Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1059 items gevonden.

Sorteren op  

Toezicht en behandeling om brandstichting in afvalzakken

Fotolia_130528307_S.jpg

Een 38-jarige man uit Ede is veroordeeld tot een gevangenisstraf van 15 maanden vanwege het stichten van meerdere branden in afvalzakken en (bouw-)afvalcontainers in één maand tijd. Daarnaast legt de rechtbank toezicht en behandeling op.

Arnhem mag persoonsgegevens verwerken

filename.jpg

Met nieuwe software op de ondergrondse containers, verwerkt de gemeente Arnhem weer wettig persoonsgegevens. De last onder dwangsom van de Autoriteit Persoonsgegevens (AP) is daarom opgeheven.

Rechtbank Amsterdam moet opnieuw oordelen over APS

Fotolia_130528307_S.jpg

De Rechtbank Amsterdam kan zich opnieuw gaan buigen over de leveringen van oliehoudend afval door APS. De Hoge Raad oordeelde dat de vordering van het Openbaar Ministerie te lang heeft geduurd.

Belangen omwonenden wegen zwaarder dan die Van Werven

jurisprudentie vrouwe justitia afbeelding.jpg

Het college van B en W van de gemeente Oldebroek heeft terecht een maatwerkvoorschrift met betrekking tot verkeersgeluid opgelegd aan Van Werven. De belangen van omwonenden wogen zwaarder dan de bedrijfsbelangen.

Attero krijgt misgelopen inkomsten uit stoom niet verhaald

Fotolia_201848116_S.jpg

Door een storing in een stoomleiding bij Essent kon Attero in januari en maart 2013 tijdelijk geen stoom leveren aan haar voormalig moederbedrijf en kreeg het hiervoor ook geen vergoeding. Attero verwachtte hiervoor verzekerd te zijn, maar draait nu zelf op voor de schade.

Cuijk pakt inzamelen afval zonder vergunning terecht aan

rvc.jpg

Recycler Xhofleer, dat op een perceel in Cuijk jarenlang afval inzamelde zonder inzamelvergunning, is door de gemeente terecht op de vingers getikt, oordeelt de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State.

2,5 jaar cel voor eigenaar Biodiesel Kampen

36419110_m.jpg

Vanwege fraude, valsheid in geschrifte en witwassen is de eigenaar van Biodiesel Kampen veroordeeld tot een gevangenisstraf van 30 maanden, waarvan 10 maanden voorwaardelijk. Twee medeverdachten kregen voorwaardelijke gevangenisstraffen en taakstraffen opgelegd.

Zonnepark mag naast groenrecycler komen

solar-panel-1393880_1280.png

Een groenrecycler vreest dat de komst van een zonnepark in de buurt haar bedrijfsvoering zal beperken en vecht de vergunning aan. Tevergeefs.

Ook zonder milieupas mag bijplaatsen niet

IMG_5949.JPG

Een inwoonster van de gemeente Utrechtse Heuvelrug had langere tijd geen toegang tot haar milieupas en besloot toen maar afvalzakken naast de container te zetten. De rechter vond echter dat ze nog alternatieven had.

Geen straf voor stempas bij restafval

Fotolia_58702863_XS.jpg

Een inwoner van Katwijk die wegens overvolle papierbakken zijn stempas bij het restafval weggooide, wordt daarvoor niet bestraft. Het is niet de bedoeling, maar de rechter snapt zijn werkwijze wel.

Europese Commissie en Tsjechië in de clinch

veldhoven-fc.jpg

Acht jaar duurde het getouwtrek tussen Polen, Tsjechië en de Europese Commissie over een partij vermeend afval die Tsjechië terug zou moeten nemen. Het Europese Hof biedt uitsluitsel: er is te weinig aanleiding om Tsjechië te verplichten tot terugname.

Terechte boete voor inwoner Den Haag

Fotolia_58702863_XS.jpg

Een inwoner van Den Haag vond dat hij niet hoefde op te draaien voor de kosten van het verwijderen van een doos met afval die de gemeente afgelopen jaar naast een afvalbak had aangetroffen. Omdat zijn naam en adresgegevens op de doos stonden, kwam hij echter in een lastig pakket.

Potentiële biovergister Marrum mag vergunningen behouden

Fotolia_164581217_S.jpg

Ondanks dat er al ruim tien jaar een vergunning is, staat er nog steeds geen biomassavergistingsinstallatie in Marrum. Tijd om de vergunningen in te trekken, vinden omwonenden, maar dat gaat juridisch zomaar niet.

Avri mag 'goede sier maken' met transportafstand

Fotolia_112666946_S.jpg

Het staat Avri vrij om in een aanbesteding veel waarde toe te kennen aan het beperken van de CO2-uitstoot op een klein deel van de vervoersketen, ook als dat in de rest van de keten mogelijk tot meer uitstoot leidt.

De Fryske Marren mag derde milieustraat bouwen

Het plan van de gemeente De Fryske Marren om een derde milieustraat in Harich te realiseren, stuit op verzet van een omwonende. Tevergeefs.

Gemeente moet aanbieden besluit dwangsom kunnen bewijzen

IMG_5949.JPG

Een schermprint dat een besluit is aangemaakt is geen bewijs dat de dwangsom ook is verzonden.

Lasten onder dwangsom moeten wel goede grondslag hebben

Fotolia_169171947_M.jpg

De provincie Fryslân had Orion uit Drachten een last onder dwangsom opgelegd voor het lozen van met PCB's verontreinigd afvalwater. Toen de dwangsommen verbeurd werden, bleek er echter iets mis met de grondslag voor de lasten.

Maasdriel mag dwangsom voor illegaal kunstgrasopslag innen

Fotolia_130528307_S.jpg

De gemeente Maasdriel mag de dwangsom van 30.000 euro innen bij de ondernemers in Hedel en Velddriel, die illegaal rollen versleten kunstgras van Tuf Recycling hebben opgeslagen. Dat heeft de Rechtbank Gelderland besloten.

Vrijspraak voor afvalvervoer zonder vermelding op VIHB-lijst

Fotolia_86673402_S.jpg

Een man die oude apparaten had ingezameld, stond niet vermeld op de VIHB-lijst. De economische politierechter had hem hiervoor veroordeeld maar het Hof zag de zaak iets anders.

Europees Hof vindt BPA ook een gevaarlijke stof

Zaal van Europese Hof van Justitie.jpg

Het Europees Hof van Justitie heeft de bezwaren van PlasticEurope om Bisphenol A (BPA) als zeer zorgwekkende stof te classificeren terzijde geschoven.