Vakblad Afval! oktober 2022 (nr. 6)

Jaarlijks 72 miljoen euro naar duurzaamheid

In de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat is 72 miljoen euro gereserveerd voor duurzaamheid. Voor de versterking van het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving is 18 miljoen euro beschikbaar.

 

Afvalsector heeft ICT nodig bij volgende stap(pen)

In de afgelopen 25 jaar heeft ICT de afvalsector flink geprofessionaliseerd. En er komt nog veel meer aan, verwachten experts. Voor het behoud van meer en kwalitatief betere secundaire grondstoffen lijken nieuwe ICT-technieken, zoals artificial intelligence, een sleutel tot succes te vormen. “Data spelen een belangrijke rol om zo veel mogelijk recyclebare stromen uit het afval te halen.”

 

Naar minder arbeidsongevallen in de afvalsector

In de afvalsector doen zich jaar op jaar relatief gezien de meeste ernstige arbeidsongevallen voor. Ook dit jaar bleek dit weer uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zijn er extra maatregelen nodig om tot minder ernstige ongevallen in deze sector te komen?

 

'VTH-stelsel moet op de schop'

Het stelsel van vergunningverlening, toezicht en handhaving (VTH-stelsel) in Nederland is aan verbetering toe. Vorig jaar verschenen er twee vernietigende rapporten over de aanpak van milieucriminaliteit: van de commissie-Van Aartsen en de Algemene Rekenkamer. Vooralsnog is er echter niets mee gebeurd, onder andere door de langdurige demissionaire status van het kabinet. Wat gaat er mis volgens de afvalbedrijven en wat is de oplossing?

 

Grondstoffen en CO2 op de bon

Nederlanders gebruiken meer grondstoffen en stoten meer koolstofdioxide uit dan goed is voor de aarde, maar wie voelt zich daar werkelijk verantwoordelijk voor? Met grondstoffen- en koolstofbudgetten kan de overheid bedrijven en burgers met de neus op de feiten drukken. “We leven nu als keizers en koningen, maar dat is niet houdbaar.”

 

Door de ogen van ... Elisah Pals

Elisah Pals, Initiatiefnemer Zero Waste Nederland, Breda

 

Wetenschap verdeeld over plasticrecycling met 'beestjes'

Eens in de zoveel tijd duikt het weer op in de media: plasticrecycling door middel van micro-organismen zoals wormen, larven en bacteriën, of door enzymen. Toch is van een doorbraak in de vorm van een full-scale installatie nog geen sprake. Waarom niet? We legden deze vraag voor aan enkele wetenschappers in dit vakgebied.

 

Vakbeurs Recycling focust op sloopafval- en kunststofrecycling

Op 15, 16 en 17 november 2022 vindt het vakevenement voor de afval- en recyclingsector plaats in Evenementenhal Gorinchem. Vakbeurs Recycling vormt een platform waar vraag en aanbod samenkomen op het gebied van recyclingtechniek en afvalmanagement.

 

Met plasticafval bouwen aan 'Tesla onder woningen'

“Bouw iets wat mensen snappen.” Zo luidde het advies dat Bram Peters, directeur van Save Plastics, kreeg van zijn vrouw Marlous. Daarop besloot hij hun eigen woning te maken van onder meer gerecycled laagwaardig plasticafval. En als het aan hem ligt, is dit pas het begin.

 

Reclame moet verboden worden

De slimme marketeer is voor menig bedrijf de reden van bestaansrecht. Het gaat er niet om of jouw product echt nodig is of wellicht milieuvervuilend. De marketeer zorgt ervoor, met gerichte reclame en steeds vaker met een groengewassen sausje, dat het gekocht wordt.

 

Chroom-6 voor het voetlicht

In een kort geding over chroom-6 deed de voorzieningenrechter van de Rechtbank Den Haag afgelopen 5 juli 2022 een uitspraak. Een recyclingbedrijf dat met chroom-6 verontreinigd schroot verwerkt, had het geding aangespannen. Waar ging het over?

 

“Nederland is een bakermat van innovatie”

De AMCS Group is actief in 22 landen, van Australië tot Denemarken, maar Nederland blijft een zeer belangrijke markt voor het softwarebedrijf. En niet alleen omdat AMCS er veel klanten heeft.

 

Datagedreven werken

Clever Consultancy helpt afvalbedrijven datagedreven te werken, zodat ze hun bedrijfsvoering uiteindelijk nóg efficiënter kunnen uitvoeren.

 

'1 plek voor alles, alles op zijn plek'

Nooit meer last van: in verschillende softwarepakketten moeten werken? Informatie van verschillende plekken verzamelen? Onnodig gegevens moeten overtypen? Oneindige en onnodige software abonnementen? Of chauffeurs die stilstaan als er even geen internetbereik is?

 

Volle kracht vooruit naar een circulaire economie?

De energietoelevering staat onder druk door de torenhoge gasprijzen. Productielijnen en soms zelf volledige bedrijven worden stilgelegd. Hoe garandeert Indaver als afvalbedrijf dat haar verwerkingsinstallaties niet stilvallen? Blijven investeren in high-tech recycling- en verwerkingsinfrastructuur en opslagcapaciteit blijkt het antwoord.

 

Een nieuwe kijk op automatisering

In 2018 is de eerste versie van OMS4Business live gegaan, naar een idee van directeur Léon Fleischeuer. Het proces moest anders: moderner, sneller en vooral eenvoudiger. Een strak proces in slechts vier stappen van order tot factuur. Gebouwd via moderne technieken in de cloud, web-based en volledig digitaal.