Vakblad Afval! augustus 2024 (nr. 5)

Kwaliteit en voordeligheid gecombineerd 

De bekende textielinzamelaar Sympany prijst de ondergrondse containers van TTC Nederland aan en biedt zelfs een tegemoetkoming van 1.000 euro bij aanschaf. Deze containers onderscheiden zich door hun uitmuntende kwaliteit en concurrerende prijs, een combinatie die zorgt voor droge en kwalitatief hoogwaardige textielinzameling. 

 

“De monteur in mij wil nog altijd snel problemen oplossen” 

Afgelopen jaar schoof Jan Lenstra een stoeltje door in de directie van Veolia Nederland. De Chief Operating Officer werd Chief Executive Officer. Hoewel hij zich sindsdien veel minder met de operatie bezighoudt, kan hij het niet laten zo af en toe zijn 'monteursbril' op te zetten. “Als CEO vertel ik soms twintig keer hetzelfde verhaal, dan is het ook fijn om dagen te hebben waarop je concrete problemen tackelt.” 

 

Publieken nemen publieke taak over 

Het tij lijkt niet meer te keren voor de deprivatisering van de huis-aan-huisinzameling. Wat zijn de alternatieven voor gemeenten die nu nog de inzameling uitbesteden? 

 

Recycling door belangen geketend?  

“Begrijp me niet verkeerd, ik ben enorm voor recycling.” Toch probeert Gooise Meren-wethouder Hugo Bellaart - vooralsnog met succes - de route naar verbranding voor bepaalde verpakkingsmaterialen open te houden. Ook wil hij in de onderhandelingen met Verpact grotere afstand creëren tussen de VNG en de NVRD. Maar daarvoor was minder steun.  

 

Innovatie in circulaire economie: AI in grondstoffenbeheer 

De gevolgen van afvalvervuiling worden steeds tastbaarder met oplopende kosten en toenemende veiligheidsrisico's voor medewerkers door bijvoorbeeld onjuist aangeboden lachgascilinders. Om deze uitdagingen aan te gaan, brengt AMCS een innovatieve technologie voor het voetlicht: het toepassen van kunstmatige intelligentie (AI) en Computer Vision in afvalbeheer. 

 

Kanaries in de kolenmijn 

Als het Rotterdamse adagium 'niet lullen, maar poetsen' één groep Rotterdammers past, dan zijn het wel de vrijwilligers van Zwerfie Rotterdam, zou je zeggen. Oprichter van het collectief Ivo Rodermans ziet dat echter anders. “Wij moeten juíst onze mond opentrekken. Het opruimen van zwerfafval geeft ons recht van spreken.” 

 

Evoa en de restrechter 

Het bedrijf KMS wilde een schip voor reparatiewerkzaamheden naar China transporteren. De Nederlandse overheid blokkeerde dit transport, omdat ze het schip als afvalstof beschouwde. Om de blokkade op te heffen, stapte het bedrijf naar de rechtbank. De 'restrechter' van rechtbank Den Haag wees de vordering af. 

 

Eerste gemeenten aan de slag met verbeterde textielcontainers 

Naar schatting wordt ieder jaar meer dan 1 kton ingezameld textiel vernietigd omdat het nat is. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in maart riep textielinzamelaar Sympany gemeenten op lekke ondergrondse textielcontainers te vervangen. De eerste gemeenten hebben zich inmiddels gemeld.  

 

De circulaire economie vraagt om een andere overheid  

Pieter Walraven is managing partner Public Matters. Hij ziet het gebrek aan circulaire ambities in het hoofdlijnenakkoord van de nieuwe coalitie niet per se als iets negatiefs. Misschien heeft de circulaire economie wel baat bij een overheid die minder gericht is op handhaven en nieuwe regels, maar meer op samenwerken, versnellen en het bouwen van draagvlak. 

 

Plasticrecyclers tussen hoop en vrees 

De plasticrecyclingsector verkeert al een tijdje in zwaar weer en faillissementen worden niet uitgesloten. Toch overheerst op de internationale beurs voor plasticrecyclers in Amsterdam een gevoel van optimisme.  

 

Door de ogen van ... Esther de Reus 

Directeur-bestuurder Buha, Doetinchem 

 

Is dit mijn afscheidscolumn?

De vraag is niet of mijn dagen als columnist geteld zijn, maar wanneer. Ik ben nog niet ontslagen, dus de kwaliteit zal nog steeds aan de verwachtingen van de redactie en de lezer voldoen. Maar het einde nadert!