Categorie: Circulaire activiteiten | Gepubliceerd: 19 maart 2024

PKO komt met nieuwe landelijke wel/niet-lijst voor pmd

De nieuwe landelijke wel/niet-lijst moet inwoners meer helderheid geven bij de afvalscheiding van pmd, om de vervuiling van deze afvalstroom zo veel mogelijk te verminderen. Door de vele vervuiling lopen de kosten van de gemeenten namelijk op.

De wel/niet-lijst voor pmd.
Foto: Recycleklaar.nl

In samenwerking met Milieu Centraal, Vang-HHA, HVC, Omrin en NVRD heeft het Platform Ketenoptimalisatie (PKO) de nieuwe wel/niet-lijst opgesteld. Het PKO, een samenwerking tussen de Vereniging Nederlandse Gemeenten (VNG) en Verpact (het voormalige Afvalfonds Verpakkingen), verwacht dat de lijst inwoners helpt om hun afval goed te scheiden. Volgens Rob Versfeld van Milieu Centraal bestond er onduidelijkheid bij de consument. “Hierdoor raakten pmd-afvalstromen vervuild. Milieu Centraal heeft de nieuwe wel/niet-lijst verwerkt in de Afvalscheidingswijzer en op haar website. Zo bieden we de consument helderheid.”

Hester Klein Lankhorst van Verpact en Paul Hofman van VNG en NVRD benadrukken het belang van een goede communicatie om de transitie naar een circulaire economie te bevorderen. “Om afval zo duurzaam en circulair mogelijk te verwerken, stimuleren gemeenten hun inwoners om het afval op een juiste manier gescheiden aan te bieden. Uitgangspunt voor een goede afvalscheiding is dat het voor inwoners logisch is wat in welke bak of zak thuishoort”, vinden de beide co-voorzitters van het PKO. “We zijn dan ook blij dat we samen de nieuwe pmd wel/niet-lijst hebben opgesteld. Dit maakt het voor bewoners eenvoudiger om goed te scheiden. Daarmee verwachten we dat nog meer ingezameld pmd kan worden gerecycled.”

Gemeenten kunnen de lijst gebruiken in hun communicatie naar hun inwoners. De wel/niet-lijst voor pmd is te vinden op www.recycleklaar.nl.

Vervuilingsprobleem

De hoeveelheid vervuiling in het pmd zorgt al geruime periode voor een groot probleem voor gemeenten. Deze afvalstroom mag sinds 1 januari 2020 maximaal 15 procent bevatten. Is het percentage hoger, dan wordt het pmd als restafval behandeld. Afkeur van een partij pmd betekent dat de gemeenten niet alleen een inzamelvergoeding mislopen, maar ook moeten betalen voor het verbranden van het pmd. In 2021 vormden dertien Twentse gemeenten een proefgebied voor het toenmalige Nedvang – dat inmiddels onderdeel is van Verpact – om het vervuilingspercentage naar beneden te krijgen. Destijds vroegen gemeenten zich echter ook af of de afgesproken grens van 15 procent vervuiling reëel is.

In juni vorig jaar bracht het PKO de 'Analyse van het kosten- en samenstellingsonderzoek pmd' naar buiten, waaruit bleek dat brongescheiden pmd gemiddeld voor 28,9 procent uit stoorstoffen bestaat. Over hoe het zat met de kosten repte de PKO echter met geen woord. Ook een aangekondigd recenter onderzoek naar de samenstelling van pmd (het zogenoemde SO-light) waarvan de resultaten na de zomer van 2023 werden verwacht, houdt het PKO op de eigen plank. Navraag levert vanuit Verpact de summiere reactie op dat 'de onderzoeken niet openbaar zijn'. 

Het gebrek aan transparantie is jammer, want de financiële kant van de kwestie houdt de gemoederen ondertussen behoorlijk bezig. Tijdens de ALV van de VNG van afgelopen december namen de gemeenten een motie van de gemeente Losser – een van de Twentse gemeenten – aan om onder meer duidelijkere afspraken te maken over afkeur en vervuiling van verpakkingsafval en transparantie over de kostenvergoeding. In een uitzending van Pointer van vorige maand bleek dat het bedrag dat Verpact niet uitbetaalt bij een afgekeurde vracht was opgelopen tot ruim 9 miljoen euro. Dit bedrag blijft op de rekening van Verpact staan. De kosten van de gemeenten lopen echter op. VNG pleitte destijds voor een ruimere norm voor de goedkeuring van pmd en meer grip op de reden van goed- en afkeur. Via LinkedIn liet Klein Lankhorst weten, naast nascheiding, naar één systeem van bronscheiding te willen.