Nieuwsoverzicht


Er zijn 24379 items gevonden.

Sorteren op  

Schone Rivieren start nieuwe burgeronderzoek naar rivierafval

131223460_s.jpg

Vanaf het voorjaar van 2020 start Schone Rivieren met een nieuw halfjaarlijks burgerwetenschappelijk onderzoek naar rivierafval langs het Haringvliet, Hollands Diep, Dordtse Kil en het Spui.

Nijmegenaar moet betalen voor nieuwe 'plastic+'-zak

Nijmegen plastic social-587x308.jpg

In Nijmegen haalt inzamelaar Dar vanaf volgende maand alleen nog pmd op dat wordt aangeboden in de nieuwe, betaalde oranje 'plastic+'-zakken.

Viridor gaat P&G-verpakkingen recyclen

Ariel_Product.jpg

De komende vijf jaar gaat het Britse afvalbedrijf Viridor de plastic verpakkingen van Procter & Gamble (P&G) verwerken en recyclen.

VA en NVPG: 'PFAS-regels nog altijd onwerkbaar'

74467713_s.jpg

De regels voor PFAS maken het grondverzetbedrijven, grondbanken, grondbewerkingsbedrijven en stortplaatsen onmogelijk om grond te blijven accepteren en verwerken. Hun belangenbehartigers vragen de Tweede Kamer in te grijpen.

Omrin verzorgt groengas voor nieuw Fries tankstation

Groengastankinstallatie.jpg

OrangeGas heeft in Sint Annaparochie een nieuwe tanklocatie voor groengas geopend op het terrein van Tamoil. Het groengas wordt geproduceerd uit organisch restafval, dat Omrin inzamelt en verwerkt.

Stichting Afvaloven Nee wil sms-alert bij storing Rec

REC overview.jpg

Als er bij Omrin's Reststoffenenergiecentrale (Rec) in Harlingen een storing optreedt, moeten inwoners van Harlingen en omstreken een sms-alert ontvangen.

Gerecyclede polymeren: kwaliteit stijgt, aanbod daalt

Fotolia_125460495_S.jpg

De kwaliteit van de gerecyclede polymeren in Europa stijgt, maar de beschikbaarheid neemt af. Alleen polystyreen (PS) en petplastic laten op beide vlakken een groei zien.

BVOR wijst op extra ruimte voor compost in meststoffenregels

soil-918006_1280.jpg

Met ingang van dit jaar mogen agrariërs onder bepaalde omstandigheden meer compost toepassen binnen de fosfaatgebruiksnormen. In een nieuw factsheet legt de Branchevereniging Organische Reststoffen (BVOR) uit hoe dit werkt.

3,75 procent meer loon en 200 vaste banen erbij in afvalsector

Fotolia_98633710_S.jpg

Werkgeversorganisatie WENB heeft met de vakbonden een onderhandelaarsakkoord gesloten over de cao GEO (grondstoffen, energie en omgeving).

EU investeert ruim 100 miljoen in groene projecten

Vlag Life.jpg

De Europese Commissie gaat 101,2 miljoen euro investeren in tien grootschalige milieu- en klimaatprojecten in negen lidstaten. Het gaat onder meer om een Grieks project om afval te hergebruiken.

Aanbesteding monostromen Rijksoverheid

Kleurkader - Bekers - Scherm.png

De Rijksoverheid wil vanaf 1 januari 2021 al haar monostromen (landelijk) rechtstreeks gaan beleggen bij recyclers.

Bamako Conventie bevestigt toezeggingen

africa-60570_1280.jpg

De deelnemers in de Bamako Conventie, die de dump van gevaarlijk afval in Afrika bestrijdt, hebben hun toezeggingen opnieuw bevestigd en roepen andere staten op de conventie ook te ratificeren.

Bedrijven in Heerenveen starten EPS-pilot

Fotolia_157616925_S.jpg

Acht bedrijven in Heerenveen starten een pilot om piepschuim (EPS) uit hun verpakkingsmateriaal te laten recyclen.

Wegwerpplastic in de ban bij Bol.com

Fotolia_197192434_S.jpg

Bol.com stopt met de verkoop van wegwerpplastic, zoals plastic bestek, bekers, rietjes en wattenstaafjes. In plaats daarvan biedt het bedrijf biologisch afbreekbare alternatieven.

Consumenten verspillen veel meer voedsel dan gedacht

dreamstime_s_17871866.jpg

Consumenten verspillen waarschijnlijk veel meer voedsel dan algemeen wordt aangenomen. Breed gebruikte schattingen houden geen rekening met de effecten van rijkdom op het gedrag van de consument en rijke consumenten verspillen meer voedsel.

EU-belasting op plasticafval in begrotingsvoorstel

14268433_s.jpg

In een nieuw voorstel voor de begroting van de EU is ook een belasting op plasticafval opgenomen.

Eerste ronde SDE++ eind september open

Fotolia_18156757_S.jpg

De verbrede SDE++ wordt in het najaar van 2020 opengesteld. Voor het aanvragen van subsidie voor circulaire en biobased technieken en de productie van geavanceerde biobrandstoffen moet echter nog even geduld beoefend worden.

Monitoring Plastic Pact "teleurstellend"

37600847_s.jpg

De monitoring van het Nederlandse Plastic Pact kan en moet beter. Slechts 42 procent van de partijen die data konden leveren, heeft dat ook gedaan.

Van Veldhoven licht Kamer in over chemische stoffen

poison-325515_1920.jpg

Om nieuwe milieurisico's door chemische stoffen te voorkómen en bestaande risico's te verkleinen is het op een rijtje hebben van degelijke informatie over chemische stoffen essentieel. Minister Stientje van Veldhoven vertelt de Kamer hoe het daarmee staat.

Veel steun voor Knalplastic Convenant

Dirk Groot en Merijn Tinga.jpg

De oproep van milieuactivisten Dirk Groot (de Zwerfinator) en Merijn Tinga (de Plastic Soup Surfer) om alle vuurwerk van plastic te doen is een succes. 95 procent van de supermarkten, bouwmarkten en andere retail gaf er gehoor aan.