Categorie: Politiek en beleid | Gepubliceerd: 22 september 2023

Kamer wil af van fiscaal voordeel fossiele grondstoffen

De Tweede Kamer wil dat het kabinet het afschaffen van fossiele voordelen tot diplomatiek speerpunt maakt.

De Tweede Kamer wil al jaren af van fiscale prikkels die de klimaatdoelen tegenwerken, maar echt vlotten doet dit niet.
Foto: Josh Appel | Unsplash

Uit de Miljoenennota bleek eerder deze week dat bedrijven die fossiele brand- en grondstoffen gebruiken in Nederland jaarlijks profiteren van zo’n 40 miljard euro aan financiële en fiscale voordelen. Het gaat onder andere om een belastingvrijstelling voor aardolie die wordt verwerkt in kunststof à 14 miljard euro. Een fiscaal voordeel dat voor onder andere kunststofrecyclers niet is uit te leggen. Zeker niet in een tijd waarin ze met hun recyclaat nauwelijks kunnen concurreren met producenten van virgin kunststoffen.

De Tweede Kamer wil af van de zogenoemde ‘fossiele subsidies’. In het Belastingplan 2024 worden daar al een aantal maatregelen voor getroffen. Een aanzienlijk deel van de financiële en fiscale voordelen voor fossiele brand- en grondstoffen vloeit echter voort uit internationale verdragen en verplichtingen. Nederland kan niet zomaar eenzijdig overgaan tot het schrappen of veranderen van deze regels.

De Kamer heeft tijdens de Algemene Politieke Beschouwingen daarom een motie van Jan Paternotte (D66) en Henri Bontenbal (CDA) aangenomen, waarin ze de regering oproept het afschaffen van fossiele voordelen tot diplomatiek speerpunt te maken. In de aanloop naar de volgende klimaattop moet Nederland proberen met andere welwillende landen een kopgroep te vormen om de internationale fossiele subsidies zo snel mogelijk af te schaffen.  

Geen afbouwpad in Klimaatwet

Of de motie zoden aan de dijk zet, is afwachten. In 2018 nam de Tweede Kamer al eens met brede steun een motie aan die de regering opriep om fiscale prikkels die de klimaatdoelen tegenwerken af te bouwen. Vijf jaar later pas, op afgelopen Prinsjesdag, kwam het kabinet echter pas met een inventarisatie van alle fiscale voordelen op het gebruik van fossiele brand- en grondstoffen en slechts enkele voorzichtige afbouwmaatregelen.

Voor Kamerlid Jan Paternotte en collega’s Jesse Klaver (GroenLinks) en Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) was het een reden om de regering in een tweede motie op te roepen een afbouwpad voor fossiele subsidies te verankeren in de Klimaatwet, inclusief een jaarlijkse rapportage. Anders dan voor de motie Paternotte/Bontenbal was er voor deze motie echter geen Kamermeerderheid.