Vakblad Afval! september 2024 (nr. 6)

Plussen en minnen in nieuwe kabinetsplannen

Op de begroting van het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat stijgt het budget voor de circulaire economie komend jaar, zo bleek op Prinsjesdag. Het is dan ook een 'beleidsprioriteit voor 2025'. Maar of de circulaire economie onderaan de streep écht geholpen is met alle nieuwe kabinetsplannen is maar zeer de vraag, afgaande op reacties uit de sector.

 

'Tekort aan verwerkingscapaciteit lachgascilinders van tafel' 

In 2023 stapelden de problemen rond afgedankte lachgascilinders zich in rap tempo bijna letterlijk op. De verwerkingsketen was niet toegerust op de sterke groei van deze 'nieuwe' afvalstroom. Investeringen van meerdere partijen zorgen er een jaar later voor dat die druk is opgeheven.     

 

Kwaliteit grondstoffen: een nieuwe rol voor inzamelbedrijven 

Bij het verbeteren van de kwaliteit van grondstoffen ligt de nadruk te veel op wat inwoners moeten doen, vindt Rova. Directeur Roger Beuting roept publieke afvalbedrijven op meer hun eigen verantwoordelijkheid te nemen. Net zoals andere partijen in de keten dat moeten doen.  

 

Appels en peren in de vrachtauto 

De transitie naar schoner en emissieloos transport van goederen en afval bestaat niet alleen uit het materieelvraagstuk. Ook de efficiency in de logistieke ketens ligt onder een vergrootglas. Lege vrachtwagens moeten gevuld worden. Maar waarom zijn vrachtwagens zo leeg? 

 

Jansen heroverweegt verplichte inpandige opslag afval

De kritiek van metaalrecyclers en afvalbedrijven op een verplichting om verstuivende stoffen inpandig op te slaan is aangekomen in Den Haag. Staatssecretaris Chris Jansen gaat er met brancheorganisaties over in gesprek. 

 

“Executie van sterke strategie is onze uitdaging” 

Werkelijk opereren als een waste-to-productbedrijf: daar is de komende jaren wat Mark Thys betreft nog de nodige winst te behalen voor Renewi. “Als we ons rapport bekijken, zien we dat we een sterke strategie hebben neergezet. Maar ook dat we die heel moeilijk tot uitvoering kunnen brengen.” De kersverse COO Commercial Waste schetst waar de uitdagingen, maar ook de kansen liggen. 

 

UBQ Materials werkt in Brabant aan blauwdruk 

Ruim tien jaar geleden kwam de Israëlische professor Oded Shoseyov met een concept om fijn huishoudelijk restafval om te zetten in een thermoplastische composiet. Inmiddels werkt UBQ Materials in West-Brabant hard om dit materiaal als alternatief aan te bieden voor verschillende soorten primaire materialen. 

 

CloudWeigh laat industriële data vrijer stromen 

Na jarenlange ontwikkeling is de innovatieve softwareoplossing CloudWeigh nu beschikbaar voor bedrijven in diverse sectoren. Informatie-uitwisseling die veelal nog lokaal wordt aangestuurd, krijgt dankzij CloudWeigh een soepel toegankelijke plek in de cloud. Van daaruit kunnen gegevens van bijvoorbeeld weegbruggen realtime worden beheerd. Ook stromen ze makkelijk door naar cloudoplossingen voor boekhouding, planning of orderadministratie.  

 

Door de ogen van ... Vincent Janssen

Directeur KTK, Almelo

 

Hoe de afvalstoffenbelasting de circulaire economie frustreert 

Bij de evaluatie van de afvalstoffenbelasting moet het Ministerie van Financiën twee beperkende voorwaarden voor toepassing van de zogenoemde in-/uitmethode kritisch tegen het licht houden, vindt Hans Spaermon. De al lang achterhaalde voorwaarden zitten volgens de fiscaal specialist vooral stortplaatsen in de weg bij hun rol in de circulaire economie. “Hopelijk schudt iemand in de Tweede Kamer het ministerie wakker.”   

 

'Laat zien wat een circulaire wereld is'

Maak duidelijk hoe de wereld eruitziet met minder materialen en meer circulariteit. Zo zien consumenten wat het oplevert als ze minder grondstoffen gaan gebruiken. Deelnemers aan een panel dachten hardop na over concrete acties, na een lezing van hoogleraar Hans Bruyninckx bij het Planbureau voor de Leefomgeving over de transitie naar duurzaam grondstoffenverbruik.  

 

IenW en afvalsector botsen over gewijzigd Besluit melden 

Vlak voor de inwerkingtreding besloot het Ministerie van Infrastructuur en Waterstaat afgelopen juni het van kracht worden van het gewijzigde Besluit melden een half jaar uit te stellen. Afval- en recyclingbedrijven hebben tot begin volgend jaar om zich voor te bereiden op de nieuwe situatie. Desondanks vrezen zij dat de wijzigingen de circulaire economie lam leggen. 

 

De rechter is boos! 

Een recyclingbedrijf op Urk slaat piepschuim in de buitenlucht op en een buurbedrijf uit zijn zorgen hierover. De gemeente pakte de handhaving slechts deels en - in de ogen van de voorzieningenrechter - niet voortvarend genoeg op. Tot irritatie van de rechter.