Artikelen


Er zijn 1895 items gevonden.

Sorteren op  

Een bescheiden feestje

Marc Close-Up.jpg

Nee, het is geen beleid dat het hoofdkantoor van de International Solid Waste Association (Iswa) iedere tien jaar naar een ander land verhuist. Toch is dat de afgelopen decennia wel het geval geweest. Na Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk verhuisde Iswa begin dit jaar naar Rotterdam. De komende tien jaar zal de vereniging vanuit ons land gerund worden door nieuwbakken directeur Marc Tijhuis.

Door de ogen van ... Rob Buurman

IMG_3280.jpg

Rob Buurman, Directeur Recycling Netwerk Benelux, Utrecht

Aanbesteden met impact voor Limburg

Chemelot_site-2011.JPG

Limburg gooit de verwerking van huishoudelijk afval over een andere boeg. Geen vastgetimmerde contracten meer, maar flexibele processen om gezamenlijk hoogwaardig afval te verwerken. In plaats van hoofdaannemer worden afvalverwerkers een coalitiepartner. Die aanpak moet zowel het klimaat als de regio vooruithelpen.

Afvalbranche wil harmonisering in herziening Evoa

container-2437260_1280.jpg

De afvalbranche heeft haar verlanglijstje doorgegeven voor de herziening van de Evoa. Vooral harmonisering tussen lidstaten en lagere administratieve lasten zijn bij meerdere partijen gewild.

Avri ziet nieuwe rol voor zichzelf

Avri afvalinzameling.JPG

Met de overstap naar omgekeerd inzamelen is het doel van de Avri-gemeenten voor 2020 in zicht: gemiddeld 75 kilo restafval per inwoner per jaar. De komende jaren gaat Avri, de gemeenschappelijke regeling van de regio Rivierenland, naar manieren op zoek om betere prijzen te krijgen voor de grondstoffen.

Corona de ultieme testcase voor verenigingen?

paul van der linde 2018.jpg

Toegevoegde waarde die uitstijgt boven wat bedrijven zelf kunnen, daar gaat het in wezen om bij branche- en ondernemersverenigingen. De laatste jaren buigen verenigingen zich steeds vaker over de vraag wat die toegevoegde waarde is om zo de organisatie in te richten dat zij flexibel is en zich snel kan aanpassen aan veranderende omstandigheden. Corona lijkt de ultieme testcase.

Andere financiering nodig voor innovaties in nascheiding

Fotolia_39804024_M.jpg

Om de Vang-doelstellingen te halen, kijken gemeenten onder meer naar het invoeren van het nascheiden van restafval. Voor het financieren van innovaties op dit gebied bestaan meer mogelijkheden dan enkel de afvalstoffenheffing, zeggen Reinier van der Vusse en Michiel Kort van adviesbureau RebelGroup.

NTCP kwantificeert kwaliteit van plasticrecycling

Buitenkant NTCP.JPG

Ruim zestien maanden nadat staatssecretaris Stientje van Veldhoven van Infrastructuur en Waterstaat de komst van het Nationaal Testcentrum Circulaire Plastics (NTCP) aankondigde, worden de eerste innovaties in de sorteerlijn van dit centrum getest. “De meeste verbeteringen in de plasticrecycling zijn te behalen in het sorteren en het wassen.”

"Verwerking corona-afval geen probleem"

DSCN0009.JPG

Door een goede samenwerking tussen afvalbedrijven en het bevoegd gezag lijkt voorkomen dat er tijdens de coronacrisis een tekort aan verwerkingscapaciteit voor corona-afval kon ontstaan. “Doordat er snel is geschakeld, hebben we het afval steeds op een veilige manier kunnen verwerken”, zegt Ron Roffel, operationeel directeur van Zavin.

"Coronacrisis maakt aanpak zwerfafval complexer"

NS selectie 2 BEWERKT (9 van 9).JPG

Nadat het kabinet mensen vroeg zoveel mogelijk thuis te blijven om de verspreiding van corona tegen te gaan, verwachtte Helene van Zutphen dat het zwerfafval op straat af zou nemen. Na enkele weken kwam de directeur van Nederland Schoon daar al op terug. “Het zwerfafvalprobleem wordt niet kleiner.”

Europees actieplan doorbreekt vicieuze cirkel

P042895-820651.jpg

De markt voor secundaire grondstoffen komt moeizaam van de grond. Het Europese Actieplan Circulaire Economie kan hier serieus verandering in brengen. Vooral de verplichting om meer recyclaat in producten op te nemen, spreekt de sector aan. De positieve impact van exportbeperking zal bescheiden zijn zolang interne belemmeringen blijven bestaan.

Samenwerking helpt afvalsector voorlopig door coronacrisis

Afvalverwerkingsindustrie-treft-maatregelen-om-gevolgen-corona-op-te-vangen-c-PR.jpg

Veranderende afvalstromen, afwijkingen van de normale regelgeving en een historisch lage olieprijs die de afzetmarkt voor recyclaat bedreigt: de coronacrisis drukt haar stempel op de Nederlandse afvalsector.

Op zoek naar nieuwe stokpaardjes

In de algemeen overleggen Circulaire Economie in de Tweede Kamer gaat traditioneel veel aandacht uit naar statiegeld - eerst naar de mogelijke afschaffing, later vooral naar de mogelijke uitbreiding van het statiegeldsysteem. Inmiddels lijkt het tijd voor andere onderwerpen.

Statiegeld op kleine plastic flessen

dreamstime_m_16777622.jpg

Het bedrijfsleven krijgt veertien maanden de tijd om een statiegeldsysteem in te voeren waarmee vanaf 1 juli 2021 alle flessen van minder dan 3 liter bij 12.000 punten kunnen worden ingenomen. Blikjes moeten ook uit het zwerfafval, zo niet, dan komt er ook statiegeld op.

Clean Mat Truckverhuur biedt klanten modernste techniek

Geesink Cleanmat MB Actros 12-02-2020 8939.JPG

Clean Mat Truckverhuur heeft onlangs een Mercedes-Benz Actros 2533 van de nieuwe generatie in gebruik genomen. Met de innovatieve Actros speelt zij in op de wensen uit de markt. Het uitgebreide pakket aan veiligheidssystemen biedt de chauffeur waardevolle ondersteuning in drukke binnensteden.

Secundair plastic - een wankel evenwicht

Van Werven - Adv - Biddinghuizen - Selby okt 2017-0067208.jpg

Van Werven recyclet een complexe mix van post-consumer harde kunststoffen. De productie van het bedrijf groeide in tien jaar explosief van 30 naar 150 kton. Na jaren van experimenteren en innoveren lijkt de weg naar circulair succes nu definitief ingeslagen.

Wat leert de mens nou echt?

paul van der linde 2018.jpg

Zijn de laatste ontwikkelingen rond PFAS, stikstof en wellicht ook het coronavirus lessen waar we echt wat mee gaan doen, of vervallen we weer in het oude 'consunogmerende' gedrag, zodra we deze problemen hebben opgelost?

Evoa bij de burgerlijke rechter

veldhoven-fc.jpg

In een civielrechtelijk kort geding op 24 januari 2020 heeft de voorzieningenrechter in Utrecht een vonnis uitgesproken over een afvaltransport, waarbij ook de Europese Evoa-wetgeving aan de orde kwam. Om die reden is de uitspraak interessant voor onze 'Jurisprudentie'-rubriek.

"Australië unieke kans voor Nederlandse afvalsector"

2018-marion-derckx3.jpg

In Australië groeit de interesse voor een circulaire economie, maar aan een robuust afvalbeheersysteem ontbreekt het vooralsnog. Dat biedt Nederlandse afvalbedrijven met internationale ambities prachtige kansen, meent de Nederlandse ambassadeur in Australië Marion Derckx.

Door de ogen van ... Hielke van den Brink

DSC_2578.JPG

Hielke van den Brink, directeur Stichting Papier Recycling Nederland, Hoofddorp.

1895 Results  │1  2  3  4  9  26  95  │    Volgende