Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1923 items gevonden.

Sorteren op  

Twee circulaire innovaties mogelijk Nationale Iconen

Mona Keijzer EZK.jpg

Projecten voor de upcycling van pet bij Ioniqa en het volledig circulaire vervangen van lood door Leadax zijn in de race om de titel Nationaal Icoon te mogen dragen.

Brits verbod op plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes

rietjes.jpg

Vanaf april 2020 is er in het Verenigd Koninkrijk een verbod op de levering van plastic rietjes, roerstaafjes en wattenstaafjes. Voor mensen met medische behoeften of handicap komt een uitzondering.

Wiebes: '(Bij)stook van biomassa is CO2-neutraal'

Eric Wiebes.jpg

Als een nieuwe biomassacentrale voldoet aan alle wet- en regelgeving, kan een gemeente - zoals Diemen - de komst hiervan niet weigeren. Conform internationale afspraken ziet het Nederlandse kabinet het (bij)stoken van biomassa als CO2-neutraal.

Kamer roept kabinet op matje over frauderende mestfabrieken

Fotolia_109424291_L Inspectie administratie.jpg

De Tweede Kamer wil met het kabinet in debat over de aanpak van frauderende mestfabrieken. De overheid zou van de fraude weten, maar de fabrieken toch gewoon blijven subsidiëren.

Accent in nieuwe Milieuvisie op voorkomen milieuproblemen

Van Veldhoven op Nationale Milieudag van de VVM.jpg

Het huidige Nederlandse milieubeleid heeft onvoldoende effect op het aanpakken van hardnekkige milieuproblemen, vindt staatssecretaris Stientje van Veldhoven. Een nieuw te ontwikkelen Milieuvisie moet het tij keren.

Van Veldhoven wijst naar bekende weg bij vragen Milieuraad

Fotolia_125820453_S.jpg

Bij beantwoording van vragen van de Kamerfracties over de informele Milieuraad in Boekarest, wijst staatssecretaris Van Veldhoven vooral op bestaand beleid.

Twee keer vermoeden van fraude met co-vergisting

Eric Wiebes.jpg

Tot op heden zijn er twee zaken bij vergistingsbedrijven met een subsidie uit de SDE+ geweest waarbij een vermoeden van fraude is.

D66 en CU willen ban op piepschuim bij watertransport

opruimactie rottums.jpg

Tweede Kamerleden Rutger Schonis van D66 en Carla Dik-Faber van de ChristenUnie willen dat de regering met de havens in de Noordzeeregio's gaat onderzoeken of het gebruik van piepschuim en plastics voor transport over het water uit te faseren is.

Nederland kan meer doen aan terugdringen plastics

17362493_s.jpg

Het Nederlandse beleid voor het terugdringen van plasticverbruik kan beter. De doelstelling hiervoor wordt gehaald, maar de minister kijkt nog onvoldoende of er niet méér mogelijk is.

Duurzaamheid Nederland op hoofdlijnen niet veranderd

Fotolia_18156757_S.jpg

De duurzaamheid en brede welvaart in Nederland zijn grotendeels onveranderd ten opzichte van vorig jaar. Er zijn nog wel uitdagingen op het gebied van natuurlijk kapitaal en de uitstoot van broeikasgassen.

Steun voor moties voor meer circulaire bouw

Tweede_kamer.jpg

De Tweede Kamer heeft ingestemd met twee moties die moeten bijdragen aan een meer circulaire bouw. Ook is er een meerderheid voor een motie die de kledingindustrie meer circulair kan maken.

Nieuw wereldwijd verbod op chemische stof

Fotolia_27097366_S.jpg

Het ging niet alleen over plastic en de Bazelconventie tijdens de conferentie in Genève de afgelopen twee weken. Ook in het kader van de Verdragen van Stockholm en Rotterdam zijn stappen gezet.

Links kritisch op Nederlands 'voorbeeld' zwerfafval

Fotolia_200491985_S.jpg

De EU-lidstaten willen hun kennis en kunde over de aanpak van zwerfafval in rivieren en zeeën delen tijdens een informele Milieuraad. De linkse partijen in Nederland zijn kritisch op de inzet van de staatssecretaris.

Waterschap wil duurzame grondstof winnen uit slibkorrels

life logo.jpg

Uit slibkorrels die vrijkomen bij het zuiveringsproces van de rioolwaterzuivering Epe wil het Waterschap Vallei en Veluwe de nieuwe duurzame grondstof Kaumera Nereda Gum gaan winnen.

'Grenswaarden toxische stoffen in r-plastic moeten omlaag'

43350076_s.jpg

Terwijl Europese beleidsmakers zich buigen over het uitzonderen van bepaalde stoffen van de lijst met zeer zorgwekkende stoffen, tonen actiegroepen opnieuw aan dat deze nog steeds voorkomen in plastics in huishoudens.

Grapperhaus houdt vast aan aanpak drugsdumpingen aan 'voorkant'

mr.f.b.j.-grapperhaus-5002.jpg

Minister Ferd Grapperhaus van Veiligheid en Justitie is absoluut geen voorstander van een 'drugsluikje' om het dumpen van drugsafval in de natuur te voorkomen.

Technieken CO2-besparing doorgerekend voor SDE++

Fotolia_109643138_S.jpg

Het Planbureau van de Leefomgeving (PBL) rekent de komende maanden een aantal technieken voor CO2-besparing door, ten behoeve van de nieuwe SDE++ subsidieregeling. De huidige SDE+ blijft onverminderd populair.

Circulaire missies voor Topsectoren

Mona Keijzer EZK.jpg

De Nederlandse Topsectoren kunnen aan de slag met 25 missies, waaronder ook missies om de Nederlandse economie circulair en broeikasgasarm te maken.

Keijzer wil maximale betalingstermijn van 30 dagen

Mona Keijzer EZK.jpg

Staatssecretaris Mona Keijzer wil de wettelijke termijn waarop grote bedrijven de rekeningen van hun mkb-leveranciers moeten betalen, verlagen naar dertig dagen.

Verbod op wegwerpbekers in Vlaanderen vanaf 2020

kunststof bekers.jpg

Vanaf 2020 zal het op alle evenementen in Vlaanderen verboden zijn om drank te serveren in plastic wegwerpbekers, blikjes of petflesjes. Vlaamse overheden mogen volgend jaar al geen wegwerpbekers meer gebruiken in hun koffieautomaten.