Artikelen


Er zijn 1821 items gevonden.

Sorteren op  

Vakbeurs Recycling zet in op veiligheid

Seijbel Photography-0865.jpg

Het is bijna dagelijks nieuws: branden bij afvalverwerkers. De risico's voor het bedrijfsproces, de medewerkers en omgeving zijn groot. Daarnaast wordt het steeds lastiger te voldoen aan de voorwaarden binnen een brandverzekering. Welke maatregelen kunnen worden getroffen om de veiligheid significant te verhogen? Waar liggen kansen voor verbetering?

“De bouw wordt niet vanzelf circulair”

Foto T. van Hoek.JPG

De Nederlandse overheid wil dat de bouw in 2050 volledig circulair is en in 2030 voor ten minste 50 procent. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), acht deze doelen zeer moeilijk te realiseren. Op het Recyclingsymposium, dat dit jaar in het teken staat van realiteitszin in de circulaire economie, breekt hij een lans voor realistischere doelen mét beleid dat deze doelen ook haalbaar maakt.

Heilige graal voor recycling?

Digimarc Illustrated PET bottle.jpg

De recycling van plastic verpakkingen kan wel een oppepper gebruiken. Digitaal watermerken van verpakkingen zou daarvoor zomaar uitkomst kunnen bieden. Na drie jaar in een pilotfase wordt de ontwikkeling van het innovatieve tagsysteem nu opgeschaald om zich te bewijzen als robuuste technologie. De hele keten is betrokken, van brand owner tot sorteerder.

Door de ogen van ... René Huisman

René Huisman, Directeur Regionale Afvalstoffendienst (RAD) Hoeksche Waard, Westmaas

Aan de keukentafel

20171007_171532.jpg

Een klein land, mondiaal gezien. En dat kleine land heeft ook nog heel veel lagere overheden met een eigen visie en beleid op afval. Wat hieruit voortvloeit is een jungle aan verschillende scheidingsregels, waardoor de burger door al het plastic de aarde niet meer ziet.

Verbrandingsinstallatie Zavin nog steeds 'state-of-the-art'

DSCN0009.JPG

Naast de afvalenergiecentrale en slibverwerkingsinstallatie van HVC oogt Zavins installatie voor de verwerking van specifiek ziekenhuisafval (SZA) aan de Baanhoekweg in Dordrecht bescheiden. Toch neemt Zavin sinds 1991 bijna al het SZA in dat vrijkomt in Nederlandse ziekenhuizen. Ook voor een vaatje eikenprocessierupsen of een partij in beslag genomen opiaten draait het bedrijf zijn hand niet om.

'Economisch systeem werkt duurzame start-up tegen'

178482-PeerbyGoPers-DaanWeddepohl-03df74-original-1441882617.jpg

Er is volop ruimte voor start-ups in recycling, reparatie en andere circulaire initiatieven, zegt Daan Weddepohl van Peerby. Maar een goed idee voor een nieuw project betekent niet automatisch dat het financieel ook een succes wordt. Weddepohl beschrijft zijn ervaringen in een boek.

'Communiceer met positieve boodschap het gewenste gedrag'

Ondergrondse containers in Tarwewijk Rotterdam.png

Sinds hun overstap op omgekeerd inzamelen kampen veel gemeenten met extra bijplaatsingen. Gedragsinterventies met positieve communicatie kunnen hierbij voor een oplossing zorgen. “Onderzoek het achterliggende probleem en kom met een maatwerkoplossing. Het belangrijkste is dat de basis op orde is.”

'Meer grondstoffen in afval dan in mijnen'

Metalen vallen in de vloeistof.JPG

Een kleine vijftien jaar geleden kwam Bakker Magnetics Groep met een manier om non-ferrometalen met een magnetische vloeistof te scheiden. Liquisort ontwikkelde de technologie door en richt zich inmiddels vanuit Helmond en Eindhoven op de bodemassen van Europese AEC's. “Met deze techniek scheiden we gemengde fracties uit onder meer slakken in zuivere metaalstromen.”

'Nederland loopt voorop met toepassen bodemassen'

HVC Wassen van de bodemassen.JPG

Komend jaar, in 2020, mogen alleen bodemassen uit afvalenergiecentrales (AEC's) op de markt komen die zonder isolatie-, beheers- en controlemaatregelen kunnen worden toegepast. Dit hebben de Nederlandse AEC's met de Rijksoverheid in 2012 afgesproken en in een Green Deal vastgelegd. Wat is de stand van zaken?

VNG en Afvalfonds springen over eigen schaduw heen

enorme-hoeveelheden-plastic-verpakkingen-worden-gereed-gemaakt-voor-sortering.jpg

Gemeenten die hun besluitvorming snel rondkrijgen, kunnen vanaf 2020 de huidige ketenregie voor kunststof verpakkingsafval loslaten. In plaats daarvan hoeven ze zich alleen nog maar te focussen op de inzameling. Het is een van de uitkomsten van overleg tussen de VNG en het Afvalfonds Verpakkingen, die een nieuwe manier van samenwerken hebben gevonden.

Directie en gemeente strijden om toekomst AEB

AEB NACHT 9788.jpg

Amsterdam is klaar met het noodlijdende afval- en energiebedrijf AEB. Een verkoop lijkt onvermijdelijk. College en directie zijn het alleen oneens over de beste toekomstroute: publiek bij HVC, of privaat bij Beelen? Ondertussen lijkt ook de deur voor andere private partijen niet dichtgegooid.

Industriële synergie: katalysator voor de circulaire economie

P3190004_ARP_HighRes_5252.jpg

In samenwerking met haar industriële klanten en lokale overheden brengt Indaver in Nederland en Europa de circulaire economie dichterbij. Het bedrijf werkt onder andere aan de recycling van zoutzuur, hoogwaardige compost en de chemische recycling van plastic.

VDK biedt oplossingen voor vuilophaling

Vuilniswagen VDK.jpg

VDK Nederland is sinds april in Belgische handen. Nieuwe eigenaar Mol Cy is marktleider in eigen land, maar ook Nederland is een belangrijke afzetmarkt.

Hoe de eikenprocessierups in mijn bed belandde

1024px-Thaumetopoea_processionea,_closeup.JPG

Je kent het wel, een nieuwsitem dat je voor kennisgeving aanneemt, ook al komt het een jaar later in iets grotere vorm terug. Was de eikenprocessierups vooral een probleem van 'beneden de rivieren', dit jaar heeft hij ook de Randstad gevonden. Hoe de eikenprocessierups geen ver-van-mijn-bedshow is geworden.

Lush beloont klant voor recycling cosmeticapotjes

black_pot_recycling_image_green_hub_4.jpg

Cosmeticabedrijf Lush markt zich hard voor het reduceren van overtollige plastic verpakkingen. Consumenten die bij vestigingen van Lush hun lege potjes inleveren, krijgen een gezichtsmasker cadeau. In Nederland brengt 8 procent van de klanten de potjes terug, maar dat percentage moet verder omhoog, vindt Lush.

Goed van vertrouwen

Stijn_Boot_foto_2016.jpg

Onlangs heeft de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State een uitspraak gedaan die de kans op een geslaagd beroep op het zogenoemde vertrouwensbeginsel vergroot. Bij het bepalen of er sprake is van een toezegging van de overheid komt vanaf nu meer gewicht toe aan de vraag hoe de uitlating of gedraging bij een redelijk denkende burger overkomt.

'Nascheiding past bij stedelijke omgeving'

AVR nascheidingsinstallatie 2.jpg

De nieuwe nascheidingsinstallatie van AVR haalt plastic- en drankverpakkingen uit het restafval van onder meer Den Haag, Leiden, Rotterdam en Utrecht. Ook diverse andere gemeenten kiezen voor nascheiding. Is bronscheiding op haar retour? “De keuze is aan de gemeente.”

Door de ogen van ... Unico van Kooten

DSC_2462.JPG

Unico van Kooten, Europees secretaris bij Vereniging Afvalbedrijven Nederland, Brussel

"Textielketen moet op de schop om kringloop te sluiten"

20160126_Sortering_MG_3385.jpg

De kwaliteit van het ingezamelde textiel gaat hard achteruit in Nederland, waarschuwde de Vereniging Herwinning Textiel deze zomer. Mede daardoor staan de meeste inzamelcontracten momenteel onder water. Volgens Erica van Doorn, de kersverse directeur-bestuurder van Sympany, moet het roer om. “Als er niets verandert, trekken we als inzamelaars binnen een paar jaar de deur achter ons dicht.”