Archief


Zoek
in

Nieuws

441 items gevonden.

De moeilijke weg voor gekke mieren

fotograaf-bart-van-dieken-9.jpg

In tijden waarin de grote ego's het podium opzoeken en krijgen, riep NVRD-directeur Wendy de Wild de aanwezigen op het Gemeentelijke Grondstoffencongres op om “de gekke mier” uit te hangen.

'Veel meer containers nodig voor textielinzameling'

Sympany - Charles Graft - 10.000 textielcontainers-AO Ankeiler.jpeg

Textielinzamelaar- en sorteerder Sympany roept gemeenten op om de capaciteit voor textielinzameling flink te verhogen.

Afvalscheiding in hotels is toegenomen

dreamstime_m_27606939.jpg

De gemiddelde hoeveelheid afval in hotels is in 2023 gedaald ten opzichte van de hoeveelheid in 2022. Maar de hoeveelheid afval daalde niet bij ieder hotel.

RvS: 'ILT merkte pvc-exporten terecht aan als illegaal'

Raad van state voorzittershamer in zittingszaal_ 2jpg.jpg

De Inspectie Leefomgeving en Transport trekt aan het langste eind in de slepende zaak over de export van pvc door het inmiddels failliete Vinylrecycling uit Lelystad. Op een belangrijk punt tikt de rechter de inspectiedienst echter ook op de vingers.

Kringloopwinkels zamelen 194 miljoen kilo aan goederen in

dreamstime_m_18538307.jpg

In 2023 zamelden de kringlooporganisaties van Branchevereniging Kringloop Nederland (BKN) gemiddeld per vestiging 784.907 kilo aan spullen in: de hoogste hoeveelheid sinds 2017.

Nederlander op 3 in VK waste-top-100

Jarno Stet foto van Jarno.jpg

In de top 100 van de meest invloedrijke personen in de Engelse recyclingindustrie staat zowaar de Nederlander die de zorg heeft over het schoonhouden van de Londense binnenstad.

Provincies willen betere Europese afstemming einde-afvalstatus

dreamstime_m_8873888_afval.jpg

Het aanvragen van een einde-afvalstatus kan volgens Nederlandse provincies een stuk sneller en goedkoper.

Laatste oproep voor PIB Zuid-Afrika

dreamstime_m_170233417.jpg

Nederlandse bedrijven die actief zijn in de sector afval en circulaire economie en zaken willen doen in Zuid-Afrika kunnen zich nog aanmelden voor het Partners for International Business programma.

Nederlandse bedrijven halen banden met Zuid-Afrika aan

240705 MRF Kraaifontein.jpg

Tien Nederlandse bedrijven gaan de komende drie jaar de markt voor circulariteit openen in Zuid-Afrika.

2023 voor StAA een jaar 'vol inspanning en vooruitgang'

Logo week vd veiligheid-1772x591.png

Ondanks dat 2023 niet geheel vlekkeloos verliep voor de Stichting Arbocatalogus Afvalbranche (StAA) was het toch een jaar om trots op te zijn.

PRSE groeit in Amsterdam, maar ook wereldwijd

LmpKBw8f.jpeg

Een recordaantal bezoekers kwam naar Amsterdam voor de Plastic Recycling Show Europe die dit jaar meer standhouders kende dan ooit. Komend jaar verwacht de organisatie nog verder uit te breiden.

Kritiek op nieuwe wetgeving autowrakken

junk-yard-3381452_1280.jpg

De nieuwe Europese verordening voor autowrakken is een verbetering ten opzichte van de huidige richtlijn, maar het kan nog beter.

Meer duidelijkheid over toepassing houdbaarheidsdatums

dreamstime_s_17871866.jpg

In de strijd tegen voedselverspilling gaan fabrikanten en supermarkten gezamenlijk en op grote schaal de houdbaarheidsvermelding op voedingsmiddelen verduidelijken.

Chemiebedrijven werken samen voor bandenrecycling

Neste-Borealis-Covestro-automotive-circularity-project_019_c-Covestro_2024-06-10-120827_ngyo.jpg

Neste, Borealis en Covestro gaan samen afgedankte banden chemisch recyclen tot nieuwe auto-onderdelen zoals koplampen.

2023 een veelbewogen jaar voor Bir

Bir logo.JPG

De internationale federatie voor de recyclingindustrie Bir heeft een goed jaar achter de rug. Het nieuws vanuit de comités is aanzienlijk minder positief.

Welke gemeenten dragen het meest bij aan recycling?

business-861327_1280.jpg

Afgaande op de Vang Recycletool verdienen de gemeenten Maastricht, Etten-Leur, Winterswijk, Horst aan de Maas en Staphorst een pluim voor de bijdrage die ze leveren aan de recycling van afval in Nederland.

'Medewerkers afvalbranche nemen te veel risico's'

poison-325515_1920.jpg

De bevlogenheid van medewerkers in de afvalbranche maakt dat zij de risico's van het werken met gevaarlijke stoffen onderschatten. Met alle mogelijke gevolgen van dien.

'Zichtbare circulariteitsbijdrage op non-food gewenst'

dreamstime_m_217980180.jpg

Fiar, de brancheorganisatie voor producenten en importeurs van audio, imaging en tv, breekt een lans voor een zichtbare circulariteitsbijdrage op alle relevante non-food producten.

Textielinzamelaar wil af van 'probleemcontainers'

Nat textiel.jpg

Sympany greep het Gemeentelijk Grondstoffencongres aan om aandacht te vragen voor het vervangen van lekke ondergrondse textielcontainers. Met een financiële tegemoetkoming hoopt de inzamelaar gemeenten hiertoe te verleiden.

“Je ziet verandering, maar de doorbraak is er niet”

230321Grondstoffencongres0965.jpg

Al jaren staat de circulaire economie met stip op de agenda bij NVRD en veel gemeenten. Toch lukt het nog niet goed om echt grote stappen te maken, laat staan een doorbraak.

Vorige  1   2   3   5   10   23  Volgende

Artikelen

105 items gevonden.

"Moeten naar uitgebreide maatschappelijke verantwoordelijkheid”

Steven van Eijck_GFX6762-AO Ankeiler.jpeg

De circulaire economie in Nederland komt maar niet op stoom. Omdat Steven van Eijck ziet dat het kabinet de samenleving weinig te bieden heeft om de transitie te versnellen, wil de speciaal regeringsvertegenwoordiger uit een ander vaatje tappen. “Een Circulair Materialenplan? Het zal nodig zijn. Maar papier is geduldig. Ik kan daar niet op wachten.”

Eerste gemeenten aan de slag met verbeterde textielcontainers 

Nat textiel.jpg

Naar schatting wordt ieder jaar meer dan 1 kton ingezameld textiel vernietigd omdat het nat is. Tijdens het Gemeentelijk Grondstoffencongres in maart riep textielinzamelaar Sympany gemeenten op lekke ondergrondse textielcontainers te vervangen. De eerste gemeenten hebben zich inmiddels gemeld.  

Door de ogen van ... Hans van den Brule

Hans van den Brule ogen.JPG

Hans van den Brule, directeur Reinigingsdienst Waardlanden, Gorinchem

Roep om regie bij Gemeentelijk Grondstoffencongres

230330GrondstoffenCongres0174.jpg

'Samen werken in de keten' was het thema van het Gemeentelijk Grondstoffencongres 2023. Maar om te komen tot een goede samenwerking tussen gemeenten en bedrijfsleven, is wel regie vanuit het Rijk nodig.

Beste jongetje van de klas kan niet achteroverleunen

micheile-henderson-FpPcoOAk5PI-unsplash.jpg

Nederlandse gemeenten lopen in de EU voorop als het gaat om gescheiden textielinzameling. Toch kunnen en moeten ze nog veel beter, bleek onlangs op een textielcongres. Maar hoe investeren gemeenten wijs in textiel? Onduidelijkheid over de invulling van de uitgebreide producentenverantwoordelijkheid maakt het beantwoorden van die vraag er niet makkelijker op.

Naar minder arbeidsongevallen in de afvalsector

Fotolia_89740234_S.jpg

In de afvalsector doen zich jaar op jaar relatief gezien de meeste ernstige arbeidsongevallen voor. Ook dit jaar bleek dit weer uit het jaarverslag van de Nederlandse Arbeidsinspectie. Zijn er extra maatregelen nodig om tot minder ernstige ongevallen in deze sector te komen?

Aanvalsplan gft: plan van een lange adem

20190926_JDVF_123 b.jpg

Rijkswaterstaat, de Vereniging Afvalbedrijven en de Nederlandse Vereniging van Gemeentelijke Reinigingsdiensten startten twee jaar geleden met het 'Aanvalsplan gft'. Het doel: meer en zuiverder gft inzamelen. Hoewel de kwaliteit van gft vooralsnog niet verbeterde, geven de samenwerkende partijen niet op. “Het streven blijft om uiteindelijk naar 0 procent vervuiling te gaan.”

De beurzen gaan weer beginnen

46067554272_5b57748e52_o.jpg

Een kleine anderhalf jaar is het in de hallen van beurslocaties angstvallig stil geweest, tenzij deze natuurlijk waren ingericht als vaccinatielocatie. Nu gaan vrijwel overal de deuren weer open en dus ook bij de Pollutec en de Plastic Recycling Show Europe.

Asbestcement te lijf met afvalzuren

asbetter proces vertaald naar installatie.jpg

Over drie jaar wil Inez Postema, CEO van Asbeter Holding, in de Rotterdamse haven een demonstratiefabriek operationeel hebben, waar jaarlijks 60 kton asbestcement dakplaten en 170 kton industriële restzuren worden verwerkt in een circulair proces. Dit zorgt voor een CO2-reductie van 100 kton.

Hoe houden we metaalschroot in Europa?

_DSC8774.jpg

Moet de export van metaalschroot naar landen buiten de Europese Unie (EU) aan banden worden gelegd? Deze vraag houdt de gemoederen in recyclingland danig bezig met de herziening van de Evoa in het vooruitzicht. De splijtzwam is de kwestie in hoeverre ijzer- en non-ferro scrap schone secundaire grondstoffen zijn.

Thuiswerken is een blijvertje

Collage thuiswerkfotos.png

De coronacrisis heeft afval- en grondstofbedrijven anders leren kijken naar thuiswerken. Dankzij de positieve ervaringen willen ze hier in de post-coronatijd mee doorgaan. Het is wennen aan de nieuwe dynamiek, want ook leidinggeven verandert. Door het verplichtende karakter is het nu wel even doorbijten.

"Milieuwetgeving nog niet klaar voor circulaire economie"

dreamstime_m_172767371.jpg

Tijdens het eerste Nationaal Recycling Congres waren materiaalorganisaties het erover eens dat het goed gaat, maar beter moet. De vraag is alleen hoe: nieuwe regels of andere belastingen?

2020: Brussel toont daadkracht

fireworks-1758_640.jpg

Wie maakte de meeste indruk in 2020, en wat was de grootste sprong voorwaarts richting een circulaire economie? Vorig jaar prijkte staatssecretaris Stientje van Veldhoven bovenaan de lijst van 'aanvoerders'. In dit tweede jaar waarin de redactie van Vakblad Afval!/AfvalOnline haar lezers vroeg een Eindejaarslijst op te stellen, ontbreekt nagenoeg een boegbeeld. En meest opvallende ontwikkeling? Die kwam dit jaar uit Brussel.

Toenemende zorgen over batterijen in het afval

paul van der linde 2018.jpg

Het is al vaker in de aandacht gekomen, de vermaledijde maar o zo handige lithium-ionbatterijen, die in de verkeerde afvalstromen terechtkomen en verderop in de keten tot branden (kunnen) leiden. Het duiden van het probleem is eenvoudig, het oplossen helaas niet.

Een bescheiden feestje

Marc Close-Up.jpg

Nee, het is geen beleid dat het hoofdkantoor van de International Solid Waste Association (Iswa) iedere tien jaar naar een ander land verhuist. Toch is dat de afgelopen decennia wel het geval geweest. Na Frankrijk, Denemarken en Oostenrijk verhuisde Iswa begin dit jaar naar Rotterdam. De komende tien jaar zal de vereniging vanuit ons land gerund worden door nieuwbakken directeur Marc Tijhuis.

Thermische recycling als dé oplossing voor plasticprobleem

IMG_0788.JPG

Met industriële pyrolyse-installaties wil PyrOil over de hele wereld plasticafval verwerken tot olie. Deze gecombineerde installaties, met 250 kton verwerkingscapaciteit, kosten liefst 110 miljoen euro per stuk. Het weerhoudt ondernemer achter het bedrijf John Kuipers er niet van om groot te denken. “Overal is er plasticafval en overal wil men er vanaf.”

Afvalinzameling cruciale sector in coronacrisis

dreamstime_m_112505105.jpg

Het coronavirus, ook bekend als Covid-19, houdt na Azië ook Europa en Amerika in zijn greep. Ons land is grotendeels dicht gezet, maar de afvalinzameling moet wel doorgaan. De vraag is of dat ook voor recycling moet gelden.

En nu de opbrengst

paul van der linde 2018.jpg

Twee edities geleden kondigde ik haar al aan: de conferentie 'Hoe voorkomen we afvalbranden?' Nu die geweest is, kan ik de balans opmaken. Conclusie: we zijn nog ver verwijderd van de optimale oplossingen, maar de start is veelbelovend. Er is een wil, dus moet er ook een weg zijn.

“Make pvc sexy again”

Uitsnede Besstrade.jpg

De mondiale handel in pvc kent weinig geheimen voor Besstrade-directeur Ivo Besselsen. Met bijna 45 jaar ervaring in de handel weet hij precies wie erom verlegen zit en wie er vanaf wil. Uit het verbinden van vraag en aanbod halen hij en zijn zakenpartner Huib van Gulik hun plezier. “Pvc is een prachtig materiaal. Een kat heeft negen levens, dit materiaal wel honderd.”

“De bouw wordt niet vanzelf circulair”

Foto T. van Hoek.JPG

De Nederlandse overheid wil dat de bouw in 2050 volledig circulair is en in 2030 voor ten minste 50 procent. Taco van Hoek, directeur van het Economisch Instituut voor de Bouw (EIB), acht deze doelen zeer moeilijk te realiseren. Op het Recyclingsymposium, dat dit jaar in het teken staat van realiteitszin in de circulaire economie, breekt hij een lans voor realistischere doelen mét beleid dat deze doelen ook haalbaar maakt.

Vorige  1   2   3   5   6  Volgende