Archief van artikelen en berichten


Zoek in

Er zijn 1417 items gevonden.

Sorteren op  

McDonald's gaat recyclebaarheid verpakkingen testen

McDonald's restaurant Muntbergweg, Amsterdam Zuid-Oost (entree).jpg

Met de lancering van het programma 'Better M' wil McDonald's initiatieven testen die het gebruik van plastic verminderen en de recyclebaarheid van verpakkingen verbeteren.

'Beschouw recyclaat als materiaal met eigen eigenschappen'

KVG eindsymposium 1.jpg

Door gerecycled kunststof als een materiaal met zijn eigen identiteit en eigenschappen te beschouwen, zijn er genoeg kansen om kunststof verpakkingsafval een tweede leven te geven.

Heilige graal voor recycling?

Digimarc Illustrated PET bottle.jpg

De recycling van plastic verpakkingen kan wel een oppepper gebruiken. Digitaal watermerken van verpakkingen zou daarvoor zomaar uitkomst kunnen bieden. Na drie jaar in een pilotfase wordt de ontwikkeling van het innovatieve tagsysteem nu opgeschaald om zich te bewijzen als robuuste technologie. De hele keten is betrokken, van brand owner tot sorteerder.

Recycling Netwerk wil handhaving op gewicht verpakkingen

20180417_152818.jpg

Hoewel de Nederlandse wetgeving bepaalt dat verpakkingen zo licht mogelijk moeten zijn, zijn veel verpakkingen veel zwaarder dan nodig. Recycling Netwerk heeft daarom een handhavingsverzoek ingediend bij de Inspectie Leefomgeving en Transport (ILT).

Focus CPB sluit aan op standpunt kunststofverpakkingsindustrie

Fotolia_12207045_M.jpg

NRK Verpakkingen bekrachtigt de visie van het Centraal Planbureau (CPB) dat meer milieuwinst mogelijk is uit recycling.

Scherm van luchtbellen haalt plastic uit grachten

Bubble Barrier.jpg

In het Westerdok in Amsterdam is de eerste Bubble Barrier in gebruik genomen. Dit luchtbellenscherm moet voorkomen dat plastic via de Amsterdamse grachten naar de Noordzee stroomt.

Beachaton moet plastic soep spelenderwijs aanpakken

Healthy_Seas_duiker.jpg

Visnetten zijn goed voor zo'n 46 procent van de plastic soep in de oceaan. Een nieuwe circulaire sport moet daar verandering in brengen.

Verkennend onderzoek naar hergebruiken van verpakkingen

93755706_s.jpg

Onder leiding van het Kennisinstituut Duurzaam Verpakken (KIDV) hebben in totaal twintig partijen gesproken over herbruikbaarheid om verpakkingen duurzamer te maken.

NRK Recycling: voer verplichte recyclecontent petflessen in

Fotolia_60019422_S.jpg

NRK Recycling vindt het een gemiste kans dat er in de gewijzigde Regeling beheer verpakkingen niet ook een minimale verplichte recyclecontent van petflessen is opgenomen.

VNG legt Raamovereenkomst Verpakkingen voor aan leden

Fotolia_292069_S.jpg

Gemeenten kunnen hun mening geven over de nieuwe afspraken rond de inzameling en verwerking van huishoudelijk verpakkingsafval die de VNG met het Afvalfonds Verpakkingen overeen is gekomen.

Test met 'afvalscheprad' bij sluis bij Borgharen

Fotolia_125820453_S.jpg

Rijkswaterstaat stelt de ongebruikte sluis bij Borgharen ter beschikking om onderzoek te doen naar onder meer het verwijderen van plastic uit de Maas.

Hof van Twente heeft schoonste winkelgebied van Nederland

Schoonste Winkelgebied.jpg

De winnaars van de Schoonste Winkelgebied Verkiezing 2019 zijn bekend. Centrum Delden in Hof van Twente is de grote winnaar en mag zich een jaar lang Schoonste Winkelgebied van Nederland noemen.

Petfles Chaudfontaine van 100 procent gerecycled plastic

Chaudfontaine.png

Alle plastic flessen van Chaudfontaine bestaan voortaan uit 100 procent gerecycled plastic, met uitzondering van de dop en het etiket. Dit wordt ook op de etiketten van de flessen gecommuniceerd.

Jumbo winnaar Mispaksel-verkiezing 2019

MD-GP-MISPAKSEL 002a.jpg

De biologische paprika verpakt in bioplastic van supermarktketen Jumbo heeft dit jaar de Mispaksel-verkiezing gewonnen en is daarmee verkozen tot het meest onzinnige in plastic verpakte product van 2019.

Van Veldhoven wil pmd-inzameling als standaard

20161124_140338_bewerkt.jpg

Staatssecretaris Stientje van Veldhoven is in overleg met de VNG en het verpakkende bedrijfsleven om van pmd-inzameling voor bronscheidende gemeenten de standaard te maken.

Recycling verpakkingen kruipt verder omhoog in 2018

Fotolia_143247283_S.jpg

Het percentage gerecyclede verpakkingen in 2018 is met 79 procent iets gestegen ten opzichte van 2017. Er werden vooral meer houten verpakkingen gerecycled.

Verpakkingen L'Oréal en Werner&Mertz in de prijzen

Fotolia_97278499_thumbsside.jpg

Tijdens Empack/Packaging Innovations in Mechelen zijn L'Oréal en Werner&Mertz er vandoor gegaan met de Greener Packaging Awards.

Nieuwe norm voor plastics boekt “veelbelovende vooruitgang”

Fotolia_177296626_S.jpg

Een jaar geleden ondertekenden 250 organisaties een Global Commitment om een 'nieuwe norm' voor plastic verpakkingen te creëren. Hoe staat het een jaar later met de voortgang?

VNG en Afvalfonds springen over eigen schaduw heen

enorme-hoeveelheden-plastic-verpakkingen-worden-gereed-gemaakt-voor-sortering.jpg

Gemeenten die hun besluitvorming snel rondkrijgen, kunnen vanaf 2020 de huidige ketenregie voor kunststof verpakkingsafval loslaten. In plaats daarvan hoeven ze zich alleen nog maar te focussen op de inzameling. Het is een van de uitkomsten van overleg tussen de VNG en het Afvalfonds Verpakkingen, die een nieuwe manier van samenwerken hebben gevonden.

Amsterdam hint op eigen statiegeldbeleid

dreamstime_m_16777622.jpg

De gemeente Amsterdam heeft de nodige kritiek op het landelijke statiegeldbeleid en gaat daarom onderzoeken of ze zelf statiegeldbeleid kan invoeren. In Den Haag zal er met argusogen naar worden gekeken.