Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 211 items gevonden.

Sorteren op  

Gecombineerde enzymen 'eten' plastic razendsnel

Fotolia_93377135_S.jpg

Een combinatie van enzymen kan plastic zes keer zo snel verteren als eerder gedacht. Binnen twee jaar zou de techniek geschikt kunnen zijn voor recycling.

Financiering onderzoek circulaire plastics en biogrondstoffen

Fotolia_109643138_S.jpg

Binnen het Kennis- en Innovatie Convenant (KIC) 2020-2023 wordt budget beschikbaar gesteld voor onderzoek naar circulaire kunststoffen en biogrondstoffen.

Recyclebaar materiaal herkennen met kunstmatige intelligentie

recycleeye.png

Is het mogelijk met een intelligente sensor afval te herkennen en te sorteren op materiaal, merk en object? Bij het in Londen gevestigde Recycleye denken ze van wel.

Finse multinationals zien brood in pulpvezels

Biomass.jpg

Twee Finse multinationals steken 50 miljoen euro in het upcyclen van pulpvezels tot hoogwaardige producten in de bio-economie.

Bioplastics niet composteren maar omzetten in grondstoffen

BiodegradablePlasticUtensils1.jpg

Een samenwerkingsverband van de universiteiten van Birmingham en Bath claimt een snelle en efficiënte manier te hebben ontwikkeld om op planten gebaseerde bioplastics te recyclen.

Softwareprogramma om afvaldienstverlening te monitoren

Cure Afvalbeheer leegt een ondergrondse container.jpg

Een overeenkomst tussen IT-bedrijf Van der Meijden en softwarebedrijf Yotta biedt afvalinzamelaars de mogelijkheid om hun dienstverlening te monitoren en te managen.

TNO ontwikkelt Möbius-oplosproces

Fotolia_198900531_S.jpg

Onderzoeksinstituut TNO heeft een technologie ontwikkeld voor het terugwinnen van gereinigde polymeren uit multi-materiële kunststoffen en de valorisatie van de teruggewonnen additieven.

Blockchain-technologie voor sluiten plastickringloop

102527911_l.jpg

In samenwerking met plasticproducenten Domo Chemicals en Coverstro wil het Nederlandse bedrijf Circularise plastic circulair maken met behulp van blockchain-technologie. Andere geïnteresseerden kunnen nog aansluiten bij het initiatief.

Nieuwe technologie zou al het plastic afval kunnen recyclen

Baal met plastic folies en verpakkingen.JPG

Zweedse onderzoekers claimen chemische recycling tot een niveau te hebben ontwikkeld waarmee alle kunststoffen kunnen worden gerecycled.

Digitale samenwerking Milgro en Van Happen Containers

dreamstime_7447330.jpg

Door hun digitale samenwerking worden opdrachtbevestigingen, uitvoerinformatie en facturen tussen de afvalbedrijven Milgro en Van Happen Containers volledig digitaal uitgewisseld.

Zwarte verpakking van PP wordt zichtbaar voor sorteermachine

tresemme_tcm1252-537106_w940.png

Met de inzet van nieuwe kleurstoffen zegt additievenfabrikant Clariant erin te zijn geslaagd om zwarte verpakkingen van PP zichtbaar te maken voor sorteermachines.

Miljoen subsidie voor recycling vezelversterkte kunststoffen

Fotolia_198900531_S.jpg

De Duitse Technische Universiteit Bergakademie Freiberg doet onderzoek naar het recyclen van vezelversterkte kunststoffen. Het ministerie voor Economie en Energie trekt er 1 miljoen euro subsidie voor uit.

Rijnland eerste waterschap dat medicijnresten verwijdert

medications-342462_1280.jpg

Waterschap Rijnland gaat op haar afvalwaterzuiveringsinstallatie in Leiden Noord medicijnresten uit afvalwater verwijderen. Een primeur in Nederland.

IT-oplossingen geven producent regie in circulaire keten

102527911_l.jpg

Een circulair product ontwerpen en produceren is voor veel bedrijven nog niet zo eenvoudig. Als dit ze dan toch lukt, willen ze er zeker van zijn dat het product uiteindelijk ook echt worden hergebruikt of gerecycled. En ze willen kunnen laten zien wat dit in termen van duurzaamheid oplevert. IT-applicaties kunnen hiervoor een oplossing bieden.

Innovatieprijs octrooibureau voor plasticrecyclingtechnologie

EPOscenesPress08_3F5A12823FA547B59639547F579D790D.jpg

Twee Oostenrijkse uitvinders die een nieuwe technologie ontwikkelden om plastic te recyclen, zijn hiervoor beloond met de European Inventor Award 2019 van het Europees Octrooibureau.

Zelfservice pricing tool voor afvalbeheer blijkt succes

Fotolia_83702161_S.jpg

Suez heeft een eigen e-commerce portal ontwikkeld waarmee zakelijke klanten van het bedrijf in het Verenigd Koninkrijk eenvoudig een berekening kunnen maken van de kosten van hun afvalbeheer.

Circuton voor het eerst toegepast in een gebouw

mobiele fabriek voor circulair beton c2ca ciructon adr has.jpg

Bij de constructie van het Co-Creation Centre op The Green Village, wordt voor het eerst 100 procent gerecycled beton toegepast in een gebouw.

Europees onderzoek gaat broom in plastic aanpakken

Fotolia_164516784_S.jpg

Nederland trekt de kar bij een onderzoek naar nieuwe chemische recyclingtechnologieën voor plastics uit AEEA.

Minder handjes aan de sorteerband

P+Magazine-HVCGroep-HendrikvandeVijver-18072018 -8660.JPG

Eind vorig jaar sprak machinebouwer Bollegraaf de verwachting uit dat sorteerrobots in 2019 hun intrede doen bij de sortering van kunststof verpakkingsafval. Nederlandse sorteerders zijn in principe geïnteresseerd, al zitten ze nog met veel vragen over de prestaties van de robots.

Recyclingdoelen dichterbij met digitale productinformatie

Fotolia_57862596_S.jpg

GS1 denkt dat producten beter gerecycled kunnen worden als consumenten toegang krijgen tot digitale informatie over wat ze met een afgedankt product kunnen doen. In een pilot wil de organisatie de mogelijkheden verkennen.

  │1  2  3  4  5  7  11  │    Volgende