Categorie: Management | Gepubliceerd: 17 augustus 2023

Fossiele subsidies zitten ook circulaire economie in de weg

Een brede coalitie van organisaties die zich zorgen maakt over fossiele subsidies gaat hierover vandaag het gesprek aan met demissionair klimaatminister Rob Jetten en belastingstaatssecretaris Marnix van Rij. Ook kringloopbedrijven roeren zich.

Ook de overheid kan geld maar één keer uitgeven. Geef het dan uit in sectoren die CO2 besparen, vindt BKN.
Foto: Josh Appel | Unsplash

Op 22 mei plaatste een coalitie van 97 financiële instellingen, bedrijven, kennisinstellingen en (klimaat)organisaties een brandbrief in NRC waarin ze het kabinet opriep om fossiele subsidies af te schaffen. Die brief is inmiddels door zo’n 260 organisaties uit alle hoeken van de samenleving en 30.000 individuen getekend. Uit de afvalwereld tekenden afval- en energiebedrijf HVC en de Branchevereniging Kringloopbedrijven Nederland (BKN). Een echte reactie van het kabinet bleef tot op heden echter uit.

Demissionair minister Jetten beloofde eerder wel om uiterlijk in het voorjaar in kaart te brengen welke fossiele subsidies er nu precies zijn, maar ook deze analyse is nog niet verschenen. Laat staan dus een plan om de fossiele subsidies af te bouwen.

Hiske Arts, campaigner van Fossielvrij NL, laat op LinkedIn weten dat een brede coalitie van organisaties vandaag (17 augustus) in gesprek gaat met demissionair minister Jetten en staatssecretaris Marnix van Rij. Met concrete voorbeelden willen ze laten zien hoe fossiele subsidies perverse prikkels vormen die een duurzame en circulaire economie in de weg staan. Ze dringen aan op een rechtvaardig afbouwplan.

Tijdens het gesprek schuiven Greenchoice, FNV, ASN Bank, Groene Zorg Alliantie, Dutch Green Building Council, Sprinklr, Landelijke Studenten Vakbond, WISE Nederland, Tolhuistuin, Drift for transition en Fossielvrij NL aan, maar ook BKN, dat namens kringloopbedrijven zal uitleggen hoe het afschaffen van fossiele subsidies hen verder kan helpen - en daarmee de circulaire economie.

Verschuif de gelden

“De fossiele industrie, die veel CO2 uitstoot, ontvangt nog steeds allerlei subsidies. Terwijl kringlooporganisaties, die juist CO2 besparen door verkoop, recycling en upcycling van tweedehands spullen, btw betalen over tweedehands spullen waar al een keer btw over betaald is”, legt BKN-directeur Rachel Heijne uit aan AfvalOnline. Kringlooporganisaties besparen jaarlijks 156 miljoen kilo CO2, verwijst ze naar cijfers over kringloopbranche in 2022. “De besparing zou nog veel meer kunnen zijn als we meer kunnen repareren en upcyclen. Dit is nu nog lastig omdat arbeid heel duur is en grondstoffen relatief goedkoop.”

Heijne zal er bij de bewindslieden voor pleiten dat het geld dat nu nog naar subsidiering van de fossiele industrie gaat, gebruikt moet worden om een impuls te geven aan sectoren die CO2 besparen in plaats van uitstoot. “Voor onze sector zou dat betekenen: geen btw op tweedehands en het verschuiven van belasting van arbeid naar grondstoffen.

30 miljard euro

Afgelopen maart kwam econoom en oud-Europarlementariër Alman Metten met een nieuwe berekening over de hoogte van fossiele subsidies in Nederland. De uitkomst was nóg hoger dan zijn eerdere berekening: de gemiste inkomsten uit belastingvoordelen lopen in sommige jaren op tot 30 miljard euro per jaar.

Door te stoppen met fossiele subsidies, en dit geld te herinvesteren in energie-efficiëntie, hernieuwbare energie en sociale vangnetten voor mensen die nadelen ervaren van de transitie, zou de uitstoot van broeikasgassen met 7,5 procent omlaag kunnen worden gebracht, bleek eerder uit een onderzoek van IISD, Oil Change International en Milieudefensie.