Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1383 items gevonden.

Sorteren op  

Meer gemeenten verbieden ballonoplatingen

ocean-2284198_1280.jpg

Een derde van de gemeenten verbiedt inmiddels het oplaten van ballonnen. Nog eens een derde ontmoedigt het, de rest heeft nog geen beleid.

Zorgen om achterkant van drankenkartonketen

Fotolia_77155359_S.jpg

Politiek gezien ligt er veel druk op de kunststof verpakkingsketen. Een verpakking als het drankenkarton is daardoor enigszins onderbelicht. Onterecht, want hoewel de inzameling van drankenkartons voortvarend verloopt, is er flink wat werk aan de winkel om deze keten duurzamer te maken.

Reimerswaal begint eerder met nascheiden

1024px-Flag_of_Reimerswaal.png

Er is eerder ruimte ontstaan bij AVR waardoor de pilot voor nascheiden van PMD drie maanden eerder dan verwacht van start kan gaan.

Fead: 'Liever aandacht voor recycling dan promotie bio-plastics'

Baal met plastic folies en verpakkingen.JPG

Fead vindt de promotie van biologisch afbreekbare en composteerbare plastics voorbarig, onder meer omdat de infrastructuur voor de inzameling en verwerking hiervan vaak ontbreekt.

Nederland maakt zich op voor World Cleanup Day

Fotolia_111819212_S.jpg

Een klein initiatief uit Estland verovert elf jaar later de hele wereld. Op World Cleanup Day gaan ook Nederlandse burgers massaal de straat op om zwerfafval op te ruimen.

Beach Cleanup: plastic afval neemt te langzaam af

BBCT2019 - Zeeland - Foto door Stichting De Noordzee (5).jpeg

In een brief aan de Tweede Kamervoorzitter voor milieu constateert Stichting de Noordzee na de zevende Beach Cleanup Tour dat regelgeving sneller en effectiever uitgevoerd moet worden.

KIDV maakt wegwijs in symbolen op verpakkingen

c2c certificaat zilver.jpg

Het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) heeft een factsheet opgesteld met informatie over symbolen op verpakkingen.

Ruim 700 jutters naar Terschelling om zwerfafval op te ruimen

foto Terschelling2.jpg

NederlandSchoon, de gemeente Terschelling en Omrin ondersteunen Stichting de Milieujutter op Terschelling met extra afvalgrijpers en afvalzakringen.

Kamervragen over recyclebaarheid van verpakkingen

Carla Dik-Faber.jpg

Tijdens het debat over de begroting van haar ministerie beloofde staatssecretaris Stientje van Veldhoven van IenW afgelopen jaar om met het bedrijfsleven in gesprek te blijven over de recyclebaarheid van verpakkingen. Wat is daarvan terecht gekomen, wil CU-Kamerlid Carla Dik-Faber weten.

Tesco wil 'buitensporige' verpakkingen weren

15030059393_45c42742f5_z(1).jpg

De Britse supermarktketen Tesco heeft haar leveranciers gewaarschuwd dat ze producten gaat schrappen als het verpakkingsmateriaal buitensporig is.

Noordzeekust 'bezaaid met ballonnen'

ocean-2284198_1280.jpg

Op de Nederlandse stranden liggen gemiddeld 12 ballonnen per honderd meter. Dat is gevaarlijk voor dier en milieu.

Schoonmaakactie na ramp MSC Zoe krijgt vervolg

MSC Zoe containers.jpg

Rijkswaterstaat heeft deze maand een vervolg gegeven aan de proef om klein afval uit de Waddenzee op te vissen, dat afkomstig is van het containerschip MSC Zoe.

95-jarige Cato inspireert dorpsgenoten tot afval rapen

Cato met rollator.jpg

Mede dankzij de 95-jarige Cato Smetsers-Machielsen krijgt de gemeente Oirschot veel nieuwe aanmeldingen van inwoners die zich vrijwillig willen inzetten voor een schone en zwerfafvalvrije omgeving.

Boyan Slat stap dichter bij werkend afvangsysteem

Project Boyan Slat.jpg

Het systeem waarmee Boyan Slat de Geat Pacific Garbage Patch wil opruimen, wordt uitgerust met een parachute dat als anker moet dienen. De jonge uitvinder hoopt hiermee dichtbij een werkende oplossing voor de plastic soep te komen.

Stormachtig weer zorgt voor minder strandafval

Fotolia_86510192_S.jpg

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers in totaal 10.991 kilo afval van de Nederlandse Noordzeestrand gehaald. Dit is minder dan in 2018, toen er nog 11.163 kilo afval werd opgeruimd.

Magnum lanceert verpakking van gerecycled plastic

Magnum brengt een ijsverpakking op de markt die bestaat uit gerecyclede plastic verpakkingen.

Juttersgeluk opent pop-up atelier in Zandvoort

Fotolia_86510192_S.jpg

Van 15 augustus tot 3 november opent Stichting Juttersgeluk een pop-up atelier dat als inspiratieplek moet dienen voor jutters, geïnteresseerden in het aanpakken van de plastic soep en mensen die bouwen aan een circulaire wereld.

Zwerfafvalteam Rijkswaterstaat wil vat krijgen op gedrag

Fotolia_1920566_S.jpg

Langs wegen en rivieren, maar ook op festivals werkt het zwerfafvalteam van Rijkswaterstaat aan het tegengaan van zwerfafval. Vat krijgen op gedrag lijkt daarbij de grote uitdaging.

Meer afval op Zeeuwse stranden

BBCT2019 - Zeeland - Foto door Stichting De Noordzee (5).jpeg

Tijdens de Boskalis Beach Cleanup Tour hebben vrijwilligers in vier dagen tijd 1.268 kilo afval van de Zeeuwse standen gehaald. Dat is meer dan twee keer zoveel als vorig jaar.

Zwerfvuil Middellandse Zee verdrievoudigd

109502803_s.jpg

Sinds 1990 is de hoeveelheid zwerfafval op de bodem van de Middellandse Zee verdrievoudigd. Daarmee is de zee nu de meest vervuilde van Europa.