Archief


Zoek
in

Nieuws

1807 items gevonden.

Veiling emissierechten levert Nederland minder op

dreamstime_m_4017090.jpg

De veiling van emissierechten leverde Nederland vorig jaar 353 miljoen euro minder op. Is dat goed of slecht nieuws?

45 uitstootvrije inzamelvoertuigen voor hoofdstad

dreamstime_xxl_80724653.jpg

Amsterdam krijgt volgend jaar 45 elektrische afvalinzamelvoertuigen geleverd. De levering past binnen de planning voor het realiseren van de laadinfrastructuur.

Milieubewustzijn Belgen gegroeid, maar gedrag blijft achter

dreamstime_m_147449366.jpg

De meeste Belgen zeggen hun afval altijd te scheiden, met als reden dat verpakkingen worden gerecycled en grondstoffen opnieuw worden gebruikt. Dit is een concretere motivatie dan zo'n tien jaar geleden.

Versnelde actie tegen vol stroomnet

sophie-hermans-4.jpg

De overheid werkt samen met netwerkbeheerders aan ruim honderd maatregelen tegen een vol stroomnet. Ondanks alle inspanningen neemt de wachtlijst met bedrijven die een nieuwe of zwaardere aansluiting willen toe. Minister Hermans wil de aanpak nu verder versnellen.

Advies aan avi's: bepaal vergoeding voor uitstootheffingen

dreamstime_m_211664269.jpg

Als avi's naast de CO2-heffing straks ook te maken krijgen met het Europese emissiehandelsysteem, heeft dat gevolgen voor de kosten van restafvalverwerking. Adviesbureau KplusV adviseert hoe avi's hiermee om kunnen gaan.

'Niet blindstaren op transportafstand naar verwerker'

filename.jpg

Bij de aanbesteding van de verwerking van afval kijken gemeenten regelmatig naar de impact van afvaltransporten naar de verwerker. Adviesbureau KplusV ziet echter dat de wijze van verwerking al snel een veel grotere impact heeft op de totale CO2-impact.

Kennispleinen moeten circulaire projecten helpen

scott-graham-5fNmWej4tAA-unsplash.jpg

De Rijksdienst voor Ondernemend Nederland wil circulaire projecten meer ondersteuning bieden door informatie over nieuwe wetgeving op het gebied van plastics en reparatie te bundelen.

Routekaart wijst de weg naar koolstofverwijdering in 2040

dreamstime_m_341865566-AO Ankeiler.jpeg

Om de klimaatdoelen te halen is grootschalige koolstofverwijdering nodig. Het kabinet heeft een routekaart voor de lange termijn gepresenteerd, met een sterk accent op technologie, subsidie en Europese samenwerking.

Opinie: Hoe het statiegeldsysteem nog beter kan

Hester Klein Lankhorst (002).jpg

Het klinkt sympathiek om niet-geïnd statiegeld aan consumenten terug te betalen. Maar een goed functionerend statiegeldsysteem kost veel geld en vraagt om structurele investeringen om het verder te verbeteren, betoogt Hester Klein Lankhorst van Verpact in haar opiniestuk.

Oost-Europa blijft ver achter met afvalbeheer

dreamstime_6553607.jpg

Toewijzingen uit de EU-begroting voor maatregelen op het gebied van de circulaire economie en gemeentelijk afvalbeheer zijn onvoldoende om Centraal- en Oost-Europese landen te helpen de EU-doelen voor het koolstofarm maken van de economie te halen.

Meer hernieuwbare elektriciteit, maar biomassa zet daling door

dreamstime_l_45615463.jpg

In 2024 is in Nederland meer elektriciteit uit hernieuwbare bronnen geproduceerd. De productie uit biomassa nam echter af.

De spagaat van hernieuwbare energie uit afval

DSC02345.JPG

De productie van energie uit huishoudelijk afval speelt nog steeds een belangrijke rol in de hernieuwbare energievoorziening. Maar voor hoe lang?

Afvalstort goed voor 19 procent van Europese methaanemissies

logo stortplaats_jpg.jpg

De afvalsector is de op een na grootste uitstoter van methaan in Europa. Dat komt grotendeels door het storten van afval. Maar er is de afgelopen decennia vooruitgang geboekt, en ook de toekomst ziet er hoopvol uit.

Samen Tegen Voedselverspilling wendt zich tot gemeenten

dreamstime_m_14654962.jpg

Veel gemeenten onderschatten de impact van voedselverspilling. Door voedselverspilling terug te dringen, kan een gemeente echter flinke stappen zetten op meerdere beleidsterreinen.

Plussen en minnen voor afvalsector in de advies SDE++ 2025

dreamstime_m_70798159-AO Ankeiler.jpeg

De SDE++ 2025 biedt kansen voor de afvalsector, met name op het gebied van CO2-afvang. Tegelijkertijd blijft de circulaire economie grotendeels afhankelijk van andere beleidsinstrumenten, zoals de nationale grondstoffenstrategie en sectorale regelgeving.

Freek Vonk roept leerlingen op tot actie tegen zwerfafval

Freek-in-Supporter-van-Schoon-campagne-AO Ankeiler.jpeg

Scholen en BSO's kunnen een actie aanmaken voor de Scholendag van de Landelijke Opschoondag. 'Supporter van Schoon' en kinderheld Freek Vonk roept leerlingen op om mee te doen om een zichtbaar verschil te maken in de strijd tegen zwerfafval.

Friesland gooit GPS-trackers in het water

dreamstime_m_52982237-AO Ankeiler.jpeg

Het project 'Gjin plestik ne ús Waad' moet duidelijk maken hoe plasticafval zich via het Friese oppervlaktewater richting de Waddenzee beweegt.

Overheden hebben minder aandacht voor circulair inkopen

dreamstime_m_29628979-AO Ankeiler.jpeg

Om de circulaire economie in Nederland te versnellen, moeten aanbestedingen niet alleen op prijs worden gegund, maar ook op duurzaamheidseisen. Dat zegt de overheid al jaren, maar doen blijkt wat anders.

Forse daling Europese broeikasgasuitstoot in 2023

dreamstime_m_105685828.jpg

In 2023 stootte economische activiteiten en huishoudens 7 procent minder broeikasgassen uit dan een jaar eerder. Ook dalen emissies harder dan dat de economie groeit.  

Tool geeft inzicht in milieu-impact textiel

folded-443509_1920.jpg

Een nieuwe tool moet beleidsmakers inzicht geven welke maatregelen bijdragen aan een duurzamere textielketen. Dat helpt ze om keuzes te maken over duurzaam beleid voor het gebruikt van textiel.

Vorige  1   2   3   4   9   25   91  Volgende

Artikelen

59 items gevonden.

Jubilerende Repair Cafés hebben wind in de rug

repair café.jpg

Als antwoord op de almaar groeiende afvalberg én het verdwijnen van reparateurs uit het straatbeeld, bedacht voormalig journalist Martine Postma vijftien jaar geleden het concept van het Repair Café. Inmiddels zijn er wereldwijd meer dan 3.200 van dit soort cafés, en de groei is er nog niet uit.  

Recycling en de strijd tegen waterschaarste

dreamstime_m_110464932.jpg

Klimaatverandering en de steeds extremere weersomstandigheden zorgen ook in Nederland voor een dreigend watertekort. Voor de recyclingindustrie een belangrijk gegeven om rekening mee te houden, want water is een belangrijk onderdeel van het afvalrecyclingproces. Daarbij gelden er steeds strengere eisen voor het lozen van vervuild water en nemen de kosten hiervan toe.

No Palm Ingredients: duurzame missie met reststromen

Fotografie NoPalm Ingredients_-3.jpg

Duurzame gistolie als alternatief voor palmolie is uit vele reststromen te maken. Start-up No Palm Ingredients wil met leveranciers en afnemers werken aan een grootschalige productie. De eerste Nederlandse fabriek opent in 2025 en moet de aftrap vormen voor meer locaties in Europa en Noord-Amerika.

“Ik mis gewoon visie”

Marjan Minnesma-portrait1-1091.jpg

Het Urgenda-vonnis uit 2015, inclusief de uitspraak in het hoger beroep van oktober 2018, dwong de Nederlandse overheid sneller grotere stappen te nemen om de uitstoot van broeikasgassen terug te dringen. Een van de maatregelen die daarop volgde, was het belasten van de import van brandbaar restafval. Urgenda-directeur Marjan Minnesma snapt die keuze, maar hekelt het gebrek aan langetermijnperspectief.

Grondstoffen en CO2 op de bon

104571646_m.jpg

Nederlanders gebruiken meer grondstoffen en stoten meer koolstofdioxide uit dan goed is voor de aarde, maar wie voelt zich daar werkelijk verantwoordelijk voor? Met grondstoffen- en koolstofbudgetten kan de overheid bedrijven en burgers met de neus op de feiten drukken. “We leven nu als keizers en koningen, maar dat is niet houdbaar.”

'Duurzaamheid heeft nog geen duidelijke plek in het onderwijs'

41059421_m.jpg

Duurzaamheid en circulariteit moeten beter worden geïntegreerd in het onderwijs, vindt de Europese Commissie. Maar in hoeverre besteedt het onderwijs hier op dit moment al aandacht aan? En hoe kan dit beter?

Versnelling nodig voor realisatie Nederlandse groengasambitie

Pellets - biokolen (002).jpg

In het Klimaatakkoord is opgenomen dat Nederland in 2030 2 miljard kubieke meter groengas moet produceren. Drie jaar na het sluiten van het akkoord blijft de jaarproductie echter steken op ruim 200 miljoen kuub groengas. Om de groengasambitie alsnog waar te maken, is exponentiële groei nodig, waarschuwen Perpetual Next en Gasunie.

Een circulaire keten voor fietsbanden: reëel of utopie?

IMG_0904 binnenbanden voor recycling.JPG

Fietsen is goed voor mens en milieu. De manier waarop we in Nederland met versleten fietsbanden omgaan, is dat niet. Op enkele duurzame initiatieven voor hergebruik na, verdwijnt het gros nog altijd in de verbrandingsovens.

Donuteconomie als instrument richting een duurzame stad

dreamstime_m_25226543.jpg

Een groot deel van de wereldbevolking woont in steden. Samen zijn die steden verantwoordelijk voor meer dan 60 procent van het mondiale energieverbruik. En voor ruim 70 procent van de wereldwijde uitstoot van broeikasgassen. Met het donutmodel hebben bestuurders een economisch instrument in handen om de stedelijke ecologische voetafdruk te verkleinen.

De deceptie van 2021

dreamstime_m_192657463.jpg

2021 moest het jaar worden waarin de overheid circulariteit een flinke boost zou geven. Dat stond vorig jaar bovenaan het wensenlijstje van de afvalsector. Maar de invulling van het gewenste 'drang- en dwangbeleid' bleef nagenoeg uit. Wel zijn er in 2021 (kleinere) stappen voorwaarts gezet en wijzen lezers dit jaar zelfs een 'uithangbord voor de circulaire economie' aan.

'Productieplannen biokerosine bedreigen gebruik biodiesel'

rotterdam_nexbtl_plant_night2.jpg

Nederlandse producenten van biodiesel uit afval maken zich zorgen over Haagse plannen voor de verduurzaming van de luchtvaart. Grondstoffen die nu nog worden ingezet voor biodiesel voor het wegtransport en de scheepvaart, dreigen te worden aangewend voor vliegtuigbrandstoffen. Over hoe erg dat is, blijken de meningen verdeeld.

Meer ruimte voor duurzame samenwerking afvalbedrijven

Green Collecting Haarlem1.jpg

De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil het concurrerende bedrijven gemakkelijker maken om duurzaamheidsafspraken te maken. Advocaat Maurice Essers verwacht dat afvalbedrijven hier gretig gebruik van gaan maken. “Op dit moment is er nog vaak onzekerheid over wat er wel en wat er niet mag.”

Slingerbeweging treft houtige biomassa

Biomassacentrale Diemen_intranet.jpg

De discussie over biomassa is in volle hevigheid losgebarsten. Vooral over het verbranden van houtige biomassa is de kluwen van voor- en tegenargumenten praktisch onontwarbaar. Een belangrijke optie in de energietransitie staat daarmee ter discussie. De nuance moet in elk geval terug in het debat, vinden voor- en tegenstanders.

Circulaire economie in de provincie

friesland biosintrum.jpg

De regio is bij uitstek de plek waar het moet gebeuren met de circulaire economie. Provincies zien het vooral als hun taak om aan te haken bij het bedrijfsleven, iedereen bewust te maken en de boel te stroomlijnen. Langzamerhand wordt scherper waar ze het verschil kunnen maken.

'Economisch systeem werkt duurzame start-up tegen'

178482-PeerbyGoPers-DaanWeddepohl-03df74-original-1441882617.jpg

Er is volop ruimte voor start-ups in recycling, reparatie en andere circulaire initiatieven, zegt Daan Weddepohl van Peerby. Maar een goed idee voor een nieuw project betekent niet automatisch dat het financieel ook een succes wordt. Weddepohl beschrijft zijn ervaringen in een boek.

Lush beloont klant voor recycling cosmeticapotjes

black_pot_recycling_image_green_hub_4.jpg

Cosmeticabedrijf Lush markt zich hard voor het reduceren van overtollige plastic verpakkingen. Consumenten die bij vestigingen van Lush hun lege potjes inleveren, krijgen een gezichtsmasker cadeau. In Nederland brengt 8 procent van de klanten de potjes terug, maar dat percentage moet verder omhoog, vindt Lush.

Zoektocht van Ikea naar schone gerecyclede producten

494946 tomat plantenspuit.jpg

Als een van de grootste grondstofgebruikers wil Ikea een serieuze bijdrage leveren aan de circulaire economie. In 2030 wil het concern klimaatpositief en circulair werken. Dat is een weg zonder gebaande paden. Hoe ver is het concern, en dan vooral in Nederland?

Exportvergunningen AEC's op de tocht

dreamstime_m_158772247.jpg

De staatssecretaris van Infrastructuur en Waterstaat wil een eind maken aan de export naar Duitsland van gevaarlijke stoffen die vrijkomen bij het verbranden van afval. Nederlandse afvalbedrijven lijken deze stoffen hierdoor op termijn gedwongen naar Renewi op de Maasvlakte te moeten sturen. De Raad van State moet uitmaken of dit terecht is.

Eigen afval eerst

rdf-balen-schip-vk-zweden.jpg

De groei van de economie resulteert in Nederland in meer afval. Er wordt meer gerecycled, gecomposteerd en verbrand, maar ook meer gestort. Om het 'eigen afval' zo goed mogelijk te kunnen verwerken, importeren afvalbedrijven inmiddels fors minder Brits afval. Om het storten van afval terug te dringen, lijkt echter meer nodig.

Bescheiden World Efficiency is “slechts het begin”

Stéphanie Gay-Torrente tijdens World Efficiency 2017.jpg

Klimaatoplossingen bestaan niet, vindt World Efficiency manager Stéphanie Gay-Torrente. Oplossingen die de impact op het klimaat verminderen wel. De afvalindustrie kan een steentje bijdragen, maar of ze thuishoren op World Efficiency “hangt wel af van de oplossingen die ze bieden.”

Vorige  1   2   3  Volgende