Koninklijke Terberg Groep. Een 100 procent familiebedrijf met een geschiedenis die ruim 150 jaar teruggaat. De Terberg Groep richt zich op specialistische automotive producten, zoals afvalinzamelvoertuigen en haventrekkers. De producten weerspiegelen de benadering van de familie: gericht op de lange termijn, nadruk op hoge kwaliteit en een lange levensduur met respect voor mensen en het milieu. De groep is wereldwijd met ruim 3.000 medewerkers in meer dan 100 landen actief.

Na grafietregen, komt zonneschijn?

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Is een slakput een installatie of een opslagfaciliteit? Het antwoord op die vraag bleek doorslaggevend bij het bepalen of dwangsommen die de provincie Noord-Holland had opgelegd aan een staalslakverwerker terecht waren.

Het afvalsucces van Reusel-De Mierden ontrafeld

IMG_2587.jpg

De restafvalcijfers van Reusel-De Mierden steken met kop en schouders boven de rest van het land uit. Slechts 7,3 kilo fijn restafval per inwoner produceerde deze Brabantse gemeente in 2020. En dat zelfs mét een bescheiden coronastijging. De sleutel blijkt een strak afvalbeleid. “Als de basis op orde is, kan een gemeente stappen gaan zetten.”

Met bio-reststromen naar nieuw afvalsysteem

De Clique koerier.jpg

De tijd dat afvalstromen zomaar in verbrandingsovens verdwijnen is voorbij, vindt Anja Cheriakova. Met haar bedrijf De Clique wil ze op lokaal niveau van de organische reststromen van bedrijven nieuwe producten maken, zoals oesterzwammen, bitterballen en zelfs frisdrank en bier. “Ook de overheid gelooft in de wijze waarop wij met organische reststromen omgaan.”

Alle fracties in één wagen en toch gescheiden

KEC2018004G0316[1].jpg

Het worden kleurrijke inzameldagen in Belgisch-Limburg. Inwoners mogen vanaf dit jaar verschillende afvalstromen in diverse kleuren zakken tegelijkertijd aan de weg zetten. Het nieuwe inzamelsysteem zou niet alleen CO2 besparen, maar ook geld. Bovendien is het flexibel en biedt het de kans om keukenafval en tuinafval gescheiden in te zamelen en verwerken.

  │1  2  3  5  9  29  106  │    Volgende